Zöld-foki Köztársaság utazás, Zöld-foki Köztársaság szigetei

A Zöld-foki Köztársaság az Atlanti-óceánban fekszik, nem messze a Zöld-foktól. Egy csodálatos kis szigetállam, mely régen még Portugália gyarmataihoz tartozott. Több szigetből áll össze ez a kis állam, melyből 9 lakott és van 5 olyan apróbb szigete, mely teljesen lakatlan. A sziget földrajzi adottságait tekintve vulkanikus keletkezésű szigetekről beszélünk. A mellett, hogy a vulkánok jócskán kiemelkednek a magasba, de azért vékony síksággal is rendelkezik, inkább a partok mentén. Legmagasabb pontjai a 2829 méter magas Pico do Fogo és a 1979 méter magas Santo Antao-sziget.

Sajnos a szigeten nagyon kevés a csapadék, így a szigetek vízellátása is igen gyenge. A folyók átalakultak kis patakokká, melynek részben az időjárás részben az emberek mohossága játszott közre. Ezek a szigetek csodálatosak voltak és rengeteg természeti kinccsel rendelkeztek, de sajnos ma már nem ez a jellemző rá, hisz az emberek nagyon sok mindent tönkre tettek. Santa Luzia természetvédelmi terület lett, hisz itt volt az utolsó tó a szigeteken, de sajnos már az is kihaló félben van. A vízhiány miatt a szigetekre az el sivatagosodás vár.

A szigetek éghajlata eléggé száraz a passzátszélnek köszönhetően. Az éves átlaghőmérséklet 25 Celsius fok köré tehető. Két csoportba sorolhatjuk a szigeteket az egyik a szélcsendes a másik meg a szél felőli szigetek. Nagyon sok olyan állatuk és növényük van, amit az emberi élet a szigeteken veszélyeztet. Ilyenek az Alexander-sarlós fecske, a razói pacsirta vagy éppen a zöldfoki nádi poszáta. Csak Fogó szigetén található meg a különleges növényük a tűzhányó kígyószisz. Fogo középső része nemzeti parkká van sorolva. Az itt élő emberek anyanyelve a kreolul, de minél kevesebb az idős és több a fiatal úgy beszélik egyre és egyre többen a portugált. A népesség mondhatni egésze római katolikus vallású, csak egy nagyon kicsi részük őrzi még a régi törzsi vallást. Ezekre a szigetekre is nagyon jellemző a halak és a tenger gyümölcseinek fogyasztása. Sokféle módon el tudják készíteni és kellemesen fűszerezik azokat. Ha ott járunk feltétlenül meg kell kóstolnunk a Pastel com diablo dentro-t mely egy tonhalas étel tésztába burkolva és úgy van megsütve. Különleges alkoholos italuk a cukornád pálinka a Grogue, valamint a Ponch amin egy rumos ital limonádéval és mézzel.

Látnivalókkal is bőven bővelkedik a sziget, szeretnék is bemutatni egy párat kedvcsináló gyanánt:

  • Sao Tiago: A fővárosnak Praia-nak ad otthont, és ez a szigetcsoport legfontosabb szigete. Két strandja van nem messze a fővárostól. Itt található a szigeten a portugálok által épített város, mely már évszázadok óta áll, ez az úgy nevezett Öreg város, más néven a Cidade Velha.
  • Sal: nagyon kedvelt sziget a turisták részéről, ennek lehet az is az oka, hogy egy sík szigetről beszélünk, mely elég sivatagos. Vulkanikus eredetű sziget. Csodálatos sókristályokat találhatunk a szigeten a vulkáni kráterben kialakulva. Van egy csodálatos halászfaluja is mely, még a régi emlékeket őrzi. Palmeiras a neve és nem csak halászatáról, hanem lenyűgöző piacáról is híres.
  • Sao Vicente: Itt találhatják meg a pezsdülő élete azok a turisták, akik bulizni és szórakozni vágynak.
  • Santo Antao: a legszebb sziget a sok közül, itt található a legtöbb zöld és a legtöbb fa is. Alkalmas azon turisták számára, akik szeretnek kirándulni és felfedezni ezt a csodálatos szigetet. Zöldfoki-köztársaság utazás |Karib-szigeteki nyaralás

Kiemelt Zöldfoki-köztársaság hoteleink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük