Tunézia gasztronómiája

Tunézia Afrika egyik kedvelt mediterrán típusú nyaraló helye, mely sok turistát vonz évről évre. Kedveltségét nem csak a látnivalóinak köszönheti, hanem a csodálatos tengerpartjának, valamint nem szabad megfeledkeznünk a gasztronómiájáról sem, hiszen minden országban más és más ízeket fedezhetünk fel. Lássuk, mik azok az ételek és alapanyagok melyeket nagyon szeretnek a tunéziai emberek.

tun1

A tunéziai konyha egyik fő ismérve az, hogy az ételei igen zsírosak és fűszeresek. Ezt minden képen érdemes bekalkulálni, mikor oda utazunk, hogy ne érjen meglepetésként, így ha csak tehetjük legyünk nálunk olyan gyógyszer, ami ha arról van, szó könnyít a pocakunkon. Persze egyáltalán nem kell megijedni, nyugodtan lehet bármit enni, ez csak egy kis hasznos információ lett volna. Érdekesség, hogy a tunéziai konyhát nagyon össze lehet hasonlítani a líbiai konyhával. Azok az emberek, akik a nomád életmódot részesítik előnyben, rengeteg húsfélét fogyasztanak, valamint nagyon szeretik a hüvelyes alapanyagokat és a magvakat. Fűszerezésben nincs hiány, nagyon jól használják őket, a szárítottat és a frisset is egyaránt.

tun2

A tojás, mint alapanyag, nagyon nagy kedvelt, melyet rengeteg módon készítenek el. Az egyik ünnepi ételük alapanyagi között is megtalálható a tojás, a bárányvelő és a csirkehús mellett. Ez az étel a minna névre hallgat. Köretként kedvelik a rizst, valamint a tésztaféléket, abból is leginkább, amiket házilag készítenek el. Desszerteknél nagyon édesekre számíthatunk, mert mézzel vagy sűrű sziruppal ízesítik őket. A szirupot előszeretettel készítik el narancsvirág vízzel, mert nagyon kedvelik az ízét. Az sem meglepő és ritka, ha friss gyümölccsel találkozunk, mikor a desszertet kínálják fel.

tun3

Észak-Afrika egyik népszerű étele a kuszkusz, mellyel itt is elég gyakran találkozhatunk. Ez az étel lényegében búzadarából készül, melyet gőz felett készítenek el, majd paradicsommártással és zöldségekkel esetleg különféle húsokkal kínálják. A mediterrán országokra eléggé jellemző a tengeri halak és a tenger gyümölcseinek a szeretete, ez itt sincsen másként. Az étlapokon előkelő helyet is kapnak, hogy minél többen megkóstolják ezeket az íncsiklandozó finomságokat. Két igazi nagy kedvenc étel Tunéziában az egyik a salade tunisienne, mely nem más, mint egy zöldségsaláta, a másik pedig a marquez, amely nem mást, mint virsli bárány húsból.

tun4

Nem csak az ételek, hanem az italok köreiben is találhatunk igazi remekműveket. Borválasztéka nagyon gazdag, melyben szerepet játszott az is, hogy anno Tunézia francia fennhatóság alatt volt. Erősebb italaik is vannak, melyek igazi mediterrán gyümölcsökből készülnek, nagy kedveltségnek örvend a datolyalikőr és a még ennél erősebb fügepálinka is. Azok, akik a sör kedvelőinek tartják magukat a Celita névre hallgató italt ajánlanám. Bátran látogassak el ide és kóstolják meg azt a sok különlegességet, melyet az ország konyhaművészete tartogat Önöknek. Tunéziai utak, Tunézia nyaralás

Kiemelt tunéziai szállodáink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük