Szicíliai utazás, szicíliai nyaralás

Szicília közigazgatásilag Olaszországhoz tartozó, a Földközi-tengeren elhelyezkedő legnagyobb sziget. Itt található az Etna, mely Európa legnagyobb működő tűzhányója, még mindig nagyon aktív. A szigethez tartozik a tőle nem messze fekvő Lipari-szigetek is. Persze ezen a térségen nem csak az Etna működő vulkán, hanem a Stomboli és a Vulcano is.

szicíliai tradicionális városlátkép

Domborzatát megfigyelve négy nagy hegyvonulatot fedezhetünk fel, ezek közül, amik ismertebbek lehetnek számunkra a Szicíliai Appenninek és a Calabiai Appenninek. Persze nem csak hegyek találhatók a szigeten, hanem van egy hatalmas síksága is, a Catanai-síkság, mely az Etna környékén helyezkedik el. Ez a része a szigetnek nagyon alkalmas a szőlőtermesztésre. Nyáron jellemző a folyókra, hogy a nagy meleg miatt a vízhozamuk csökken, még az is előfordulhat, hogy kiszárad. Két nagy folyója van a Salso és a Platani.

olaszország színes fák épület

Éghajlata nagyon kedvező a turisták számára, hisz nyáron meleg van, de nem az elviselhető forróság és télen is kellemes hűvös és az is csak rövid ideig. A Földközi-tenger hatására alakult ki ez a kedvező időjárás. Üdülésre leginkább a július az alkalmas, mert olyankor van a szigeten a legmelegebb. Esőzésre ritkán számíthatunk és akkor is csak minimális csapadékra.

Szicíliára sokszor úgy gondolunk, mint egy gabonatermő vidékre, persze van is alapja, hisz elég sokféle gabonát meg tudott és a mai napig tud termelni. A durum búza az egyik kimagasló növényük, de persze nem elhanyagolható az olívabogyó és a szőlő sem. És ha már szőlő, akkor egyértelmű, hogy bortermesztésben is kimagasló teljesítményeket tudnak nyújtani és hozni. Megtalálható még a tipikus déli gyümölcsök, a narancs, a datolya pálma vagy a citrom is. Ezek nem őshonos növények, hanem még sok-sok évvel ez előtt lettek betelepítve és meghonosítva.

szicília tengerpart házakkal hajóval

A sziget autópályával rendelkezik, de nem az egész szigeten húzódik inkább csak az északi részeken találhatóak meg ezek. A sima autóútjaik is igen jó minőségűek és jól kiépített. Vasúti közlekedése kapcsolatban áll Olaszországgal, bár mivel még nincs összekötő híd a két térség között ezért a víz akadályát komppal oldották egyelőre meg. A komppal átszállítják a vagonokat. Két nemzetközi repülőtere van: a Palermói nemzetközi repülőtér és a Catania-Fontanarossai repülőtér. Metróval találkozhatunk Catania városban.

Szicília sziget megyékre van osztva összesen kilencre:

  • Agrigento
  • Caltanisetta
  • Catania
  • Enna
  • Messina
  • Palermo
  • Ragusa
  • Sircusa
  • Trapani

Ha a szicíliai konyhára gondolunk, akkor a nem ugyan azt jelenti, mint a hagyományos olasz konyha. Nem feltétlenül a tésztás ételeket minősítik előnyben. Szeretik a caponata-t mely egy padlizsánból készül saláta, vagy a maccu-t ami csicseriborsóból készült krémleves. Nagyon kedveltek a halak és a tenger gyümölcsei, hisz sziget révén igen jól hozzájuk tud jutni. Desszertként a gelato vagyis fagylalt, amit feltétlenül meg kell kóstolnunk, ha ott, járunk, valamint a nyáron nagyon kedvelt granita-t ami egy gyümölcsös, vagy más ízesítésű jégkása.

szicília pizza

Szicília nem csak különleges fekvéséről, hanem művészeiről és alkotásairól is híres. Nagyon sok művésznek ad és adott otthont már a történelemben is, mint például Luigi Pirandello vagy éppen Giovanni Verga. Rengeteg régi építési emlékkel találkozhatunk, még a barokk korból akár, de az ókorból is maradtak meg emlékek. Ha ott járunk meg kell néznünk a Siracusai erődítményt, az antik városok fent maradt romjait, a Cefalú katedrálist és az ókori görög színház maradványait is. Szicíliai utak

szicília régi színpad

Kiemelt szicíliai szállodáink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük