Seychelle-szigetek érdekességei

A Seychelle-szigetek 155 szigetből álló szigetállam, mely az Indiai-óceánon található nem messze Afrikától vagy éppen Madagaszkártól. Két féle szigetcsoportot különböztetünk meg vannak az úgy nevezett külső szigetcspoportok, melyek a korallzátonyok és a másik csoport a belső szigetcsoportok, ahol hegységeket találhatunk. Népességét tekintve a Seychelle-szigetek a legkisebb Afrika összes állama közül. Túlnyomó részt tekintve a vallásuk római katolikus. Őslakok nincsenek a szigeteken, a népességet inkább a bevándorlók alkotják. Ezért nagyon változatosan alakult ki a szigetvilág népessége, hisz közre játszottak a kínaiak, a franciák, az afrikaiak és az indiaiak is.

seychell mesés part

Éghajlatát tekintve trópusi édöv alakult ki, ami abban nyílvánul meg, hogy sok az évi csapadék, szinte minden nap előfodulhatnak akár záporok és zivatarok. Az átlagos évi középhőmérséklet 27 celsius fok alá nem igen megy és hatalmas a páratartalom hisz ez is leaglább 80%-os. Áprilistól októberig a passzát szél hoz egy hűvösebb, szárazabb időjárást, míg novembertől az észak-nyugati monszun sok csapadékkal érkezik.

Élővilága nagyon változatos, 12 őshonos madárfaj található a szigeteken amiből kettő védett faj lett ezek pedig a sychelle-i szarkarigó és a sychelle-i poszáta. Az óriásteknősök, mely a Sychelle-szigetek egy jelképe sajnos emberi hatások miatt a gránit-szigetekről szinte teljesen eltűntek. Növényvilágát tekintve különleges fajokkal találkozhatunk a gránit-szigetek egyik nevezetessége a Coco-de-Mer, mely nem más mint a tengeri pálma gyümölcse. Ez a növény csak két szigeten található a Praslin és a Curieuse-n. Híres növénük még a medúzafa, viszont nagyon kevés helyen taláható, mert szaporítását tekintve igen nehéz, máshova betelepíteni. A magasabban fekvő területeken a híres növényevő faj is megtalálható, mely a kancsóka névre hallgat. Az óceánban a szigetek körül rengeteg különleges halfaj található, mely pompás látványt nyújt az ott búvárkodók számára.

seychelles köves part

Hét nemzeti parkkal rendelkeznek és két szigetük az Unesco világörökség része. Az Aldabra-korallzátony a világ legnagyobb atollja, míg a Valée de Mai vagy a Május völgye névre hallgató sziget, az amit földi édenkertnek is nevezünk. Hivatalos nyelvét tekintve hatással volt rá a sok bevándorló nép, így jól beszélik az angolt, a franciát és a kreolt is.

Különleges zenei és tánc ízlésük alakult ki, melyet 3 fő csoportba tudunk sorolni. Az egyik a moutia, mel y a szinkópa alapritmusával rendelkezik és az afrikaiak és a madagaszkáriak voltak erre a stílusra a legnagyobb hatással. A másik a rega, mely igazából havi új slágereket jelent náluk és végül pedig a kamtole, mely európai zenéket és stílust takar.

seychell fehérhompart

Fővárosa Victoria, mely Mahe-szigetén található. Méretét teikntve ez a legnagyobb sziget a szigetcsoport között, viszont a fővárosuk lélekszámot nézve a világ legkisebb fővárosa. A Sir Selwyn Clarke egy hatalmas piac, ahol a zöldségek, gyümölcsök és halak mellett, kézműves szuvenír boltokat is találhatunk. A legnagyobb pompájában  a piac a szombati napon található, ilyenkor hatalmas forgataggal és még különlegesebb árukkal tudunk találkozni. A Nemzeti Múzeumban a sziget történetét és történelmét találhatjuk, melyet több nyelven is olvashatunk. Különleges és módhatni a turiták számára kötelező látványt nyújt a Big Ben, mely nem csak a nevét, hanem a stílusát is Londoni mintájára kapta. A teagyáran betekintést nyerhetünk a Sychelle-szigeteki tea termesztésére és előállítására. A Petite Anse a szigetek legszebb strandja, és amiért a turisták nagyon szeretik, hogy a csodálatos látvány mellett nem egy túl zsúfolt tengerpartról beszélünk.

seyshelles tengerpart és kövek pálmafával

Gasztronómiája lenyűgöző és igen sokszínű. Kedvelik az erős fűszerezéseket, valamint leginkább a hal ételek a jellemzőek rájuk. Tradicionális levesük a tec-tec, mely összetevőit tekintve kagyló, paradicsom, olaj, hagyma, gyömbér, chili és csirke. Igen kedvelt desszertjük a nouga, mely nem más mint kókuszpuding. Seychelle-szigetek nyaralás

Kiemelt seychelle-szigeteki hoteleink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük