Porto: Madeira utazás, üdülés Madeirába

A körutazások szerelmeseinek ajánlom a következő utat, hiszen ez is egy olyan út, amely során egy új kultúrát és annak a kincseit ismerhetjük meg. A mindösszesen 7 napos körutazás alkalmával bejárjuk Portot és Madeira szigetét, viszont lehetőség van 3 nap hosszabbításra, hogy Azori – szigetére is eljussunk. Nézzük is meg, hogyan épül fel az a csodálatos utazás.

Első nap megérkezünk Porto városába, ahol elfoglaljuk a szállásunkat. Majd a délután folyamán egy hatalmas sétát teszünk a városban. Ha bár nem ez az ország fővárosa, mégis nagy jelentőséggel bír és sok turistát fogad évről évre. A második nap egész nap kirándulni fogunk és felfedezzük Portot, Bragat és Guimarest. Az egész napot kellemes városnézéssel fogjuk tölteni, mi alatt megismerhetjük a híres nevezetességeket. Ilyen például a Katedrális, vagy csodálatos barokk épületek. Lehetőséget kapunk szabad programra is, mi alatt akár vásárolhatunk, akár egyénileg sétálhatunk. Guimares azért is híres, hiszen itt született Portugália első királya. Az UNESCO világörökség részeként van nyilvántartva a városnak a történelmi negyede. Este vissza érkezünk a szállásunkra.

Harmadik nap az egész napos fakultatív programoké, mi alatt bejárhatjuk Porto egész városát. Részt vehetünk egy ízletes borkóstolón vagy akár ellátogathatunk a Szent Ferenc arany templomához. A szállásunk ezen az éjszakán is Portoban lesz.

Negyedik nap reggelén elhagyjuk a szállásunkat és elindulunk a repülőtér felé, hogy eljussunk Madeira-ba. Nagyon kedvelik a szigetet a turisták, mert kellemes a klímája és sok itt a látnivaló. Érkezés után elfoglaljuk a szállásunkat, majd egész napos felfedező túrát teszünk, ami alatt eljutunk Camachába, Pici do Arieroba is. Ebédelési lehetőségre napközben lesz mód.

Az ötödik és a hatodik nap is a felfedezésről fog szólni, melyet egyénileg tehetünk meg. Ellátogathatunk a trópusi kertbe vagy akár elutazhatunk Montéba is. Pihenhetünk, vagy kimehetünk a tengerpartra és fürödhetünk is.

Hetedik napon a csoport azon része, akik nem hosszabbították meg útjukat haza utaznak Budapestre, míg a másik fele elutazik San Miguel szigetére. A sziget a vulkánjairól híres, melyből kilenc is van. A délutáni órákban lehetőség van delfin és bálna lesre, majd este visszatérés a szállásra.

A nyolc és kilencedik nap rengeteg fakultatív programot tartogat. Egész napos kirándulást lehet tenni Furnas – Lagoa do Fogo-ba, mi alatt megállunk egy kicsit Villa Franca do Camponál. A kirándulás alkalmával betérünk egy csodálatos botanikus kertbe, majd megnézzük milyen egy igazi teaültetvény. Azok, akik nem szeretnének egész nap kirándulni, számukra van egy fél napos program is, mely a hegyek és a tavak közreműködésével megy végbe. Ezen a kiránduláson ananász ültetvényeket láthatunk. Szállás a szigeten.

Az utolsó, a tizedik nap már a hazaútról fog szólni és a visszaérkezésről Budapestre. Portugália utazás, Portugália nyaralás

Kiemelt portugál szállodáink:

Portugália gasztronómiája

Portugália az az ország, melynek gasztronómiájáról nem nagyon hallunk, pedig aztán ott is vannak változatos és ízletes fogások. A Portugál konyhára az igazi mediterrán ízek a jellemzőek, így biztos, hogy rengeteg olívaolajjal és bogyóval találkozhatunk, valamint rengeteg különleges fűszerrel. Magyarországot és sok mindenben össze szokták hasonlítani, van még egy amit eddig még nem biztos, hogy sokan gondoltak volna ám igaz, a portugál emberek is nagyon szeretik a hasukat és szeretnek enni. Bár ők talán nálunk jobban oda figyelnek arra, hogy kutyafuttában egyék meg az aktuális étkezést. Az ebédidő náluk szent és sérthetetlen, mindig legalább egy órát szánnak rá. Érdekesség, hogy nem ötször, hanem öt plusz egyszer étkeznek egy nap, melyet már nagyon régről fent tartanak és még mindig nagy hagyománya van, pláne, hogy a turistáknak is szeretnék megmutatni az ő életüket. Az elő étel náluk mindig valami tengeri herkentyű, olívabogyó és sajt, persze mindezek mellé kenyeret fogyasztanak. A kukoricából készült kenyeret első sorba helyezik, hiszen ezt szeretik a legjobban. Náluk a levesről kicsit mások az elképzelések, míg nálunk mindig az főétel előtt kap helyet, addig náluk inkább az utolsó fogás után, ha esetleg még éhes a vendég, akkor ezzel pótolják a hiányosságokat. A rántást és a habarást egyáltalán nem is ismerik, ettől függetlenül nem hígak a levesek, mert a hozzávalók turmixolásával sűrítik a leveseket. A legjobban kedvelt levesük a káposztaleves, mely a caldo verde névre hallgat. Itt is találkozhatunk a gazpachoval, mely igaz, hogy spanyol leves ám itt is nagyon szeretik.

Rengetegszer találkozhatunk azzal a látvánnyal, hogy az éttermek előtt készítik el a halak, mint például a szardíniát, a kardhalat vagy a halfiléket. Itt nagyon kedvelt a halétel, így nagyon sokszor esznek azt, vagy abból készül ételeket. A portugál konyha fő étele a tőkehal, melyet sóban szoktak eltárolni, így jó tudni róla, hogy mielőtt el szeretnénk készíteni több órán keresztül be, kell áztatni vízbe, hogy ne legyen annyira sós.

A húsokat alapjáraton nem fűszerezik túl, leginkább csak egy kis só, bors kerül rá, és úgy sütik le őket. Portugáliában még az is megfigyelhető, hogy az erősebb ételeket inkább az északi tájakon fogyasztanak. Délen inkább halakat esznek.

Nagyon kellemes desszertekkel találkozhatunk, melyekre az arab konyha volt hatással. Azok, akik nagyon szeretik az édes ízeket biztos, hogy meg fogják találni maguknak a megfelelő édességet. Nagyon kedvelt a rizspuding és egy vanília krémes korás. A sütemények fő alapanyagait tekintve megtalálhatóak a méz, a füge és a mandula méz is.

Portugáliában járva, biztos, hogy nagyon ízletes ételeket fogunk enni, mind a mellett, hogy felfedezzük, az adott részt ahova megyünk. Portugália utazás, Portugália nyaralás

Kiemelt portugál szállodáink:

Madeira utazás, Madeira: Portugália kincse

Madeira Portugáliához tartozó sziget, mely az Atlanti-óceánban található nem messze Lisszabontól. A sziget alapjáraton vulkáni eredetű és a fő hegy vonulata két részre osztja az országot olyan értelemben, hogy az északi részek meredekebbek a délivel ellentétben. Picu Ruivo a legmagasabb pont a szigeten 1862 méter magasságával. A sziget tele van levadákkal amik nem mások mint csatornák amik az egész térséget behálózzák, amik a banánfaültetvényeket látják el.

madeira botanikus kert

Madeira éghajlata nagyon változatosan alakult ki, hiszen a térség egy részében mediterrán éghajlat van, a magasabban fekvő területek hegyvidéki. A régen még fénykorát élő babérerdők ma már csak kis részben található meg a szigeten, ezért is lett az UNESCO világörökség része a Madeira Természetvédelmi park, ahol még találhatunk növekvő babérokat. A banánt nagy területeken termesztik és kimondottan kedvelik ezt a gyümölcsöt. Állatvilágát tekintve már nem olyan jó a helyzet igen kevés állatfajjal büszkélkedhet a sziget. Emlősökből is csak szinte a denevérek találhatóak meg a szigeten, melyek mondhatni őshonosak. Viszont a sziget mivoltának köszönhetően halfajokban igen gazdag.

madeira templom kis kerítéssel

Legjobban kedvelt látnivalók a turisták köreiben a levadák, hiszen kellemes túrázási lehetőségeket kínálnak. Calheta egy mesterségesen létrehozott homokos tengerpart a Szent Lőrinc-fok szikláitól nem messze. Funchal a központi városa és egyben a leglátogatottabb is. Itt a botanikus kertek lettek a legkedveltebbek, melyek igazi paradicsom képzetét keltik. A babérerdőket is feltétlenül meg kell tekinteni, hiszen már mondhatni csodaszámba mennek, annyira kicsik lettek. Monte városban azok találják meg a számításaikat, akik a keresztény vallásnak hódolnak. A Miasszonyunk temploma vagy a Szeplőtelen fogantatás kápolnája kihagyhatatlan turista látványosság. A sziget vulkáni eredetének köszönhetően a tűzhányók által kialakított barlangokkal is bővíthetjük a látnivalókkal eltöltött napokat, mely Sao Vicente-ben található. Eredeti kézzel készített kosarakat is vásárolhatunk és a kosárfonó múzeumban megnézhetjük ennek az ősi mesterségnek az apró titkait.

madeira fekete homokos tengerpart

Rengeteg különleges étellel találkozhatunk Madeira szigetén, melyre a portugálok is nagy hatással voltak. Halételekben rendkívül gazdagok és a legjobban a fekete kardhalat kedvelik. Szívesen készítik el filézve banánnal ízesítve, vagy főzve, amihez bort és fokhagymát adnak. A marhahúst szívesen készítik el nyárson megsütve babér sóval ízesítve. Madeira gasztronómiája két dologról híres, az egyik az úgy nevezett Madeira bor, a másik a Madeira bor hozzáadásával készült barnamártás a Madeira mártás.

madeira régi színes házikó múzeum

A népviseleti ruhák csak részben jellemzőek a madeirán élő emberekre. A hidegebb hegyvidéki tájakon a férfiak jellegzetes sapkát hordanak, mely gyapjúból készül. Ma már kedvelik a nagyon színes és változatos kinézetű fejfedőket, de régen a drapp és a barna színek voltak a jellemzőek. A földeken dolgozó emberekre a bőrcsizma viselése a jellemző. A Funchalban lévő virágpiacon még nagyon sok nőt is láthatunk a tipikus népviseletben. Ezeket a ruhák még bizonyos ünnepeken és rendezvényeken láthatjuk mikor néptáncot és egyéb más népi hagyományt adnak elő az ott lévő közönség számára. Vannak olyan éttermek, ahol a turisták szórakoztatására is szoktam ilyen néptáncbemutató tartani. Madeira utazás | Madeira tengerparti nyaralások

Kiemelt maideirai hoteleink: