Portugália gasztronómiája

Portugália az az ország, melynek gasztronómiájáról nem nagyon hallunk, pedig aztán ott is vannak változatos és ízletes fogások. A Portugál konyhára az igazi mediterrán ízek a jellemzőek, így biztos, hogy rengeteg olívaolajjal és bogyóval találkozhatunk, valamint rengeteg különleges fűszerrel. Magyarországot és sok mindenben össze szokták hasonlítani, van még egy amit eddig még nem biztos, hogy sokan gondoltak volna ám igaz, a portugál emberek is nagyon szeretik a hasukat és szeretnek enni. Bár ők talán nálunk jobban oda figyelnek arra, hogy kutyafuttában egyék meg az aktuális étkezést. Az ebédidő náluk szent és sérthetetlen, mindig legalább egy órát szánnak rá. Érdekesség, hogy nem ötször, hanem öt plusz egyszer étkeznek egy nap, melyet már nagyon régről fent tartanak és még mindig nagy hagyománya van, pláne, hogy a turistáknak is szeretnék megmutatni az ő életüket. Az elő étel náluk mindig valami tengeri herkentyű, olívabogyó és sajt, persze mindezek mellé kenyeret fogyasztanak. A kukoricából készült kenyeret első sorba helyezik, hiszen ezt szeretik a legjobban. Náluk a levesről kicsit mások az elképzelések, míg nálunk mindig az főétel előtt kap helyet, addig náluk inkább az utolsó fogás után, ha esetleg még éhes a vendég, akkor ezzel pótolják a hiányosságokat. A rántást és a habarást egyáltalán nem is ismerik, ettől függetlenül nem hígak a levesek, mert a hozzávalók turmixolásával sűrítik a leveseket. A legjobban kedvelt levesük a káposztaleves, mely a caldo verde névre hallgat. Itt is találkozhatunk a gazpachoval, mely igaz, hogy spanyol leves ám itt is nagyon szeretik.

Rengetegszer találkozhatunk azzal a látvánnyal, hogy az éttermek előtt készítik el a halak, mint például a szardíniát, a kardhalat vagy a halfiléket. Itt nagyon kedvelt a halétel, így nagyon sokszor esznek azt, vagy abból készül ételeket. A portugál konyha fő étele a tőkehal, melyet sóban szoktak eltárolni, így jó tudni róla, hogy mielőtt el szeretnénk készíteni több órán keresztül be, kell áztatni vízbe, hogy ne legyen annyira sós.

A húsokat alapjáraton nem fűszerezik túl, leginkább csak egy kis só, bors kerül rá, és úgy sütik le őket. Portugáliában még az is megfigyelhető, hogy az erősebb ételeket inkább az északi tájakon fogyasztanak. Délen inkább halakat esznek.

Nagyon kellemes desszertekkel találkozhatunk, melyekre az arab konyha volt hatással. Azok, akik nagyon szeretik az édes ízeket biztos, hogy meg fogják találni maguknak a megfelelő édességet. Nagyon kedvelt a rizspuding és egy vanília krémes korás. A sütemények fő alapanyagait tekintve megtalálhatóak a méz, a füge és a mandula méz is.

Portugáliában járva, biztos, hogy nagyon ízletes ételeket fogunk enni, mind a mellett, hogy felfedezzük, az adott részt ahova megyünk. Portugália utazás, Portugália nyaralás

Kiemelt portugál szállodáink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük