Marokkó látnivalói, Marokkó utazás

Marokkó az a helyszín, ahol tökéletesen fel tudjuk fedezni az iszlám hagyományokra jellemző dolgokat. Csodálatos mecseteket fedezhetünk fel, ellátogathatunk a bazárokba, melyek a különleges termékeikkel várják az oda látogatókat. Ne felejtsük azt el, hogy itt szinte kötelező alkudozni, mert az árusok várják a vásárlóktól ezt a fajta vásárlási hozzáállást. Persze a sok felfedezés mellett, nem árt pihenni is melyre a kiváló partok lesznek a kedvünkben. Nézzük meg mely látnivalókat érdemes megnézni.

Casablanca

m1

Fehér ház néven is ismert Marokkóban ez a hely, mely igen fontos kereskedelmi központnak számít az országban. Ez a hely a mai napig megtartotta a 20. század elején kialakult képét, melyet még a francia gyarmatok befolyásolásának köszönhetnek. A város telis tele van látnivalókkal, ám az igazán fontosak mégis az óvárosi részében vannak, az úgy nevezett medinában. Az egyik legtöbbet látogatott hely a városban a II. Hasszán mecset.

Fez

m2

Marokkóban van négy királyi város, melyek közül Fez városa a legidősebb, valamint itt található meg egy igen öreg iszlám egyetem is, aminek a szellemi központ titulust is köszönheti. Ide minden féle képen érdemes úgy menni, hogy van velünk idegenvezető, hiszen annyira labirintusosak az utcái, hogy olyan, aki még nem járt ott sose, nehezen fog kikeveredni onnan. Az óvárosi részében lehet megtalálni azokat a bazárokat, melyek a legjobb portékával rendelkeznek, mint például a kézzel készített kerámiákat, vagy edényeket, nem beszélve a szőnyegekről vagy táskákról és cipőkről.

Marrákes

m3

Ennek a helynek a főtere, minden nap szinte óráról órára változik meg. Délelőtt a turisták a fényképezőgépeikkel árasztják el a helyet, majd a délutáni órákban minden féle előadóval találkozhatunk, köztük akár kígyóbűvölővel, táncosokkal stb. Az esti órákban viszont egy szabadtéri, nyitott éttermet találunk ott.

Agadir

m4

Ide, ha elmegyünk biztos, hogy a napsütés fog fogadni minket, mely mégis az elviselhető kategóriába tartozik az Atlanti óceán felől érkező fuvallatnak köszönhetően. Az országnak ez a legszebb üdülőövezete a finom homokkal borított partjával. Itt nem csak a vízben lógathatjuk a lábunkat, hanem megnézhetjük a hely által nyújtotta lehetőségeket is. Ellátogathatunk egy kézműves műhelybe, ahol betekintést nyerhetünk a mesterség rejtelmeibe.

Esz-Szavíra

Ha Önök a szörfölés szerelmesei közé tartoznak, akkor ide minden féle képen el kell látogatni. Az Atlanti-óceán mossa az öbölnek a partjait, de itt a magas hullámoktól sem szabad megijedni. Partja nagyon jó állapotban maradt fent, ezért is szeretnek ide ellátogatni a turisták, hiszen nem egy olyan hely, mely elvesztette az eredeti szépségét. A kikötőbe látogatva egy percet sem fogunk unatkozni, hiszen mindig zajlik itt az élet. Marokkó nyaralás, Marokkó utazás

Kiemelt marokkói szállodáink:

Marokkó gasztronómiája

Marokkó gasztronómiája is megérdemel egy pár kedves szót, hiszen már maga az ország is kellemes, így az ételei is csak ízletesek lehetnek. Az ország konyhájára itt, is mint mindenhol máshol a hódítások nagy hatással voltak rá, így vélhetünk felfedezni arab, spanyol, portugál vagy akár francia hatásokat is. Ezektől a hatásoktól vált igazán egyedülállóvá a többi arab országgal szemben.

mar1

Némely ember úgy véli, hogy a marokkói és a magyar konyha között igen sok hasonlóság fedezhető fel. De hogy mire is gondolnak valójában? A fűszerezésük minősége és mennyisége az egyik, ami nagyon hasonlít a mi konyhánkhoz, vagy éppen az egyik nevezetes ételük a tagine, mely majdnem olyan, mint a mi gulyáslevesünk. Érdekesség, hogy ők is szeretik a töltött húsféléket, de míg mi baromfiféléket töltünk meg, ők a teve hússal kedveskednek a vendégeknek.

mar2

A marokkói ember szeret egészségesen étkezni és oda is figyel erre. A teve hús ezért is lett náluk annyira kedvelt, mert a gyomor könnyen meg tudja emészteni. Persze kimondva furcsán hangzik, hogy kóstoljuk meg a teve húst, ám jó tudni, hogy az ízét a borjúhoz tudnánk hasonlítani. Persze nem csak tevét fogyasztanak, ha húsról van szó, hanem birkát, galambot és kecskét is. Minőségi sajtokat állítanak elő és tejfogyasztásban is igen magas szerepet töltenek be. A tenger közelsége a halaknak, kagylóknak és egyéb ott élő állatoknak adja meg azt a sorsot, hogy felkerülhetnek az étlapra és nagy szeretettel fogyasztják el őket.

mar3

Fűszerezésben egyáltalán nincs hiány, így meg is vannak, azok az alap fűszerek az országban melyet szinte minden étel íz világában megtalálhatunk. Ilyen például a kömény, vagy a sáfrány, a chili, fahéj vagy akár a koriander is. Szeretik úgy elkészíteni az ételeket, hogy a sós és az édes ízek kavarodnak egy adott ételen belül. A saját kenyerüket fogyasztják szinte minden étel mell. a kessrát, mely eléggé lapos és általában búzalisztből készül. Ha Marokkóban járunk, akkor a harirát feltétlenül meg kell mindenkinek kóstolnia, hiszen ez egy tipikusan marokkói leves. Alapját tekintve paradicsomos leves, mely tartalmaz még darált húst, lencsét és csicseriborsót is. Ez az az étel melyet, már szinte minden étteremben és szállodában megtalálhatunk az étlapokon.

mar4

A hazánkban is ismert kuszkusz régen a szegény emberek eledele volt, ma már kinőtte magát és ünnepi fogás lett belőle. Ellehet készíteni főételként is, de fahéj, gyümölcsök hozzáadásával ízletes desszert válik belőle. Az utcákon sétálva megkóstolhatjuk a pastillat, mely leveles tészta húsokkal töltve. Ennek több féle változata ismert, az ott élő emberek a legjobban a fahéjas galambhússal töltöttet kedvelik. Marokkó utazás, Marokkói nyaralás

Kiemelt marokkói szállodák:

Marokkó utazási érdekességek, információk

Marokkó Északnyugat-Afrikában található az Atlanti-óceán part vidékén. Az Atlasz hegység behálózza a térség egész területét. A legmagasabb hegy 4165 méter magassággal a Túbkal-hegy. Éghajlatát tekintve mediterrán időjárással találkozhatunk, ami azt jelenti, hogy nyáron nagyon meleg, és télen is kellemes a hőmérséklet. Bár minél beljebb haladunk az országban annál szárazabb az időjárás és a Szaharánál már sivatagi éghajlattal találkozhatunk.

Marokkó - városkép pálmákkal

Hét nemzeti parkja van összesen:

  • Arganeraie Bioszféra Rezervátum
  • Sous Massa Nemzeti Park
  • Tazekka Nemzeti Park
  • Toubkal Nemzeti Park
  • Talassemntane Nemzeti Park
  • El Houseima Nemzeti Park
  • Ifrane Nemzeti Park

A berberek alkotják Marokkó népességét két harmad részben, a maradék népcsoport az arabok. Vannak még olyan emberek, akik nomádként, vagy fél nomádként élik még mindig az életüket. Vallásukat tekintve az egész ország muzulmán.

Marokkó - Atlasz hegység pálmával

A hivatalos nyelvük az arab, de nagyon sok nyelvet beszélnek, mely a berber nyelvhez tartozik:

  • tachelhit
  • tamazight
  • ghomara
  • tarifit
  • senhaja de srair

Gasztronómiáját tekintve nagyon különleges Marokkó, mely Észak-Afrikában talán egyedül álló. Rengeteg nemzet volt rá hatással, mint például a spanyolok, a franciák és a szenegálok. Nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt tudnak termeszteni, mert az időjárás ennek az állandó meleggel kimondottan kedvez. A tengernek köszönhetően itt is nagyon kedveltek a halak és a tenger gyümölcsei, különböző módon és formában elkészítve. A bárány és a galamb a legkedveltebb húsok melyeket szívesen tálalnak fel babbal, tojással és akár sárgarépával is. Érdekesség, hogy az édes és sós ízeket szívesen vegyítik össze, ami lehet, hogy sok embernek nem biztos, hogy annyira szimpatikus. Desszertként sokszor találkozhatunk rakott tésztákkal, vagy éppen olyan süteményekkel melynek az alapjuk a mandula és a méz. A marokkói emberek nagyon vendégszeretőek így akár az is előfordulhat, hogy turistákat meghívnak ebédre, amire feltétlenül készüljünk fel, hogy legalább 10 fogást fognak elénk tenni, ezzel is jelezve, hogy örülnek, hogy ott vagyunk.

Marokkói fűszerek

Látnivalókban bővelkedik Marokkó, aki ide utazik biztos, hogy nem fog unatkozni.

  • Tanger:

Az a város, ahol megtalálható Gibraltári-szoros. Építészete nem éppen kimagasló, mégis csodálatos történelmi múltra tekint vissza. Medina egy nagyon régi történelmi városrész, mely még mindig a múlt pompájában tündököl.

  • Rabat:

Rabat nem más, mint az ország fővárosa. A város egyben hajaz a múlt emlékeire, de már felütötte arcát a modern építészet is. Ezzel a két idő keveredésével nagyon különleges építészetet fedezhetünk fel, mely lényegében nem más, mint Rabat város érdekessége. Rengeteg látnivalót találhatunk a városban, mint például a Tour Hassan-t, vagy V. Mohammed mauzóleumát.

  • Fez:

Marokkó legrégebbi városa, mely a kacskaringós utcáival visszarepít minket a múltba. Meresa Bou Inania még az 1350-es években épül és ma már főiskolaként üzemel.

Marokkói tradicionális papucsok

  • Ouarzazate:

A sivatagban fekszik ez a csodálatos város, melyet a franciák alapítottak. Ami nagyon különleges az a saját készítésű szőnyegeik melyekkel a piacokon is találkozhatunk. Ezek leginkább fali dísznek való, mint mindennapi használatra. Marokkó utazás | Marokkói üdülés

Kiemelt hoteleink:

Marokkói szilveszter 2014

Ha szeretné az év utolsó napjait egy igen kellemes helyen eltölteni, akkor Marokkó az igazán Önnek való. Hogy miért is? Nagyon kényelmes, igazán lenyűgöző és mindenki megtalálja azt, amit vár. De íme, néhány érdekesség, és kedvcsináló Marokkóhoz.

Marokkó Északnyugat-Afrikában található arab állam, az Atlanti-óceán partjánál helyezkedik el. Határos még a Gibraltári-szorossal és a Földközi-tengerrel is. Az Atlasz vonulatai, mely az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozik, alkotják a felszínét. Északi részeken termékeny parti síksággal találkozhatunk, míg délen a Szebu-medencével. Marokkó híres a felvidékéről, a Mezetáról. Marokkó legmagasabb hegye és így a legmagasabb pontja is az országnak a Túbkal-hegy. Az összes hegyvonulat az országban dél-keleti irányba a Szahara felé lejtenek.

Marokkó - Atlasz hegység pálmával

A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partjainál fekszik. Legkiemelkedőbb folyói a Moulouya, a Sebou és a Rbia. Éghajlatát tekintve mediterrán, viszont ahogy egyre jobban haladunk az ország közepe fele úgy változik az éghajlat is. Minél beljebb vagyunk annál szárazabb az időjárás. A Szaharán viszont, már sivatagi éghajlattal találkozhatunk.

Igen különleges madárvilággal rendelkezik az ország és persze alapból is nagyon különleges az élővilága. Marokkóban él a világon csak itt megmaradó argan-fa, máshol a világon nem található, de itt akár erdőket képes alkotni. Sok mindenre tudják felhasználni, mint például olaj, vagy éppen kozmetikai termékek alapjait szolgálja. Bőven rendelkezik nemzeti parkokkal: Sous Massa Nemzeti Park, Tazekka Nemzeti Park vagy éppen az El Houceima Nemzeti Park.

Marokkó - városkép pálmákkal

Marokkó államformája nem simán alkotmányos monarchia, hanem alkotmányos, demokratikus és szociális monarchia. A király nevezi ki a miniszterelnököt és a parlament feloszlatása is az ő kezében van. Marokkó 16 régióra van osztva.

A marokkói emberek összetételét tekintve berbekek, arabok és ezek keverékei hozzák létre. Az itt élő emberek jó része még mindig nomád vagy legalábbis félnomád állapotban él. Hivatalos nyelvük az arab, de a berber nyelvek is ismertek az ott élők között. Ezek a következőek: tachelhit, tamazight, ghomara, tarifit, senhaja de srair. Vallásukat tekintve az ország mondhatni egésze muszlim vallású.

Gazdasági fejlődését a turizmus nagyon nagymértékben befolyásolja, hisz hatalmas beutazó turizmust bonyolít le, így nem csak magas az embereknek a költési aránya, hanem a munkák jó része is a turizmusban és a vendéglátásban bonyolódik le. A turizmusnak köszönheti azt is az ország, hogy a kézművesipara fejlődni kezdett, hisz nagyon keresettek lettek a kézzel készített szőnyegek és bőráruk is a piacokon.

Marokkói tradicionális papucsok

Nem éppen tartozik Marokkó a biztonságos országok közé, ha a közlekedés szempontjából nézzük meg. Sajnos nagyon zsúfoltak az útjai. Rendelkezik vasúthálózattal, aminek már egy jó része villamosított. az országban összesen 11 városba található nemzetközi repülőtér.

Marokkói fűszerek

Nem illik visszautasítani, ha az ott élő emberek meghívnak minket, hisz hatalmas sértésnek vennék, mert náluk az étkezés az egy nagyon fontos és lélek és test megtisztuló szertartás. Étkezés előtt feltétlenül kezet kell mosni, majd mikor megérkezik az étel, abból csak jobb kézzel szabad szedni. Az étkezésnek a végét az jelenti, ha minden tál kiürült bele értve a fő tálat is. Ott hagyni az ételt bántó dolog lehet és sértő, inkább tartsunk szünetet, hogy meg tudjunk enni mindent. Az ő kenyerük olyan, mint a mi lángosunk. Marokkói szilveszter nyaralással

Kiemelt marokkói hoteleink:

Marokkói utazási tippek, érdekességek

Marokkó az ellentétek országa. Híres a színes bőrdolgairól és a jellegzetes papucsairól. A pár órás repülőút után kezdődhet a marokkói nyaralás, ami garantáltan felejthetetlen élmény lesz. Nemcsak a táj lenyűgöző, hanem az emberek és a konyhájuk is.

Időjárása,a külső részen hasonló spanyolországhoz, a belső részén pedig télen sok eső esik, nyáron pedig szárazság van, illetve előfordulhatnak nyáron homokviharok is akár.

Marokkó - Atlasz hegység pálmával

 

A közbiztonság összességében jó, és a közlekedés is. Lehet ez busz, taxi vagy autókölcsönzés.

Aki marokkói üdülést tervez, nem szükséges vízummal rendelkeznie, csupán az útlevelének kell a hazaúttól számítva hat hónapig érvényesnek lennie.Kötelező védőoltás nincs, de az ajánlottak közé tartozik a hastífusz, hepatitisz A és B elleni.

A gasztronómiájuk igen változatos és sokszínű. Az alapanyagok között megtalálhatjuk a csirkehúst, a bárányt, de a tenger gyümölcseit is szívesen fogyasztják. Az étkezésnek akkor van vége, ha minden elfogyott az asztalról. Egyik legismertebb ételük a kuszkusz, amit előszeretettel fogyasztanak bármikor. Az édesség általában valamilyen rakott tészta, amit szívesen ízesítenek akár mandulával vagy mézzel is.

Marokkói fűszerek

 

Aki szeretné megismerni az országot, választhat nyaralás vagy körút között. Foglalható budapesti és bécsi indulással is. Domborzata és vízrajza miatt, sportoláshoz és pihenéshez is egyaránt kiváló helyszín.

Casablanca:

Első hallásra mindenkinek a film jut eszébe, de jelen esetben a városról lesz szó.  Az ország legnagyobb városa, itt található a repülőtér is. Ha igazán meg akarja valaki ismerni Marokkót, itt megteheti. Látnivalói közé tartozik Hassan II. Mosque mecsete, ami közvetlenül a tengerparton található. Érdekessége, hogy ez a hetedik legnagyobb mecset jelenleg. Az ókori várorész is említésre méltó. A tengerparti sétány pedig híres, hiszen Rick kávéháza felbukkant a Casablanca című filmben is. A város egyik jelképe az El Hank világítótorony.

Rabat:

A fővárosban rengeteg múzeum található, valamint V. Mohammed mauzóleuma is. A városban található egy be nem fejezett minaret, a Tour Hassan, ami híressé teszi.

Marrakesh:

Tele van élettel, fesztiválok, nyüzsgés, ezek jellemzik leginkább. A kanyargó utcák és az óváros igen kedvelt a turisták körében, de a legnagyobb élmény a Djemaa el-Fna tér, ami gyönyörű. Itt található az ország legnagyobb piaca, ahol számtalan dolgot kapni.

Marokkói tradicionális papucsok

 

Agadir:

Kikötőváros, finomhomokos strandja van, amit szinte egész évbe süt a nap. Vannak itt különféle kézműves standok, ahol szebbnél szebb dolgokat készítenek.

marokkó edények

 

Fez:

Az utcák tele vannak árusokkal, kézművesekkel, akik a színesebbnél színesebb dolgaikat árulják. Van itt kendő, papucs, táska de kerámia is. A helyi ételek közé tartozik a kuszkusz valamint a harira, ami egy sűrű leves sok zöldséggel és hússal.

Marokkó - városkép pálmákkal

 

Ha nem szeretne egy helyszínen eltölteni 1 hetet, sokféle körutazás közül választhat, attól függően rövidebbet vagy hosszabbat szeretne. Marokkói utak

Kiemelt hoteleink: