TOP 7 turisztikai desztináció 2016-ban

Costa Blanca

Costa Blanca, vagy másik nevén a Fehér part, Spanyolország egyik leglátogatottabb térsége az idei évben. Hogy minek is köszönheti, ezt a hatalmas népszerűségét? Talán az egyik oka az lehet, hogy el sem kell hagynunk Európát ahhoz, hogy Miamiba érezhessük magunkat. Tengerpartja varázslatos fehér homokos, és kristálytiszta, nem is véletlen, hogy az ország legszebb partjai közé van sorolva ez a rész. Télen, nyáron folyamatosan utazható, hiszen a leghidegebb napokban is olyan 15 Celsius fok körüli időjárásra számíthatunk. Costa Blanca üdülőhelyei igazán változatosak, hiszen a tömeg turisták által kedvelt helyek is fellelhetőek, míg a festői környezetben elhelyezkedő kis halászfalvak is rengeteg vendéget csábítanak oda.

Mallorca

Mallorca, nem csak egy sziget, ami a nyaralási vágyainkat elégi ki, hanem egy igazi álom valóra váltója is. Megérkezve a szigetre, rögtön egy más világban érezzük magunkat, ahol megcsap a tengernek a sós illata, és a levegőben terjengő növények aromája. Klímájának köszönhetően egész évben utazható, így aki szeretné felfedezni a szigetet, ám a bulizó turistákat és tömeget viszont elkerülni, akkor az őszi, téli időszak nagyon kellemes lehet. A nyár a napozásról, a bulikról és a folyamatos pörgésről szól, ám nem csak fiataloknak tudnám ajánlani a helyet, hanem családoknak is, hiszen partjai és szálláshelyei számukra is teljesen megfelelő.

Tenerife

Tenerife, Spanyolországhoz tartozó sziget, mely a Kanári-szigetcsoport kimagasló tagja. Akik már jártak itt, biztos, hogy visszavágyódnak, hiszen az örök tavasz az ami itt vár az utazókra. Ha szeretnénk látni ezt a szigetet, nem kell megvárnunk a nyarat, hiszen akár télen is ide utazhatunk, és akkor is igen kellemes időjárás fog minket várni. Nem csak a szó szoros értelmében vett nyaralásra alkalmas a sziget, hanem kirándulásra, felfedezésre és persze azért pihenésre is. Családoknak is ideális nyaralóhely, de akár nászútnak is teljesen megfelelő hely lehet, a maga sajátos szépségével.

Horvátország

Horvátország az egyik legközelebb eső mediterrán térség hazánkhoz, melyet akár pár óra utazással is már kényelmesen elérünk. Itt is lehetőségünk van szigetre vagy szárazföldre foglalni a nyári pihenést, ami biztos mindenhol nagyon jól fogjuk érezni magunkat. A pálmafákkal szegélyezett utak, vagy akár a kiviből készül lugasok igazán különleges látványt nyújtanak. Tengerpartja inkább kavicsos, ám ettől függetlenül kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a maguknak való legjobb szórakozási lehetőséget.

Ciprus

Ciprus igazán különleges sziget, részben, mert két nemzet uralja, így az északi részen a török, míg a déli részen a görög kultúrával találkozhatunk. Ezen kívül itt született Aphrodité istennő is, így nem véletlen, hogy a szerelem szigetének is szokták nevezni. Aki nyugalomra és inkább pihenésre vágyik, nekik tudnám ajánlani az északi részt, de aki a pörgést kedveli mindenképen a déli irány felé, vegyék az irányt. Mivel nem nagy szigetről van szó, fakultatív kirándulások alkalmával lehetőség van akár felfedezni a másik részét is.

Málta

A Földközi-tenger csodálatos gyöngyszeme, melyet a vadregényes táj igazán felejthetetlennél. A sziget összességében nagyon sziklás, így partszakaszairól sem mondható el igazából, hogy homokosak. Ám ettől függetlenül remek jó kirándulóhelyekkel rendelkezik, melyeket egy-egy ott tartózkodásunk alkalmával érdemes bejárni. Klímáját tekintve nyáron itt is jó meleg van, és a napsütésben sincs hiány.

Észak-Olaszország

Olaszország egy örök kedvenc a turisták körében, mely talán sose fog kimenni a divatból. Az ország területi elhelyezkedését tekintve a magas hegyektől a homokos tengerpartokig minden megtalálható. Aki szeretné megismerni és felfedezni az olasz kultúra érdekességet és hagyományait, de nem szeretne sokat és messzire utazni, akkor az Észak-Adriai rész tökéletes lehet. Üdülőövezetei családbarátok és jól kialakítottak, így a kicsik mellett a felnőttek is biztos jól fogják magukat érezni. Mediterrán utazás, Mediterrán nyaralás

Kiemelt TOP 7 turisztikai desztináció 2016-ban:

Málta kedvelt üdülőhelyei

Málta egy csodálatos szigetország, mely a Földközi-tengeren helyezkedik el, nem messze Szicíliától és Tunéziától. Kedvelt üdülőhely és évről évre egyre több turistát vonz. Szeretném bemutatni Önöknek azokat az üdülőhelyeket, melyeket nagyon kedvelnek a turisták.

m1

Valetta:

Valetta nem más, mint a kis szigetnek a fővárosa, melyet minden féle képen érdemes megtekinteni, hiszen nagyon szép. Nem csak lenyűgöző történelmi emlékeknek ad otthont, hanem a kulturális és az üzleti élet legnagyobb színtere is. Ezen a helyen nem kell azon meglepődni, hogy a különböző építészeti stílusok keverednek, hiszen a 16. századi remekművektől egészen a mai modern alkotásokig minden megtalálható. Méltón viseli a város az UNESCO világörökség címét, hiszen a parkjai, a terei és az emlékművei is mind-mind számottevőek. Ha ott járunk, semmi féle képen se hagyjuk ki a Szent János Társkatedrális megtekintését.

m2

St. Julians – Silema:

Itt aztán egyáltalán tud unatkozni az ember, hiszen egy igazán nyüzsgő városba találjuk magunkat. Bárok, éttermek, diszkók és még sok más helyek várják a turistákat és lesik minden kívánságukat az ott élő és dolgozó emberek.

m3

Buggiba – Qawra:

A tenger mellett fekvő sétányánál található a városközponti része, a főtér. Rengeteg turista jár ide nap mint nap. Érdekesség, hogy nagyon szeretik azok a diákok ezt a helyet, akik kimondottan azért jönnek ide, hogy elsajátítsák az angol nyelv alapjait. Így nem is meglepő, hogy az éttermek és a pubok mellett kaszinók is helyet kaptak, hiszen a sok diák és fiatal felpezsdíti az itteni életet. Qawra is kedvelt hely, ám azok részesítik előnyben, akik nem kimondottan a tengeri csobbanás szerelmesei, inkább a naplementés sétákat kedvelik jobban.

m4

Mellieha és környéke:

Máltának az északi részén helyezkedik el ez a rész, mely kimondottan azoknak való, akik a pihenésre vágynak és inkább kerülnék a nyüzsgő központokat. Családoknak nagyon ideális ez a hely, hiszen a homokos part a kicsiknek igazi homokvár építő színtér is lehet. A szállodák többsége itt All Inclusive ellátást biztosít, mely kis és akár nagyobb gyerekekkel ideális lehet.

m5

Gozo és KComino szigete:

Ezek a szigetek szintén Máltának az északi részén található, melyek a zöld különböző árnyalataival várja az oda utazókat, az igazi nyugodt és békés természet. Ezen a helyen csodálhatjuk meg, az úgy nevezett kék ablakot mely nem más, mint egy boltív, amit a természet erejének köszönhetünk. Comino érdekessége, hogy azt ott élő lakosok mindösszesen 4-en vannak és csak két szálloda található ezen az aprónak mondható helyen. Ha itt járunk, akkor feltétlenül el kell látogatni a kék lagúnába mely nem mindennapi természeti látvány. Málta nyaralás, Máltai utak

m6

Kiemelt máltai szállodáink:

Málta látnivalói, Málta utazás

Málta egy kis sziget, melynek méreteit tekintve nem tartozik a nagyok közé, ám ezt szépen ellensúlyozza a látnivalóinak száma. Kevés olyan hely van ahol ilyen kis helyen, ennyi erőd, templom vagy éppen kastély található. Egy út során nem is fogjuk tudni felfedezni az összes dolgot úgy, hogy még pihenésre is maradjon időnk. Így most én azokat szeretném bemutatni Önöknek melyeket feltétlenül meg kell nézni, hiszen csodálatos emlékeket nyújtanak.

Valletta

m1

Valletta a város fővárosa, melyet minden féle képen látni kell. Egyáltalán nem hasonlít a tipikus fővárosokra ez a hely, hiszen itt nem plázákkal vele tele minden utca, hanem helyes kis éttermekkel és kávézókkal, melyeket erődök vesznek körbe. Az egyik leglátogatottabb helye ez úgy nevezett Nagy Kikötő. Ami igazán feldobja, az egy a még a 16. századból fent maradt erőd, melyet kimondottan a törökök ellen építettek meg. Valettának az a része, mely a városfalun belül esik, ma már az UNESCO világörökség részét képezi.

Barakka kert

m2

A már fent említett városfalnak a tetején egy csodálatos szökőkutas virágos kertet találunk. Tökéletes hely a pihenésre és a nézelődésre is, hiszen innen elég sok mindnet látunk a környező helyekből. Ez a kert nem az erőd építésével jött létre, hiszen mennyire lettek volna hitelesek egy-egy támadás alkalmával, ha virágos kert van az erőd tetején. De ma már nem kell, hogy az erőd ilyen célt szolgáljon, így semmi akadálya ennek a csodálatos kertnek.

Nagymesterek palotája

m3

Az a hely Máltán, mely minden időkben komoly szereppel bírt. Még ma is itt hoznak meg bizonyos fontos döntéseket, és a parlamenti üléseknek is hétről hétre otthona. A legnagyobb élmény ez a hely mindig a fiúknak, vagy a férfiaknak szokott lenni, hiszen már mondhatni az első pillanatban megragadja őket, az egymás mellett sorakozó lovagi páncélok. Igazából ennek a helynek a maximális felfedezése sem vesz többet igénybe, mint pár órát.

Málta három városa

m4

Birgu, Isla és Bormia, Málta büszkeségei, hiszen ezek viselik a legősibb város címet. Busszal érkezve, hamar megismerhetjük gyalogosan ezt a három várost. Autóval ide nem fogunk tudni eljutni, hiszen csak a helyi lakosoknak megengedett az autóval való közlekedés.

Szent Pál katedrális

m5

Mdina város főterén található meg ez a katedrális, mely már sajnos nem az eredeti mivoltában látható. 1693-ban volt egy földrengés mely sok mindent elpusztított, köztük ezt a katedrálist is. Kilenc évvel később 1702-ben újra felépítették, sajnos az előző alapokból semmi sem maradt meg, csak a főkapu. Nincs külön belépője a helynek, de ha szeretnénk, akkor adakozhatunk. A legkedveltebb része a katedrálisnak, az előtte található két ágyú, mely sok turistát sarkall fényképezésre. Máltai utak, Málta nyaralás

Kiemelt máltai szállodáink:

Málta fakultatív programlehetőségei

Málta egy picike szigetország a Földközi-tengeren. Nagyon kedvelik a turisták, mert habár kicsi, annál több látnivalót és lehetőséget rejt önmagában. Nézzük meg miket is tudunk csinálni Máltán, ha ott töltjük el a nyaralásunkat.

Valetta – a lovagok városa

málta1

Valetta az a város ahol látnivalókban nincs hiány. Kirándulásunk alkalmával elsőként a Barakka kertbe jutunk el, ahonnan megpillanthatjuk a Nagy kikötőt. Ez után tovább haladunk a városon és a sziget egyik leginkább kedvelt nevezetességét nézhetjük meg a Szent János katedrálist. Ezen a helyen található meg Caravaggio képei. A nap hátralévő részében még elmegyünk a parlamenthez, a hadtörténeti múzeumhoz, és ha úgy alakul, akkor a Nagymesteri palotához is.

Málta gyöngyszemei:

málta2

Első hely, amit megtekintünk az egy hatalmas dóm. Innen tovább haladva Ta Qaliba lyukadunk, ami egy szép kis kézműves falu. Találkozhatunk helyi emberekkel, akik saját maguk készítik el a portékájukat, mint például az üvegárukat. Nem csak arra van lehetőség, hogy betekintést nyerjünk a készítés rejtelmeibe, hanem arra, is, hogy megvásároljuk ezeket. A kis falu felfedezése után Rabatba vezetnek útjaink, ahol a Szent Pál templom mellett, azt a barlangot is megtekintjük, melyről úgy vélik, hogy itt tartottál fogva magát Szent Pált. Ebédünk elfogyasztása után, mely a tipikus máltai ízeket tartalmazta a nap utolsó állomása felé vesszük az irányt, és így érünk el Dingli városába, melynek a partszakasza igazán lélegzetelállító látvány.

Gozo szigettúra:

málta3

A szigetfelfedezéséhez kompra kell szállnunk, hogy eljussunk Gozo szigetére. Az út hossza miatt nem kell aggódni, maximum egy fél órát vehet igénybe és ennyi idő alatt meg is érkezünk a szigetre. A sziget történetét tekintve egészen Odüsszeusz idejéig vezethető vissza, ugyan is az elmondások alapján úgy vélik itt élt Calypso, aki 7 évig tartotta ott Odüsszeuszt a saját bűvöletében. A szigeten megtalálható egy legalább 7000 éves templom is. Érdekesség erről a templomról, hogy régebbinek tartják, mint magukat a piramisokat. A szigeten töltött ebédünk után meglátogatjuk a fővárosát, ahol a Citadellától tekinthetjük meg a sziget látványos panorámáját.

Kék Barlang, Marsaxlokk:

málta4

Maga a Kék Barlang egy olyan helyen fekszik, mely sok művészt megihletett már, hiszen egyszerűen csodálatos a hely. A barlangot magát csónakkal tudjuk megnézni és meglátjuk milyen kék az a kék. Marsaxlokk nem más, mint egy aprócska halászfalu. Szinte rögtön fel fogjuk ismerni, hiszen ezt már képeslapokon talán mindenki látta már. Itt lesz lehetőségünk egy kicsit szabadon sétálni és közben megismerkedhetünk a hely aranyos bolhapiacával. Kellemes ajándékokkal térhetünk innen haza és rengeteg élménnyel. Málta sok lehetőséget rejt magába, mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen ezek a lehetőségek még inkább megismertetnek Önökkel egy olyan desztinációt, mely egyre kedveltebb a turisták körében. Málta nyaralás, Máltai utak

Kiemelt máltaiszállodáink:

Málta gasztronómiája, Málta utazás

Mára már Málta is azon desztinációk közé tartozik, melyek napról napra nagyobb kedveltségnek örvendenek, hiszen lélegzetelállító természeti tájaival, valamint kulturális örökségeivel várja az oda látogató kedves utasokat. De egy utazás nem csak a kirándulásról valamint a pihenésről szól, hanem az ország konyhájának a felfedezéséről is. Mi magyar emberek nagyon szeretjük a hasunkat, így nem is lep meg szerintem senkit, hogy ahol járunk, annak az országnak szeretjük felfedezni az ország ízeit. Ez nincs is másképp Máltán sem, hiszen semmihez sem hasonlítható az, amit itt kapunk.

malta képjó

Az igazi máltai konyhára az egészség a jellemző, nem csak az ételekben, de az elkészítésben is. Rengeteg zöldségre és gyümölcsre kell számítanunk, mind friss, mind más és más formában. A szigeten rengeteg narancs terem, így azt mindenhol korlátlan számban szolgálják fel, hiszen ez az egyik legkedveltebb gyümölcsük. Nagyon érdekes, hogy mindig kerül a megterített asztalra különféle saláták.

Máltán nem a csirkével vagy éppen a sertéssel fogunk, mint húsféle a legtöbbet találkozni, hiszen a legkedveltebb náluk a nyúl hús. Bármilyen étteremben járunk biztos, hogy találni fogunk jó pár olyan fogást melyek nyúlhúsból készülnek. A leginkább kedveltebb még a turisták körében is a borban pácolt fokhagymás nyúl. Persze nekünk, európai embereknek meg kell valamilyen szinten barátkozni ezzel a kínálati választékkal, ám valójában egy nagyon finom húsról van szó, mely minél ízletesebben és fűszeresebben van el készítve annál finomabb. Talán a nyúlmájas spagetti az melyik tényleg furcsán hangzik, és nem vonzza annyira az embert, hogy megkóstolja. Persze itt semmi sem kötelező, így ha nem szeretnénk megkóstolni ezt a fajta húst, akkor helyette akár a tenger gyümölcsi nyújtott ételeket is ehetünk. Persze itt oda figyelnek a turistákra és arra is, hogy milyen ételeket is fogyasztanak a saját hazájukban így találkozhatunk szárnyas ételekkel is bőven. Szóval nem kell megijedni, hiszen éhen halni senki sem tud Máltán, mert rengeteg változatos étellel találkozhatunk.

A vallásuk miatt péntekenként, nem esznek húsételt, ezért is találhatunk rengeteg zöldséges fogást, melyek a vegetáriánus utasoknak is kedvező lehet. Egyik kedvelt zöldséges ételük a kappunata, mely egy lecsós ételre hasonlít, annyi különbséggel, hogy padlizsánt is tartalmaz.

Egy igazán ízletes és laktató étkezés után egyértelmű, hogy nem szabad kihagyni a helyi italoknak a megkóstolását. A máltai emberek nagyon kedvelik a söröket, és rengeteg gyümölcsös sörrel is találkozhatunk, melyek a nagy melegben igazi hűsítőként hatnak. Saját helyi üdítő italuk a Kinnie, mely számunkra lehet, hogy furcsa ízű lesz, hiszen narancsos-unicumos ízt érezhetünk annyi különbséggel, hogy nem tartalmaz egyáltalán alkoholt.

Úgy gondolom, ha Máltán járunk, akkor nem szabad semmi képen sem a megszokott dolgokat enni és inni, hiszen ha haza jövünk, lehet bánni fogjuk, hogy nem mertük megkóstolni a helyi kínálatot. Málta utazásMáltai utak

Kiemelt máltai hoteleink:

Delfinekkel úszás Máltán

Máltán egy igazán egyedülálló lehetőséget nyújt a Mediterrán Marine park, mely a kicsiktől egészen a nagyokig, mindenkinek remek jó élményeket takar. Itt találkozhatunk delfinekkel, oroszlánfókákkal, papagájokkal és még sok másik állattal is. Egy-egy bemutató során azt is megtanulhatjuk, hogyan kell a delfineket és az oroszlánfókákat betanítani és, hogy ezeket a módszereket mi otthon, hogyan is tudnánk alkalmazni a saját kis háziállatunkon.

1_original

A parknak sikerült elérnie azt, hogy remek módon kapcsolta össze a szórakozást a tanulással, így lehetőség nyílik, a vendégek számára betekintést nyerni a víz alatti állatok életébe. Minden bizonnyal a palackorrú delfinek az egyik legkedveltebb állat a parkban, hiszen megismerhetjük kiváló ügyességüket, hatalmas intelligenciájukat és a szórakoztató humorérzéküket is. A delfinek mellett nem szabad elfeledkezni az oroszlánfókákról sem, melyek bizonyítják számunkra hatalmas erejüket, rendkívüli humorukat, az állatgondozók segítségével.

3389907750_61591ed6a9

A show végén lehetőségünk nyílik kérdéseket feltenni az állatok etetéséről, gondozásukról, vagy éppen amire csak kíváncsiak vagyunk, melyeket a gondozók a legjobb tudásuk szerint meg is válaszolnak nekünk. Ez a park nem csak egy szórakozási lehetőség, hanem tanulás is egyben minden korosztály számára, hiszen megismerhetjük az állatok szokásait, reakcióit, valamint közelebb kerülhetünk ezekhez az állatokhoz.

delfin

A rengeteg lehetőséget rejt a park, ebből a legélvezetesebb, mely talán mindenkinek az álma, az nem más, mint a delfinekkel való úszás. Ez egy olyan lehetőség, mely mindenkinek ad egy esélyt arra, hogy közelebbről megismerkedjünk a delfinekkel, megszokjuk és megtapasztaljuk az érintésüket. Ez egy olyan speciális lehetőség melynek a kapui nyitva állnak mind a gyerekek és a felnőttek előtt is. Mialatt úszkálunk a delfinekkel az is előfordulhat, hogy más kívülálló emberek nézik végig, azt, hogy mennyire élvezzük is mi ezt a csodálatos lehetőség és ők így nyernek bátorságot arra, hogy kipróbálják, és ne szalasszák el maguktól ezt a lehetőséget. Akár készíthetünk magunknak is képeket erről a programról, de lehetőség van arra is, hogy a gondozók csináljanak rólunk profi képeket, persze ennek plusz költsége lehet. Maga a program 30 percig tart, mely magába foglal egy gyors oktatást, és az profi oktatók segítségét. Biztosítsák számunkra a mentőmellény használatát, viszont elvárják tőlünk, hogy jól ússzunk és legyen nálunk saját törülköző és fürdőruha is.

dsc6225

Több féle showval kedveskednek nekünk a park dolgozói, melyek mind-mind egy külön állat ügyességét és okosságát mutatja be. Így hát nincs már dolgunk, mint hátradőlni és élvezni a programot. A delfinshow nagyon izgalmas, hiszen meglátjuk mennyi mindenre képesek a delfinek, valamint, hogy valójában is mennyire intelligensek.

fóka-430x288

Az oroszlánfókák nagy sikernek örvendenek, hiszen az emberek talán nem is gondolják, hogy milyen okos állatokról van, akik könnyen taníthatók. A show maga nagyon humoros, melynek minden percét élvezni fogjuk. Ha szerencsék van akkor még egy puszit is kaphatunk a fókától. Ezeket az állatok mind szakképzett oktatók tanítják be és tartják is velük a műsorokat. A parkban vannak még trópusi madarak, valamint hüllőház is melyek egytől egyig érdekes látványt nyújtanak nekünk. Málta utak

Kiemelt máltai szállodáink:

Málta utazás, utazás Máltára

Málta a Földközi-tengeren fekvő, kis szigetország, mely Európához tartozik. Fővárosa Valletta. Több szigetből tevődik össze a szigetállam, mégis csak a legnagyobb három szigete az ami ember által lakott és használt. A legmagasabb pontja a Ta’ Dmejrek, mely Malta szigetén található és mindösszesen csak 253 méter magas. A szigetek már sok-sok éve nem rendelkeznek saját vízfolyásokkal, de időközönként kialakulnak úgy nevezett patakmedrek. Ivóvizüket egész évben biztosítják a kutak. A leeső csapadékot próbálják tárolni és ezekre komoly terveket készítenek.

Málta gozo azur ablak

Málta mediterrán éghajlatú, a rá jellemző sajátosságokkal. A nyár nagyon meleg és száraz, ezzel ellentétben a tél enyhe és sok a csapadék. A nyári hőségen kellemesen csillapít a szellő folyamatos lengedezése. A nyár szeptember végéig tart, majd beindul a máltai mezőgazdaság, melynek nagyon kedvező a következő pár hónap időjárása. Ritkán előfordulhat hó, de a fagy az szinte teljességgel kizárható. Málta olyan csodálatos helyzetben van, hogy az európai madarak vonuló útvonalába esik. Így az év bizonyos időszakában csodálatos madarakat láthatunk, mind megpihenni a szigeten, mind pedig az égbolton.

Máltán a hivatalos nyelvek melyekkel találkozhatunk a máltai és az angol, de előfordul, hogy bizonyos helyeken elég jól beszélik az olaszt, a franciát vagy akár az arabot is. Az ország mondhatni egésze a katolikus vallást tartja, nagyon kis létszámban fordulnak el ő az anglikán, vagy a muzulmán vallás gyakorlók.

málta gozó sziget  tenger

Málta gasztronómiájában az angol, arab és olasz hatásokat figyelhetjük meg első körben, de ettől függetlenül rendelkezik saját ételkülönlegességekkel is egyaránt. Igazi különlegesség a aljotta, mely egy halleves különféle hagymákkal és fűszerekkel. Sajnos csak kevés étteremben találkozhatunk vele, még is a máltaiak egyik kedvelt étele. Tészta ételekkel és desszertekkel is bőven büszkélkedhet, melyek mind-mind igen gazdag íz világgal rendelkezik. A ftajjar Málta közkedvelt kenyere. Az imqaret egy tipikus máltai édesség, mely datolyával van megtöltve, e mellett még a narancs a szegfűszeg csodálatos ízeivel is találkozhatunk. A qassatat egy hússal töltött mini lepény jellegű sós tészta étel, melyben van még borsó és spenót is. Lehetőleg melegen fogyasszuk, hisz úgy kapjuk vissza a tökéletes íz világot. Persze nem csak ételekben, hanem italokban is bővelkedik Málta. A CISK a helyi sör, melyet nagyon szeretnek, mint a helyiek mind az oda látogató turisták. A shandy is egy sörös ital csak citromlével van vegyítve. Persze nem csak alkoholos, hanem különleges alkoholmentes italt is találunk a Kinnie-t mely igazából egy limonádé, de színét és ízét nézve kicsit más, mint az Európában megszokott.

Ha Máltán járunk, feltétlenül szakítsunk időt magunknak a nyugodt pihenés mellett a látnivalók megtekintésére. Valleta mint a sziget fővárosa, csodálatos erődrendszerrel van körülvéve. A városkapu, mint látnivaló magában foglalja a Szent János Katedrálist vagy a régészeti és hadtörténeti múzeumot is. Nem csak kulturális látnivalók vannak Máltán, hanem a vízi sportok kedvelőinek is kedvez a sziget. Búvárkodásra kimondottan alkalmas a terület és több csodálatos részt is fel tudunk fedezni a víz alatti életből. Málta utazás

Kiemelt máltai hoteleink:

Búvárkodás Máltán utazással

Málta a Földközi tenger középső részén található sziget. A búvárkodás szerelmeseinek mindenképpen egyik kedvenc merülőhelyük. Rengeteg barlang, hajóroncs található ezen a részen, a sziget partjai közelében és a Földközi tengerhez képest igen gazdag az élővilág is, a tenger nagyon tiszta, a látótávolság remek.

Hajóroncsok Máltán:

Kezdőknek ajánlatos a Szent Elmó erőd közelében található a HMS Maori hadihajóval kezdeni, amely 1941-ben víz alá került és most 13-18 méter mélyen fekszik. A hajó nagy részét iszap fedi, azonban az elmény biztosan felejdhetetlen, márcsak azért is, mert a vízbe jutás egy kávézó teraszáról történik.

 

Szintén kezdőknek is izgalmas a Valetta közelében található 12-21 méter mélyen lévő Carolita uszály, amit 1942 ben a II. világháborúban bombáztak le. Találhatunk itt korházi ágyat, tolószékeket és hasonló tárgyakat.

Blenheim bombázó maradványai a sziget déli részén található 42 méter mélyen, amiből már alig látszik valami, de élménynek szintén izgalmas. 1991 óta van 36 méter mélyen a Rozi nevű vontatóhajó Cirkewwa közelében. A roncsnál általában 30 méter körüli a látótávolság, így egyben is ráláthatunk a hajóra, ezen kívül két helyen is be lehet úszni a roncsba. A merülés végén egy viszonylag gazdag élővilágú kisebb zátony mellett tarthatjuk meg a biztonsági megállót. 1995-ben  az Um El Faroud hajó egy robbanás következtében kettétört és 9 matróz életét is vesztette. A hajót nem lehetett megmenteni, kifejezetten a búvároknak süllyesztették el, azonban a hajó nem a legjobb merülőhely, mivel túl sokat itt sem lehet látni. 2006-ban két hajó is elsüllyedt, a Karwela és Cominoland. Ezek a legújabb roncsok, amik 35 méter mélységben találhatóak és ezek a ma legnépszerűbb merülőhelyek. Nagyon kedvelt merülőhely még a P29 üzemanyagot szállító hajó is, amelyet mesterségesen süllyesztettek le Málta partjainál 37 méterre. Akik kezdő búvárok, vagy csak a tenger szépségében szeretnének gyönyörködni, ismerkedni, az alábbi merülő helyeket ajánljuk:

Crocodile Rock, ami a krokodil formájáról kapta a nevét. A merülést általában ennél a sziklánál kezdjük és utána egy 45 méterig leszakadó fal mellett nézegethetjük az elég színes élővilágot. Hasonló fal melletti merülést kínál a San Dimitri Point és Reqqa Point, ahol szintén számos halat láthatunk a skorpióhaltól kezdve a sügéreken át a polipokig.

Quawra Point -hoz a parttól egy kis sétával a sekély vízben juthatunk el. 3-9 méter mélyen van a búvárhely, ahol a szivacsoktól a tintahalakig mérsékelten mozgalmas élővilágot láthatunk ebben. A parttól távolabb egy zátony található 3 méteren, majd a homokos-tengeri füves aljzat szépen mélyül 30 méterig. Nem a legizgalmasabb merülőhelyek közé tartozik.

málta gozó sziget  tenger

 

A Quawra közelében található az Imperial Eagle nevű merülőhely, hajóval megközelíthető víz alatti park, ahová többek között a 1938-ból származó The Royal Lady szobrot és egy Krisztus-szobrot süllyesztettek le 38 méter mélyre. A közelben viszonylag gazdag az élővilág, de valójában a szobrok az izgalmasak. A Málta déli részén található a szintén igazából a kezdőknek nagy élményt nyújtó Delimara Point, ahol mindig fantasztikusan jó a látótávolság – bár maga a merülőhely annyira nem izgalmas. Van itt több kis üreg és egy hatalmas szika, amely mellett 25 méteres maximális mélységig úszhatunk le. Az elővilág viszonylag változatos.

A Fessej Rock leginkább a víz feletti látvány miatt érdekes, mivel a Fessej sziklatömb a tengerből emelkedik ki és a merülés tulajdonképpen a szikla megkerüléséből áll.

A Cirkewwa Madonna a partról könnyedén merülhető teljesen kezdő búvárok számára is. A 2-11 méter mélység előnyeit legtöbbször a tanfolyamosok élvezik. A szikrázóan aranyszínű korallok nyújtják az egyetlen látványosságot ebben a mélységben. Innen nyugatra tartva egy 18 méteren végződő leszakadás található, ami aztán tovább mélyül 26 méterig. A merülőhely nevét részben az itt található nagyon pici bemélyedésben elhelyezett Madonna-szoborról kapta, amit az egyik helyi búvárközpont helyezett el. Az élővilág egész érdekes a merülés vége felé: láthatunk itt kisebb murénákat, skorpióhalakat és tintahalakat.

  1. Málta leghíresebb búvárbázisa a Maltaqua, amely egész Európa első PADI-bázisa.A magas színvonalú merüléseket kínáló búvárbázis másban is kiemelkedő lett: ez lett a világon az első búvárbázis , amely elnyerte a Superbrands státuszt. A bázis havonta más, tematikus programokat szervez. Ajánljuk tapasztalat és kezdő búvárok számára is, mivel az áraik normálisak, például 150 euróba kerül 6 merülés a partról.
  2. Paradise Bay Resort Hotel homokos, apró kavicsos partján található a Paradise Diving búvárközpont, ahonnan 10 percnyi hajóútra van Comino és Gozo szigete. Málta legtöbb településére térítésmentesen értünk jönnek és vissza is visznek délután 5 óra körül. A bázison ingyenes  wi-fi elérhető.Egy tájékoztató jellegű ár: egy 6 merülésből álló csomag hajón 165 EUR, ami teljesen normálisnak mondható. Az intró avagy próbamerülés ára 75 euró egy napra, két merüléssel, ami nem vészes, de feltehetőleg intróra egy nem a barlangok és a roncsok a legideálisabb terep, a többi pedig kevésbé színpompás, így intrót mi nem Máltán csinálnánk.

Málta gozo azur ablak

 

A kezdő búvártanfolyam ára 380-385 EUR körül van, így ha tanácsolhatjuk, ne Máltán kezdjünk bele a búvárkodásba, mert azért ez sokkal olcsóbban is megoldható – akár itthon (bár ez annyira nem szórakoztató), akár Egyiptomban. De ha csak feledhetetlen merülésekre vágyunk, akkor irány Málta, mert a roncsok és a barlangok elképesztően izgalmasak és a merülések árai is rendben vannak! Máltai utak

BÚVÁR BÁZISOK:

  • Scubanauts
  • Paradise Diving Malta
  • Maltaqua
  • Aquatica Diving Center
  • Deep Blue Diving Center
  • Subway, honlapja
  • Corsair Diving Malta
  • H2O Diving Center
  • Dive Malta, honlapjuk
  • New Dimension Scuba
  • Anchor Dive Center
  • Discover Malta
  • Luna Diving Center

Kiemelt hoteleink: