TOP 10 érdekesség a Maldív-szigetekről

Télen két féle kikapcsolódás jöhet, szóba az embereknél mikor elkezdik azokat tervezni. Az egyik a tipikus hegyvidéki, síelős utak, míg a másik a meleg, trópusi utazások. Ilyen az Indiai-óceán és azon belül is a Maldív-szigetek. Nagyon kedvelt hely, hiszen igazán tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani. Alapjáraton sok dolog van, amit tudunk erről a helyről, hogy hol helyezkedik el, hogyan is néz ki, és mi a különlegessége, ami miatt rengeteg turista látogat el oda. Ám itt, is mint mindenhol vannak olyan érdekességek, amik nem feltétlenül jutnak el mindenki fülébe. Lássuk is mi az a tíz tény a Maldív-szigetekkel kapcsolatban, amit most bemutatok Önöknek.

  • Bár azt mondjuk, hogy sok apró szigetből tevődik össze a szigetcsoport, valójában atollokból állnak, amik nem mások, mint gyűrű formájú korallok, melyek a vulkanikus mozgásnak köszönhetően alakultak ki. Az ország mondhatni két harmada lakatlan és a szigetek, vagy atollok mind egy-egy üdülőkomplexumnak adnak otthont
  • A mai nap a szigetcsoportnak köztársaság az államformája, ám volt egy olyan időszak körülbelül úgy egy 11 év, amikor Mohammed Farid Didi szultán uralkodott és az ő ideje alatt szultanátus volt a hivatalos államformája az országnak. Ennek hatására a muszlim vallás a leginkább gyakorlott vallás.
  • Több féle terméket is exportálnak ezek között megtalálható a kókuszdió, a banán és a tonhal is.
  • Ha a népességét tekintjük a szigetcsoportnak valamint a turisták számát, akkor a turisták egész évben többen vannak, mint a helyi lakosok.
  • Autós közlekedését tekintve szintén baloldalon közlekednek, mint az Egyesült Királyságban, ám autókkal csak a fővárosban találkozhatunk, hiszen a szigetek mérete miatt, ott nem nagyon lehetséges, valamint a szigetek közötti közlekedés hajóval oldott meg.
  • Mint minden országnak, így a Maldív-szigeteknek is megvan a saját hangszerük, melyekkel csodálatos hangulatot tudnak teremteni. Ez a hangszer a bodu beru, mely nem más, mint egy nagydob. Szokták hasonlítani a kongához is, de amint meghalljuk, a rajta játszott zenét máris látjuk illetve halljuk a különbséget.
  • Természeti élővilágát tekintve nagyon gazdag és sokszínű, mely miatt is nagyon érdekes lehet a sziget. Ha olyan versenyt indítanánk, hogy melyik a leghangosabb állatuk, akkor biztos, hogy az örvös sándorpapagáj nyerné meg a versenyt. Ezen kívül színpompás pillangókkal és különleges vízi állatokkal találkozhatunk.
  • A világ egyik legjobb búvárkodó helye, ahol biztonságos körülmények között figyelhetjük meg a cápákat.
  • Ha már ott járunk, akkor nem csak a csodálatos kis házunkban legyünk az ott tartózkodásunk során, hanem akár elmehetünk kirándulni is, vagy kipróbálhatjuk az éjszakai halászatot is, melynek az a legnagyobb pikantériája, hogy ha sikerül valamit kifognunk, akkor azt még aznap este el is készítik nekünk, valamilyen ínycsiklandozó fogásként.

Nagyon hagyománytisztelők a helyi lakosok és a ramadánt teljes mértékben be is tartják.

Maldív-szigetek utazás, Maldív-szigetek nyaralás

Kiemelt maldív szigetek szállodáink:

Maldív-szigetek látnivalói és nyaralóövezetei

Az Indiai-óceán egyik legnagyobb csodája a Maldív-szigetek, mely szigetcsoportként került be a földrajzi atlaszunkba, és ami valójában atollokból tevődik össze. Alapjáraton egyik sziget, vagy atoll sem nagy, sőt mind-mind egy-egy szállodának adnak otthont, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy óriási felhőkarcolók vannak itt, hanem helyes kis bungalók, melyek akár egy kis stég segítségével a tenger felett helyezkedik el. Attól mert idézőjelbe véve kicsinek mondható a hely, még azért vannak látnivalói melyeket érdemes megkeresni, ha már ott járunk.

Látnivalók:

Malé:

Ennek a különleges országnak a picinyke fővárosa, mely nem rejteget túl sok látványosságot, ám annál különlegesebbnek tartják. Szépségét annak köszönheti, hogy mesés piacokat és mecseteket találhatunk, melyeket helyes kis utcákról tudunk megközelíteni. Egyáltalán nem nagy a sziget, amit gyalog is kényelmesen be tudunk járni. Hamar megismerhetjük a helyi lakosokat és egyáltalán nem meglepő, hogy pár nap alatt már akár meg is ismernek minket, hiszen a város teljes lakossága 65 ezerre tehető.

Egy kisebb időnek köszönhetően mikor szultán uralkodott az országban, neki a tiszteletére és az emlékei elhelyezésének érdekében létre hozták a Nemzeti múzeumukat, melyekben rengeteg szultáni tárgyat, valamint régészeti emlékeket találhatunk meg. Érdemes ellátogatni a Szultán Parkba és megnézni a Nagypéntek Mecsetet is. Kellemes hangulatú ajándék boltokat találhatunk, ahol a helyi kézműves termékeket is meg tudjuk vásárolni.

Seenu:

Malé után a második legnagyobb szerepet betöltő városa, mely az Addu-korallzátonyon található meg. Ez az a hely, ahol felfedezhetjük azt, hogy milyen a valódi Maldív élet, hogyan is néz ki egy igazi tradicionális falu, és hogy, hogyan is élnek ők együtt közösségekben. A második világháború elég nagy hatással volt a történelmére és a további életre.

Nyaralóövezetek:

Mint már említettem az ország több kisebb szigetből tevődik össze, ezekből persze igen sok lakatlan, ám azért bőven vannak, olyanok melyek igen hatalmas turista forgalmat bonyolítanak le. Egyáltalán nem meglepő az, hogy ezek a népszerű szigetek a fővároshoz közel helyezkednek el. Három zátonyon terülnek el, melyek a következők: Észak és Dél Malé zátony és az Ari zátony. A legszínvonalasabb szállodák, mind itt helyezkednek el. Ezeken a helyeken mindenhol a finom, fehérhomokos partokkal találkozhatunk, melyeket pálmafák öveznek körbe. Akik szeretnek búvárkodni, vagy még nem próbálták, de megtennék, azoknak itt erre kimondottan jó lehetőségük nyílik. Amit viszont feltétlenül érdemes tudni, hogy hasonlóságuk ellenére, nem ugyan olyanok a szállások és a szolgáltatások egy-egy szigeten. Mindenhol figyelembe kell venni az ár-érték arányt, hiszen minél drágább a hely annál magasabb színvonalú szolgáltatásban lesz részünk. Persze vannak hagyományőrző helyek is, melyeket szintén nagyon kedvelnek a turisták.

Maldív-szigetek utazás

Kiemelt Maldív-szigeteki szállodáink:

Maldív-szigetek gasztronómiája

A Maldív-szigeteken nagyon kedveltek a halak és a tenger gyümölcsei, ami egyáltalán nem mondható meglepőnek, hiszen a szigetek adottságait figyelembe véve, valamint mivel egy igen sok szigetből álló szigetcsoportról beszélünk, így a halászási lehetőségek is rendkívül magas színvonalon működnek. Így itt biztos, hogy jobbnál jobb halas ételt tudunk megkóstolni és azokat is rengeteg féle módon tudják elkészíteni és tálalni is. Maldív ételekről érdemes tudni, hogy gazdagon vannak fűszerezve és a csípős ízeket előnyben minősítik. Így ha helyi ízeket szeretnénk megkóstolni, akkor erre minden féle képen, készüljünk fel. Az egyik legkedveltebb helyi étel a halleves, amit érdemes megkóstolni ott tartózkodásunk során.

A halakból is és a tengeri gyümölcsökből is a legjobban a következőket kedvelik: polipok, kalamárok és rengeteg halfaj. Nem csak ezek teszik az ételeik fő részét, vannak más alapanyagok is melyeket szívesen használnak, mint például a kókusz, az ananászt vagy akár a mangót is.

Persze nem kell megijedni, hogy csak ilyen jellegű ételeket ehetünk, a szállodák fel vannak készülve a turistákra és mondhatni minden egyes üdülőkomplexumban nemzetközi ízekkel találkozhatunk. Így mind elő-, és főételekben, valamint desszertekben és italokban is megtaláljuk azokat, amik hozzánk a legközelebb állnak. Az olasz konyhától a franciáig minden megtalálható az éttermekben, de nem csak az európai ízek ütik fel a fejüket, hanem a többi földrészek ízei is rengeteg formában kerülnek fel az étlapra.

Habár a Maldív-szigeteknél úgy alakult ki, hogy lényegében ahány sziget annyi szálloda komplexum jött létre, vannak dolgok, amikre egységesen megpróbáltak oda figyelni és ilyen például az étkezés. Rájöttek arra, hogy szeretik a vendégek a svédasztalos kiszolgálási formát és nekik, is mint ott dolgozóknak könnyebb az egésznek a lebonyolítása. Svédasztalos formában mind a három étkezést megtalálhatjuk, ám az igazán luxus minőségű szállodákban már az sem meglepő, ha magát az ebédet és a vacsorát esetleg már a la carte formában választhatjuk ki, azaz étlapról tudunk választani az ott kínált ételek közül. Mivel az egyik kedvelt fűszer a kari, amit rengetegszer használnák ám ez viszont csípős, így minden olyan ételt külön megjelölnek, ami ez nem tartalmazza. Első sorban ilyenkor a gyerekekre gondolnak, ám mindig van olyan felnőtt is, aki kerül az erősebb ízeket.

Két féle típusú ételt különböztethetünk meg a Maldív-szigeteken, az egyik az úgy nevezett hosszú ételek, míg a másik az úgy nevezett rövid ételek. Az első csoportját alkotják azok az ételek, melyek krumpli, rizs és hal keverékeiből tevődik össze. A második csoportját az édességek teszik ki. Egy szónak is száz a vége, éhen biztos nem fogunk halni a Maldív-szigeteken, hiszen a helyi ételeik is finomak, valamint a nemzetközi ízeket is megtaláljuk a szállodákban. Maldív-szigetek utazás, Maldív-szigetek nyaralás

Kiemelt Maldív szállodáink:

 

Top 10 szálloda a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek az Indiai-óceánban helyezkednek el és összesen 1200 korallszigetből tevődnek össze, melyeknek kisebb csoportjait atolloknak nevezzük. A szigetcsoport érdekessége, hogy mondhatni, hogy minden egyes sziget külön-külön alkot egy üdülőkomplexumot. Ezek közül bemutatom Önöknek azt a 10 szállodát, melyet a leginkább kedvelnek a turisták.

Gili Lankanfushi Maldives

Ez a kis sziget összesen 20 percre található meg a fővárostól, melyet motorcsónak segítségével tudjuk megtenni. A szállások mindegyike WIFI kapcsolattal rendelkezik, valamint a medencék is a tengerre néznek. Gyógykezeléseken is részt lehet akár venni, vagy megkóstolni a helyi ételeket mellett a jaoán vagy a perui konyha ízeit is.

Cocoa Island by COMO

Dél-Male Atoll részén található meg ez a szálloda, azon belül is a Kaafu-szigeten. A wellness részlege rengeteg élményt nyújt, valamint kikapcsolódási lehetőséget is. A sziget elhelyezkedésének köszönhetően búvárkodni is tudunk, hiszen nagyon jó zátonyok vannak itt.

Constance Moofushi

A fehérhomokos tengerparton található meg ez a csodálatos szállodakomplexum a Déli-Ari Atollon. Minden megtalálható, amire a pihenésünkhöz szükségünk van. Wifi, wellnes és még sportolhatunk is a szépen megépített strandröplabda pályán.

Baros Maldives

Male szigetétől mindösszesen 25 percnyi csónak útra van ez a kis sziget, melyen az 5 csillagos kiszolgálás várja a kedves vendégeket. A fitnesz és a wellness mellett kipróbálhatjuk a búvárkodást vagy éppen a feszített víztükrű medencéket.

Sonave Fushi Resort

Mindösszesen 113 km-re található a repülőtértől melyet hidroplán segítségével teszünk meg. A szigeten 55 privát villa található, melyek a luxus mellett nagyon barátságosak is. Különlegessége a helynek, hogy szabadtéri mozival rendelkezik a parton, mely kellemes hangulatot teremt az estéknek.

Lux Maldives

A kristálytiszta víz mellett elterülő üdülőfalu várja a vendégeket, melyet a trópusi kert csak még szebbé és tökéletesebbé varázsolja. A házak különlegessége, hogy sötét színű fából készültek a bútorai és akár a házunk teraszáról csobbanhatunk a tengerbe. Szórakozási lehetőségként akár a biliárd, a darts vagy éppen a karaoke várja az ott tartózkodó vendégeket.

Komandoo Maldive Island Resort

40 perces útra van hidroplánnal a fővárostól és a Nemzetközi repülőtértől. A házak a tengerre nyíló teraszukkal még különlegesebbek, melynek köszönhetően bármikor csobbanhatunk a kristálytiszta és csodálatosan kék vízben.

Constance Halaveli

Itt aztán az igazi trópusi nyaralásnak élhetünk, hiszen az a hely a villáival, melyek saját medencékkel rendelkeznek, valamint a csodálatos növényvilággal elvarázsolnak minket. Az ételek és a felszolgálás mind-mind nemzetközi színvonalú, valamint rengeteg sport lehetőséggel találkozhatunk, köztük a tenisszel vagy akár a búvárkodással.

Taj Exotica Resort & Spa

5 csillagos luxussal várják a szigeten az ide utazókat. Étterem, bár és fitneszközpont nyújtja az egyéb kikapcsolódási lehetőségeket. A házak kialakításánál figyelembe vették, hogy meleg színeket használjanak, de mégis megmaradjon a luxus érzete.

Kurumba Maldives

Észak-Male atoll területén található meg a szálloda, melyen fehér homokos tengerpart és kristálytiszta víz várja a vendégeket. A fővároshoz igen közel található, hiszen mindösszesen 10 percnyi útra motorcsónakkal. Medencék, bárok és különböző éttermek állnak a rendelkezésünkre. Maldív-szigetek utazás, Maldív-szigetek nyaralás

Kiemelt szállodáink:

 

Maldív-szigetek nyaralás, tudnivalók

A Maldív-szigetek az Indiai-óceánon található szigetcsoport, mely India délnyugati csücskénél helyezkedik el. Államformáját tekintve köztársaságról beszélünk, szokták úgy is emlegetni, hogy Maldív köztársaság. Fővárosa Malé és ez is az egyetlen ekkora városa is. 19 szigetcsoportból tevődik össze, Indiától és Sri Lankától nem messze található. Hivatalos nyelve a Maldív, írásuknál arab betűket használnak. Gazdasági szempontból a fő mozgatórugója a halászat és a turizmus. Mivel a turizmus ilyen nagy hatással van, a szigetekre ezért elég jól beszélik az angolt.

Maldív sziget tengerpart és pálmafa

A szigetek kialakulásánál a földmozgások játszottak szerepet és a törésvonalakban feltörő lávákból alakultak ki a korallok, vagyis a Maldív szigetek. A tengerszinttől alig emelkedik ki, ezért a globális felmelegedés elég nagy veszéllyel van rá. Legmagasabb pontja 2,4 méter magas. Ha ilyen mértékben folytatódik a felmelegedés a sziget egyre kisebb lehet.

Trópusi éghajlat jellemzi a szigetet, nappal forró meleg, éjszaka meg maximum 25 celsius fok. Kétféle monszun fedezhető fel, az egyik egészen májustól októberig tart ez az úgy nevezett délnyugati monszun mely hatalmas csapadékkal és széllel jár együtt, a másik novembertől áprilisig tart ez az úgy nevezett északkeleti monszun.

Növényvilágát tekintve tipikusan trópusi növények találhatóak meg a térségben ilyenek a kókuszpálma, a csavart pálma vagy éppen a mangó. Állatvilága igen gazdag és sokszínű. Gyakori az óceánban a szigetek körül a cetcápa, de sok gyíkot, gekkót, hollót és gémet is találhatunk a szárazföldi területeken.

Maldív szigetek tengerparti kép homok és víz

Közlekedése kevésbé fejlett, autók és autó utak csak a fővárosban és Fuvamullah szigetén találhatóak. Bal oldali közlekedés van náluk, mely még az angol megszállásoknak köszönhetően alakult ki. Két repülőtérrel rendelkezik az egyik a Malé International Airport a másik meg a Gan International Airport. Közlekedés és kereskedelem szempontjából a hajó a legfőbb eszközük és a folyamatosan fejlődő turizmusukra is befolyásoló hatással van.

maldív szigetek medence és napozó ágyak belógó pálmafával

Lássunk néhány érdekességet a gasztronómiájáról és nevezetességeiről. Gasztronómiáját tekintve nagy hatással volt rá India, így a curry közkedvelt náluk, hol csirkével, hol báránnyal elkészítve. Mivel szigetekről beszélünk így alapvető, hogy a fő ételeik a tengergyümölcsei közül kerülnek ki. Közkedvelt a polip, a rák, a tonhal vagy akár a kagyló is. Helyi specialitásuk a kavaabu mely egy olajban kisütött étel vagy, ahogy ők hívják snack, összetevőit tekintve rizs, tonhal, kókusz lencse és többféle fűszer egyvelege. Reggelire szívesen fogyasztják a mas huni-t, ami füstölt halcsíkok kókusszal és hagymával. Különleges hűsítő italokat találhatunk nálunk, melyek a tengerparti pihenést még élvezetesebbé teszik. Egyik ilyen italuk a Karaa Fani, mely a dinnye a cukor és a víz egyvelegének köszönheti hűsítő mivoltát.

Maldív- szigetek vizi bungaloó és padló

Malé a főváros nagyon kedvelt a turisták szempontjából, szokták úgy is hívni, hogy az „úszó város”, hisz olyan hatást kelt, mint, ha az egész város lebegne a vízen. A város maga nem túl nagy így gyalogosan vagy akár biciklivel is körbejárható az egész. Hatalmas halpiaccal rendelkezik, ami a turták számára érdekes lehet, hogy milyen gyorsan dolgozzák fel a legfrissebb és legkülönlegesebb halakat. Nagy hatással volt a városra a török megszállás így nevezetességeinek egy jó része hozzájuk kapcsolódik. Mint például az Iszlám mecset, vagy a Szultán park. a Nemzeti múzeumban sok érdekességet találhatunk a Szultánról és családjáról valamint a használati tárgyaikat, ruháikat és akár korabeli bútorokat is. Kedvelt üdülőhelyek a Kaafu, Ari és a Felidhu, ahol gazdag víz alatti világgal tudunk megismerkedni egy kellemes búvárkodás alkalmával. Maldív-szigetek nyaralás

Kiemelt hoteleink: