Maldív-szigetek nyaralás, tudnivalók

A Maldív-szigetek az Indiai-óceánon található szigetcsoport, mely India délnyugati csücskénél helyezkedik el. Államformáját tekintve köztársaságról beszélünk, szokták úgy is emlegetni, hogy Maldív köztársaság. Fővárosa Malé és ez is az egyetlen ekkora városa is. 19 szigetcsoportból tevődik össze, Indiától és Sri Lankától nem messze található. Hivatalos nyelve a Maldív, írásuknál arab betűket használnak. Gazdasági szempontból a fő mozgatórugója a halászat és a turizmus. Mivel a turizmus ilyen nagy hatással van, a szigetekre ezért elég jól beszélik az angolt.

Maldív sziget tengerpart és pálmafa

A szigetek kialakulásánál a földmozgások játszottak szerepet és a törésvonalakban feltörő lávákból alakultak ki a korallok, vagyis a Maldív szigetek. A tengerszinttől alig emelkedik ki, ezért a globális felmelegedés elég nagy veszéllyel van rá. Legmagasabb pontja 2,4 méter magas. Ha ilyen mértékben folytatódik a felmelegedés a sziget egyre kisebb lehet.

Trópusi éghajlat jellemzi a szigetet, nappal forró meleg, éjszaka meg maximum 25 celsius fok. Kétféle monszun fedezhető fel, az egyik egészen májustól októberig tart ez az úgy nevezett délnyugati monszun mely hatalmas csapadékkal és széllel jár együtt, a másik novembertől áprilisig tart ez az úgy nevezett északkeleti monszun.

Növényvilágát tekintve tipikusan trópusi növények találhatóak meg a térségben ilyenek a kókuszpálma, a csavart pálma vagy éppen a mangó. Állatvilága igen gazdag és sokszínű. Gyakori az óceánban a szigetek körül a cetcápa, de sok gyíkot, gekkót, hollót és gémet is találhatunk a szárazföldi területeken.

Maldív szigetek tengerparti kép homok és víz

Közlekedése kevésbé fejlett, autók és autó utak csak a fővárosban és Fuvamullah szigetén találhatóak. Bal oldali közlekedés van náluk, mely még az angol megszállásoknak köszönhetően alakult ki. Két repülőtérrel rendelkezik az egyik a Malé International Airport a másik meg a Gan International Airport. Közlekedés és kereskedelem szempontjából a hajó a legfőbb eszközük és a folyamatosan fejlődő turizmusukra is befolyásoló hatással van.

maldív szigetek medence és napozó ágyak belógó pálmafával

Lássunk néhány érdekességet a gasztronómiájáról és nevezetességeiről. Gasztronómiáját tekintve nagy hatással volt rá India, így a curry közkedvelt náluk, hol csirkével, hol báránnyal elkészítve. Mivel szigetekről beszélünk így alapvető, hogy a fő ételeik a tengergyümölcsei közül kerülnek ki. Közkedvelt a polip, a rák, a tonhal vagy akár a kagyló is. Helyi specialitásuk a kavaabu mely egy olajban kisütött étel vagy, ahogy ők hívják snack, összetevőit tekintve rizs, tonhal, kókusz lencse és többféle fűszer egyvelege. Reggelire szívesen fogyasztják a mas huni-t, ami füstölt halcsíkok kókusszal és hagymával. Különleges hűsítő italokat találhatunk nálunk, melyek a tengerparti pihenést még élvezetesebbé teszik. Egyik ilyen italuk a Karaa Fani, mely a dinnye a cukor és a víz egyvelegének köszönheti hűsítő mivoltát.

Maldív- szigetek vizi bungaloó és padló

Malé a főváros nagyon kedvelt a turisták szempontjából, szokták úgy is hívni, hogy az „úszó város”, hisz olyan hatást kelt, mint, ha az egész város lebegne a vízen. A város maga nem túl nagy így gyalogosan vagy akár biciklivel is körbejárható az egész. Hatalmas halpiaccal rendelkezik, ami a turták számára érdekes lehet, hogy milyen gyorsan dolgozzák fel a legfrissebb és legkülönlegesebb halakat. Nagy hatással volt a városra a török megszállás így nevezetességeinek egy jó része hozzájuk kapcsolódik. Mint például az Iszlám mecset, vagy a Szultán park. a Nemzeti múzeumban sok érdekességet találhatunk a Szultánról és családjáról valamint a használati tárgyaikat, ruháikat és akár korabeli bútorokat is. Kedvelt üdülőhelyek a Kaafu, Ari és a Felidhu, ahol gazdag víz alatti világgal tudunk megismerkedni egy kellemes búvárkodás alkalmával. Maldív-szigetek nyaralás

Kiemelt hoteleink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük