Madeira utazás, Madeira: Portugália kincse

Madeira Portugáliához tartozó sziget, mely az Atlanti-óceánban található nem messze Lisszabontól. A sziget alapjáraton vulkáni eredetű és a fő hegy vonulata két részre osztja az országot olyan értelemben, hogy az északi részek meredekebbek a délivel ellentétben. Picu Ruivo a legmagasabb pont a szigeten 1862 méter magasságával. A sziget tele van levadákkal amik nem mások mint csatornák amik az egész térséget behálózzák, amik a banánfaültetvényeket látják el.

madeira botanikus kert

Madeira éghajlata nagyon változatosan alakult ki, hiszen a térség egy részében mediterrán éghajlat van, a magasabban fekvő területek hegyvidéki. A régen még fénykorát élő babérerdők ma már csak kis részben található meg a szigeten, ezért is lett az UNESCO világörökség része a Madeira Természetvédelmi park, ahol még találhatunk növekvő babérokat. A banánt nagy területeken termesztik és kimondottan kedvelik ezt a gyümölcsöt. Állatvilágát tekintve már nem olyan jó a helyzet igen kevés állatfajjal büszkélkedhet a sziget. Emlősökből is csak szinte a denevérek találhatóak meg a szigeten, melyek mondhatni őshonosak. Viszont a sziget mivoltának köszönhetően halfajokban igen gazdag.

madeira templom kis kerítéssel

Legjobban kedvelt látnivalók a turisták köreiben a levadák, hiszen kellemes túrázási lehetőségeket kínálnak. Calheta egy mesterségesen létrehozott homokos tengerpart a Szent Lőrinc-fok szikláitól nem messze. Funchal a központi városa és egyben a leglátogatottabb is. Itt a botanikus kertek lettek a legkedveltebbek, melyek igazi paradicsom képzetét keltik. A babérerdőket is feltétlenül meg kell tekinteni, hiszen már mondhatni csodaszámba mennek, annyira kicsik lettek. Monte városban azok találják meg a számításaikat, akik a keresztény vallásnak hódolnak. A Miasszonyunk temploma vagy a Szeplőtelen fogantatás kápolnája kihagyhatatlan turista látványosság. A sziget vulkáni eredetének köszönhetően a tűzhányók által kialakított barlangokkal is bővíthetjük a látnivalókkal eltöltött napokat, mely Sao Vicente-ben található. Eredeti kézzel készített kosarakat is vásárolhatunk és a kosárfonó múzeumban megnézhetjük ennek az ősi mesterségnek az apró titkait.

madeira fekete homokos tengerpart

Rengeteg különleges étellel találkozhatunk Madeira szigetén, melyre a portugálok is nagy hatással voltak. Halételekben rendkívül gazdagok és a legjobban a fekete kardhalat kedvelik. Szívesen készítik el filézve banánnal ízesítve, vagy főzve, amihez bort és fokhagymát adnak. A marhahúst szívesen készítik el nyárson megsütve babér sóval ízesítve. Madeira gasztronómiája két dologról híres, az egyik az úgy nevezett Madeira bor, a másik a Madeira bor hozzáadásával készült barnamártás a Madeira mártás.

madeira régi színes házikó múzeum

A népviseleti ruhák csak részben jellemzőek a madeirán élő emberekre. A hidegebb hegyvidéki tájakon a férfiak jellegzetes sapkát hordanak, mely gyapjúból készül. Ma már kedvelik a nagyon színes és változatos kinézetű fejfedőket, de régen a drapp és a barna színek voltak a jellemzőek. A földeken dolgozó emberekre a bőrcsizma viselése a jellemző. A Funchalban lévő virágpiacon még nagyon sok nőt is láthatunk a tipikus népviseletben. Ezeket a ruhák még bizonyos ünnepeken és rendezvényeken láthatjuk mikor néptáncot és egyéb más népi hagyományt adnak elő az ott lévő közönség számára. Vannak olyan éttermek, ahol a turisták szórakoztatására is szoktam ilyen néptáncbemutató tartani. Madeira utazás | Madeira tengerparti nyaralások

Kiemelt maideirai hoteleink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük