Jordánia legszebb látnivalói

Jordánia az az ország, mely rengeteg titkot rejt magába, hiszen már magában az Ótestamentumban is olvashatunk róla, és egészen napjainkig történnek itt rendkívüli dolgok és események, valamint igazi különlegességeknek az otthona. Mózes a Nebo-hegyről pillantotta meg a szint földet, Jeruzsálemet, valamint itt lett megkeresztelve Jézus is. Nem is beszélve a sziklába vájt városról, mely lélegzetelállítóan gyönyörű. Petra városa.

Aqaba

aqaba

Ez a turisták által legkedveltebb üdülőhely, hiszen nem csak az dob a helyen nagyon sokat, hogy a Vörös-tenger közvetlen partjánál helyezkedik el a város, hanem, hogy nagyon kellemes az idő, valamint a korallos és homokos partjai is rengeteg lehetőséget nyújtanak. Ha csak pihenni szeretnénk, akkor is tökéletes a hely, de ha kipróbálnák a búvárkodást, akkor arra is bőven van itt lehetőség. Ha szeretik a napot, akkor itt azt fogják is élvezni bőven. Persze nem csak a parton tudunk sütkérezni, hanem az óvárosi részét is érdemes megnézni a helynek.

Wadi Rum

Wadi_Rum_Panorama

WAdi Rum-ot valóban érdemes felfedezni, persze nem egyedül, hiszen mivel sivatagról beszélünk, így csak és kizárólag vezető segítségével tegyük ezt meg. Ez az a hely, mely a szivárvány különböző színeiben pompázik a nap különböző szakaszaiban. Délelőtt a vörös különböző árnyalataiban fedezhetjük fel, míg naplementekor már kékbe burkolódzik az egész. Aqabatól nincs messze, így egy napos programként is felfedezhető az egész.

Amman

amman

A hét dombról már biztos mindenki hallott, melyen fekszik Jordánia fővárosa, Amman. Itt aztán keverednek az építészeti stílusok, hiszen a moderntől egészen a régi idők építészetével is találkozhatunk. Ellátogathatunk akár több minaretbe is, vagy megkóstolhatjuk milyen is itt egy igazi kebab. Itt aztán sose áll meg az élet, így nagyon kellemes pörgős időket tölthetünk el.

Holt-tenger

holt

Ez az a tenger a világon, mely tejes mértékben egyedülálló, hiszen a mikroklímája nagyon különleges, valamint a víz só tartalma, is teljesen eltérő a többi tengeréhez képest, hiszen jóval magasabb, ami miatt nem is rendelkezik komoly élővilággal. A pihenni és a gyógyulni vágyók is egyaránt szeretik ezt a helyet, hiszen itt minden adott hozzá. A víz különlegesség, hogy az is jól érzi magát benne, aki nem tud úszni, hiszen a só tartalom miatt lehetetlen elsüllyedni. Így akár olvashatunk is a víz felszínén fekve.

Petra

petra01_big

Petra városán talán meg sem kell lepődnünk, hogy az UNESCO világörökség részét képezi, hiszen nem minden nap találkozik az ember olyan várossal, mely a sziklák falaiba lett építve és faragva. Még a Krisztus előtti időkben készül el a város, és leginkább arra az időre tehető a virágkora is. Nem csak templomokat faragtak ki a kőből, hanem szó szerint egy egész várost, melynek volt iskolája, lakó házai és sírhelyei is. Ma már igazi látványosságnak számít Jordániában, melyet minden évben nagyon sokan keresnek fel. Ezért szállodákat és üdülőlétesítményeket hoztak létre nem messze tőle. Az új címe a városnak az UNESCO mellett, hogy az újkori világ hét csodája közé is beválasztották. Jordánia utazás, Jordán nyaralás

Kiemelt jordán szállodáink:

Izraeli és Jordániai körutazás

Izrael és Jordánia már önmagában mind a kettő egy érdekes és látványos ország, sok-sok történelmi és kulturális látnivalóval. Ez a körutazás lehetővé teszi mind a két országnak a megismerését és felfedezését. Maga az utazás 10 napot vesz igénybe mi alatt bejárunk minden olyan látnivalót, melyet ennyi idő alatt érdemes megnézni. Első nap Izraelbe érkezünk meg repülővel, majd elfoglaljuk a szállásunkat mely Jeruzsálemben lesz.

Második nap igazi felfedező túrán vehetünk részt Jeruzsálemben, mely igazi vallási zarándokhely. Bár mindenki úgy gondolja, hogy Jeruzsálemben alapjáraton csak a zsidó vallás uralkodik, ez így száz százalékig talán még sem igaz, hiszen három vallásnak is megtalálhatóak a szent helyei. A zsidó vallásnak a mindenki számára jól ismert Siratófal, a keresztény vallásnak a Szent Sír templom és ezen felül még az iszlám vallás is felüti itt a fejét a Sziklamecsetével. Megtekintjük azt a helyet a városban, mely a biblia szerint Jézus életének kétszer is fontos szerepet nyújtott, egyszer itt találta meg számára a kedvelt pihenést, hiszen ezt volt az egyik legkedveltebb helye, valamint sajnos itt is árulták el. Ez nem más, mint az olajfák-hegye, de ezen belül is a Getshemane-kert. A nap hátralévő részében a többi nevezetesség megtekintése is porondra kerül. Az éjszakát ismét Jeruzsálemben fogjuk eltölteni.

A harmadik napon mindenkinek szabad városnézési lehetőség lesz, vagy éppen a fakultatív programokon való részvételre is lehet jelentkezni. Negyedik napon fakultatív program keretein belül a Holt-tengerhez lehet ellátogatni. Semmi féle képen sem szabad kihagyni ennek a helynek a megtekintését, hiszen ez egy igazi természeti csodának minősül, mely a földkerekségen egyedülállónak számít. A szállásunk még mindig Jeruzsálemben van.

Szállásunkát immár elhagyjuk és indulunk Caesarea felé, mely lényegében egy ókori római maradvány. Az út során ellátogatunk Názáretbe, mely a biblia szempontjából igen jelentős terület. A szállásunk már Tiberiasban lesz. Hatodik napon egész nap kirándulunk Jézus és az apostolok nyomában, így jutunk el a Genezáreti-tóhoz is. Itt lehetőség nyílik hajókázni is. A szállásunk továbbra is marad Tiberiasban. A hetedik napon elutazunk Jordániába, ahol az első állomásunk, amit megnézünk az nem más, mint, Jerash. Jerash felfedezése után tovább folytatjuk utunkat, és így jutunk el Ammanba, ahol a szállásunk is lesz ezen az éjszakán.

A nyolcadik nap sem fogunk unatkozni, hiszen egészen Madabába megyünk, ahol a híres mozaik térképet tekintjük meg. Innen tovább indulva eljutunk a Nebo-hegyre, mely szintén bibliai szempontból fontos, hiszen Mózes innen pillantotta meg először Kánaánt. A szállásunk Petrában lesz. A kilencedik nap talán az egyik legfelejthetetlenebb lesz, hiszen egész nap lehetőségünk van felfedezni Petra sziklába vájt városát. Az éjszakát már nem itt töltjük, hanem visszamegyünk, Tel Avivba, ahol az utolsó esténken álomra hajthatjuk a fejünket. A tízedik nap már a hazautazásról fog szólni, mely lehet, hogy mindenkinek kicsit szomorkás, ám az biztos, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodik egy ilyen út alkalmával. Jordán körút | Jordánia-Izrael körutazás

Kiemelt jordán-izrael körutazások:

Jordánia fakultatív programlehetőségei

Jordánia Közel-Kelet egyik kedvelt országa, nem csak a pihenésre vágyó turisták köreiben, hanem a kalandra, élményre vágyóké, valamint akik szeretik több féle szemszögből megismerni egy ország életét, kultúráját és látnivalóit. Akik úgy gondolják,  hogy egy picit is kíváncsiak Jordániára, azoknak ajánlanék egy pár olyan program lehetőséget, mely még élvezetesebbé teszi az ott töltött napokat.

jordánia1

Petra:

Maga a program egy teljes napot vesz igénybe, melynek keretein belül megismerhetjük a sziklába vájt várost, Petrát. Az oda vezető út alatt egy kedves idegenvezető, meséli el nekünk a város történetét, hogy hogyan is alakult ki és hogy melyik népek élték elsőként. Petra város csak gyalog vagy ló, vagy szamárháton közelíthető meg, hiszen úgy lett a város megépítve, hogy a bevezető szakasza, annyira keskeny, hogy más módon nem tudjuk ezt a 6 km-t megtenni. Míg haladunk a város fő épülete felé, még több történettel ismerkedünk meg, valamint megcsodálhatjuk a kincstárat, vagy éppen a temetkezési helyet is, ahol sok sírral találkozhatunk. Az ebédünket a város szívében fogyaszthatjuk el, majd mindenkinek lehetősége van egyénileg is felfedezni a tájat.

jordánia3

Holt-tenger:

A Holt-tengeri kirándulás több mindent foglal magába hisz egy teljes nap alatt, megismerjük még a Nebo hegyet és Mabadat. A holt-tengerhez csoportosan megyünk el autóbusz segítségével, és az út alatt sok érdekességet és hasznos információt kapunk és hallunk. Kisebb pihenő szakítja meg az utunkat a sivatagban, ahol gyönyörködhetünk a tájban. A Holt-tengerhez érve, mindenki szabadon töltheti el az idejét, aki szeretne, fürdőzhet, aki szeretne, sétálhat. Érdemes a vízben mártózni egyet, hiszen ez az egyik legkülönlegesebb természeti látnivaló mely, létrejött a világon. A magas sótartalmának köszönhetően még az is megmártózhat a vízben, aki nem tud úszni. Miután innen tovább indulunk a Nebo-hegy kerül megtekintésre, mely Bibliai emlékeket hordoz még Mózes idejéből. Állomásunk utolsó pontja Madaba város, ahol a Szent-György templomhoz lehet ellátogatni valamint kellemes séta folyamán más érdekességeket is felfedezhetünk. Az esti órákban érkezünk vissza a kiinduló pontunkhoz.

jordánia2

Wadi-Rum:

Ez a kirándulás egy fél napot vesz csak igénybe a sivatagban. Az utunk egy szakaszát busszal tesszük meg, majd átszállunk igazi terepjárókra, melyek csak úgy hasítanak a sivatagban. Kirándulásunk alkalmával megnézünk egy sivatagi forrást, majd bevezetnek minket a homokdűnék rejtelmeibe, míg végül el nem kezd lemenni a nap. Talán nincs is ideálisabb hely a naplemente megtekintésére, mint a sivatag, ahol a fények is másképp törnek meg.

jordánia4

Jeruzsálem:

Jeruzsálemi kirándulásunk két napot vesz igénybe, mi alatt nem csak Jeruzsálembe jutunk el, hanem a Holt-tenger is újra a rejtelmeibe zárhat. A két napos kirándulás során Jeruzsálemben megnézzük a híres Olajfák hegyét, majd később kellemes séta alkalmával az óvárosi részét is bebarangolhatjuk. Ízletes ebédet fogyasztunk el együtt, majd mindenki szabadon eltöltheti a délután egy kis részét. Jeruzsálem, igen sok történelmi emléket és maradványt hordoz magában, melyet mind-mind, ha csak tehetjük meg kell tekinteni.

jordánia5

Számomra, ez a pár program biztos, hogy örök emlékeket jelent, így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy elutazzanak ide és ne csak a szállodában üljenek, hanem fedezzék fel a várost. Jordánia nyaralás | Jordániai utak

Kiemelt szállodáink Petra környékén:

Jordánia csodái

Jordánia a közel-keleten található ország, mely sok szempontból is nagyon kedvelt a turisták körében, ám én most két olyan igazi csodáját szeretném bemutatni, melyeket, ha ott járunk, feltétlenül mindenkinek látnia kell. Az egyik egy igazi természeti csoda, a másik pedig egy lélegzetelállító történelmi emlékmű. Szerintem már mindenki sejti melyik két látnivaló lesz ma porondon és ismerhetjük őket meg jobban.

jordánia teve

Holt-tenger:

A holt-tenger Jordánia és Izrael határánál helyezkedik el, egy igazi különleges természeti képződmény. Azért igazán híres, mert a sótartalma nagyon magas, az átlag tengerekhez és óceánokhoz képest tízszer magasabb, ami azt jelenti, hogy semmilyen élőlény nem képes megélni a vízben, maximum egy pár fajta baktérium. Itt nem a homokos partra számíthatunk, hanem sós víz miatt kialakult sókristályok által alkotott partvonulatra. Már maga látvány is magával ragadó, és ha még megtudjuk, miket rejt maga a víz, egyszerűen leesik az állunk. Érdemes tudni, hogy csak a nevében tenger, igazából egy lefolyástalan tó, melyet a Jordán folyó táplál. Sajnos az időjárás viszontagságai a vízmennyiségére egyáltalán nincsenek jó hatással, hiszen van olyan, amikor a déli oldalon már a tengerfenék is látszik annyira kiszáradt a tenger. Az sincsen éppen jó hatással rá, hogy itt nem nagyon számíthatunk esőre a sivatagi éghajlat miatt. Mivel a Jordán folyó vízhozama is folyamatosan csökken, így sajnos a tenger vízszintje is lassan apad. Persze lehet, hogy még megfordítható a folyamat, ami nagyon jó lenne, hiszen nem szeretné, senki a Holt-tenger valóban holt legyen. Ez az a víz ahol még az is tud úszni, akinek eddig sose ment, hiszen ez a hatalmas só tartalom mindenki fent tart a vízen. Szóval ez az egyik hely, melyet, ha Jordániában járunk nem szabad kihagyni és meg kell látogatni.

jordánia holt tenger közeli kép

A Holt-tengerről megtudhattuk többet és most jöjjön a másik csoda, melyet már lehet, kicsit kevesebben ismernek, és ami büszkélkedhet a világ hét új csodájának elismerésével.

jordánia tenger

Petra romváros:

Ez a város a régi időben nem volt más, mint a nabateusok fővárosa. Ma már a világ hét új csodája közül az egyik. Ezt a címet annak köszönheti, hogy a sivatag sziklái között rejtőzködik. A látvány mindenkit magával ragad, hiszen ez a város és a hozzá tartozó templomok, mind sziklából lettek kifaragva, így a hatalmas sivatagi sziklák között egyszer csak előbukkan ez a monumentális város. A jó vízellátottságának köszönhetően alakult ki ez a város. Ezt a helyet leginkább csak gyalog lehet megközelíteni, a maximum közlekedési eszköz a teve vagy a ló lehet még. A nabateusokra volt jellemző, hogy a sziklákból faragták ki a mindennapi életükhöz szükséges létesítményeket, mint például a templomokat, fürdőket vagy akár házaikat is. A sziklákból előbuggyanó vizet csatornarendszerrel vezették el és kezdték elgyűjteni. Sajnos két földrengés is lerombolta a csodálatos Petra egy részét, ám ami még most is fent maradt az is még mindig lélegzetelállító.

jordánia petra távoli kép

Jordániának nem csak ezek a nevezetességei vannak, melyek meg kell nézni, ha ott, jár az ember, de ezek azok, melyek olyan fantasztikus kimagasló élményeket és emlékeket fognak nyújtani melyet aztán soha senki nem tud tőlünk elvenni. Jordániai utazás

Kiemelt jordán szállodáink: