Jamaicai utazások, információk Jamaicáról

Jamaica egy szigetország, mely a Nagy-Antillákhoz tartozik, a Karib-tengeren található. A sziget nevének jelentése nem más, mint „a források szigete”, melyet még az őslakók adtak neki. A sziget fővárosa Kingston, de számos nagyvárossal rendelkezik még.

Méretét tekintve a harmadik legnagyobb sziget a Karibi-szigetek közül. A sziget belsejét hegység uralja, míg a part mellett síkság húzódik. Ennek köszönhető az is, hogy a nagy városok, mind itt helyezkednek el. Főbb városai: Spanish Town, Mandeville, Montego Bay és Kingston. Igen sok patakkal és folyóval találkozhatunk, melyeknek a kiinduló pontjaik mind a hegyekből erednek és egészen a tengerpartokig folynak. Legmagasabb pontjuk a Blue Montain Peak, mely 2256 méter magas. Kiemelkedő folyóik a Black River és a Rio Minho.

jamaica blue lagoon

Trópusi égövű szigetországról beszélünk, mely igen forró és rengeteg csapadék fordul elő. Minél beljebb haladunk a szigeten a hegyek irányába, a hőmérséklet annál hűvösebb. Mondhatni, hogy egész évben egységes a hőmérséklet, nappal átlagosan 31 Celsius fok, míg éjszaka 21 Celsius fokra számíthatunk. A legtöbb csapadékkal rendelkező hónap a szeptember, de ettől függetlenül bármikor kialakulhatnak futó záporok és zivatarok.

jamaica beach

Az ország legalább 24%-át erdők borítják, mely több millió évek óta nyújt otthont különböző virágfajtáknak és majdnem ennyi csodálatos fafajtának is. Három nemzeti parkja van Jamaicának a Blue Mountains, mely a legmagasabb helyeket foglalják magába, valamint a Clydesdale Nemzeti Erdő, mely nem csak erdeit foglalja magába, hanem a pompás illatú kávéültetvényeket is. A harmadik nemzeti parkja a Hollywell Nemzeti Park, mely igen sokrétű madárvilággal rendelkezik.

A lakosság létszámát tekintve a népesség több mint fele keresztény vallású, de Jamaicából kiinduló eredeti vallásuk a rasztafarizmust is igen sokan tartják. Persze ezek mellett, megtalálható még a Jehova tanúi, a buddhizmus stb. is. A hivatalos nyelvük az angol, bár elég nehéz néha őket megérteni, mert igen nagy tájszólással valamint a saját kis afrikaiasított változatát beszélik. Az emberek kb. 90 százaléka színesbőrű, a többi 10 százalékban oszlik el a fehér, az indiai és a mulatt nép.

jamaica templom

272 km hosszú vasút hálózattal rendelkezik, ez ebből is adódik, hogy csak ilyen csekély a hossza, mert a busz a legkedveltebb és leginkább kihasznált tömegközlekedési eszköz. Közút hálózata kiépített. Két nemzetközi repülőtérrel és nyolc darab kikötővel rendelkezik. Látnivalót és érdekességeit tekintve igen változatos és különleges ország. Ha azt mondjuk, hogy Kék lagúna akkor, biztos mindenki a híres filmre gondol és azokat a képkockákat látja maga előtt, és valójában nem is jár messze az ember, hisz a Jamaicában található Kék lagúna az az a Kék lagúna. Csodálatos tengerparti látvány, ahol a búvárkodás szerelmesei teljesen kiélhetik magukat. Kingston a főváros, vagy más néven a reggae fővárosa néven is ismert. Turisták által igen kedvelt, hisz itt megtekinthetik azt a házat ahol Bob Marley valaha élt. Különleges látványt nyújt a Hope Gardens, melyet már sokszor kellett újjá varázsolni, hisz a hurrikánok rendszeresen hatalmas károkat tesznek benne, de még így is igen közkedvelt látnivaló.

Szigetországi mivoltából adódóan itt is nagyon kedveltek a tengeri halak és a tenger gyümölcsei is. Jamaicai specialitás az ackee és tőkehal, mely főtt ackee gyümölcsök szárított tőkehallal. Köretként a legtöbbször előforduló a rizs babbal, kókusztejben főzve. Ha ital, akkor rum, mindenhol megtalálható. Nem csak Bob Marleyről híres Jamaica, hanem a rumjáról is. Alkoholmentes üdítőiket tekintve viszont a ting ami igen közkedvelt, grépfuritból készült és hidegen fogyasztják. Jamaicai utak

Kiemelt Jamaicai hoteleink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük