TOP 10 érdekesség a Maldív-szigetekről

Télen két féle kikapcsolódás jöhet, szóba az embereknél mikor elkezdik azokat tervezni. Az egyik a tipikus hegyvidéki, síelős utak, míg a másik a meleg, trópusi utazások. Ilyen az Indiai-óceán és azon belül is a Maldív-szigetek. Nagyon kedvelt hely, hiszen igazán tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani. Alapjáraton sok dolog van, amit tudunk erről a helyről, hogy hol helyezkedik el, hogyan is néz ki, és mi a különlegessége, ami miatt rengeteg turista látogat el oda. Ám itt, is mint mindenhol vannak olyan érdekességek, amik nem feltétlenül jutnak el mindenki fülébe. Lássuk is mi az a tíz tény a Maldív-szigetekkel kapcsolatban, amit most bemutatok Önöknek.

  • Bár azt mondjuk, hogy sok apró szigetből tevődik össze a szigetcsoport, valójában atollokból állnak, amik nem mások, mint gyűrű formájú korallok, melyek a vulkanikus mozgásnak köszönhetően alakultak ki. Az ország mondhatni két harmada lakatlan és a szigetek, vagy atollok mind egy-egy üdülőkomplexumnak adnak otthont
  • A mai nap a szigetcsoportnak köztársaság az államformája, ám volt egy olyan időszak körülbelül úgy egy 11 év, amikor Mohammed Farid Didi szultán uralkodott és az ő ideje alatt szultanátus volt a hivatalos államformája az országnak. Ennek hatására a muszlim vallás a leginkább gyakorlott vallás.
  • Több féle terméket is exportálnak ezek között megtalálható a kókuszdió, a banán és a tonhal is.
  • Ha a népességét tekintjük a szigetcsoportnak valamint a turisták számát, akkor a turisták egész évben többen vannak, mint a helyi lakosok.
  • Autós közlekedését tekintve szintén baloldalon közlekednek, mint az Egyesült Királyságban, ám autókkal csak a fővárosban találkozhatunk, hiszen a szigetek mérete miatt, ott nem nagyon lehetséges, valamint a szigetek közötti közlekedés hajóval oldott meg.
  • Mint minden országnak, így a Maldív-szigeteknek is megvan a saját hangszerük, melyekkel csodálatos hangulatot tudnak teremteni. Ez a hangszer a bodu beru, mely nem más, mint egy nagydob. Szokták hasonlítani a kongához is, de amint meghalljuk, a rajta játszott zenét máris látjuk illetve halljuk a különbséget.
  • Természeti élővilágát tekintve nagyon gazdag és sokszínű, mely miatt is nagyon érdekes lehet a sziget. Ha olyan versenyt indítanánk, hogy melyik a leghangosabb állatuk, akkor biztos, hogy az örvös sándorpapagáj nyerné meg a versenyt. Ezen kívül színpompás pillangókkal és különleges vízi állatokkal találkozhatunk.
  • A világ egyik legjobb búvárkodó helye, ahol biztonságos körülmények között figyelhetjük meg a cápákat.
  • Ha már ott járunk, akkor nem csak a csodálatos kis házunkban legyünk az ott tartózkodásunk során, hanem akár elmehetünk kirándulni is, vagy kipróbálhatjuk az éjszakai halászatot is, melynek az a legnagyobb pikantériája, hogy ha sikerül valamit kifognunk, akkor azt még aznap este el is készítik nekünk, valamilyen ínycsiklandozó fogásként.

Nagyon hagyománytisztelők a helyi lakosok és a ramadánt teljes mértékben be is tartják.

Maldív-szigetek utazás, Maldív-szigetek nyaralás

Kiemelt maldív szigetek szállodáink:

Maldív-szigetek látnivalói és nyaralóövezetei

Az Indiai-óceán egyik legnagyobb csodája a Maldív-szigetek, mely szigetcsoportként került be a földrajzi atlaszunkba, és ami valójában atollokból tevődik össze. Alapjáraton egyik sziget, vagy atoll sem nagy, sőt mind-mind egy-egy szállodának adnak otthont, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy óriási felhőkarcolók vannak itt, hanem helyes kis bungalók, melyek akár egy kis stég segítségével a tenger felett helyezkedik el. Attól mert idézőjelbe véve kicsinek mondható a hely, még azért vannak látnivalói melyeket érdemes megkeresni, ha már ott járunk.

Látnivalók:

Malé:

Ennek a különleges országnak a picinyke fővárosa, mely nem rejteget túl sok látványosságot, ám annál különlegesebbnek tartják. Szépségét annak köszönheti, hogy mesés piacokat és mecseteket találhatunk, melyeket helyes kis utcákról tudunk megközelíteni. Egyáltalán nem nagy a sziget, amit gyalog is kényelmesen be tudunk járni. Hamar megismerhetjük a helyi lakosokat és egyáltalán nem meglepő, hogy pár nap alatt már akár meg is ismernek minket, hiszen a város teljes lakossága 65 ezerre tehető.

Egy kisebb időnek köszönhetően mikor szultán uralkodott az országban, neki a tiszteletére és az emlékei elhelyezésének érdekében létre hozták a Nemzeti múzeumukat, melyekben rengeteg szultáni tárgyat, valamint régészeti emlékeket találhatunk meg. Érdemes ellátogatni a Szultán Parkba és megnézni a Nagypéntek Mecsetet is. Kellemes hangulatú ajándék boltokat találhatunk, ahol a helyi kézműves termékeket is meg tudjuk vásárolni.

Seenu:

Malé után a második legnagyobb szerepet betöltő városa, mely az Addu-korallzátonyon található meg. Ez az a hely, ahol felfedezhetjük azt, hogy milyen a valódi Maldív élet, hogyan is néz ki egy igazi tradicionális falu, és hogy, hogyan is élnek ők együtt közösségekben. A második világháború elég nagy hatással volt a történelmére és a további életre.

Nyaralóövezetek:

Mint már említettem az ország több kisebb szigetből tevődik össze, ezekből persze igen sok lakatlan, ám azért bőven vannak, olyanok melyek igen hatalmas turista forgalmat bonyolítanak le. Egyáltalán nem meglepő az, hogy ezek a népszerű szigetek a fővároshoz közel helyezkednek el. Három zátonyon terülnek el, melyek a következők: Észak és Dél Malé zátony és az Ari zátony. A legszínvonalasabb szállodák, mind itt helyezkednek el. Ezeken a helyeken mindenhol a finom, fehérhomokos partokkal találkozhatunk, melyeket pálmafák öveznek körbe. Akik szeretnek búvárkodni, vagy még nem próbálták, de megtennék, azoknak itt erre kimondottan jó lehetőségük nyílik. Amit viszont feltétlenül érdemes tudni, hogy hasonlóságuk ellenére, nem ugyan olyanok a szállások és a szolgáltatások egy-egy szigeten. Mindenhol figyelembe kell venni az ár-érték arányt, hiszen minél drágább a hely annál magasabb színvonalú szolgáltatásban lesz részünk. Persze vannak hagyományőrző helyek is, melyeket szintén nagyon kedvelnek a turisták.

Maldív-szigetek utazás

Kiemelt Maldív-szigeteki szállodáink:

Álmok szigete, Seychelles

Talán már mindenki gondolkozott azon az élete során, hogy vajon, hogy is nézhet ki a földi paradicsom. Mi lehet az a hely, melyről mindenki azt gondolná, hogy itt élete végéig el tudna élni, nyugalomban és felhőtlen boldogságban. Egy pillanatra csukjuk be a szemünket és képzeljük el ezt a helyet! Igen, már én is látom és biztosan ugyan azt, amit Önök is. Egy kis szigeten vagyunk, ahol a kristálytiszta kék tenger mossa a fehér homokos partokat, melynek apró szemcséi finoman simogatják a lábunkat, miközben a rengeteg pálmafa közül keressük meg számunkra a legtökéletesebbet. Apró kis bungalókat láthatunk, hol jobbra, hol balra, de vannak olyanok is melyen egészen a vízbe elnyúlva várják a békét és a biztonságot kereső lakóit. Igen ez a hely létezik és nem is kell hozzá annyira-messzire utazni, csak az Indiai-óceánra, és ott is a Seychelle-szigetekre.

A sziget ma már a luxus nyaralások körében elterjedt, melynek egyik fő oka, hogy az ott élő emberek és oda települő szállodák is felismerték a sziget szépségét és rejtett kincseit a turisták felé. Ám ez még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet megfizetni és e miatt talán sose juthatunk el. Dehogy nem! Csak tisztában kell lenni azzal, hogy melyik az-az időpont, amikor ár-érték arányban a legjobban megéri ide utazni. 115 kisebb és nagyobb sziget várja a vendégeket különböző szépségekkel és lehetőségekkel egyaránt.

A búvárok által is nagyon kedvelt szigetcsoport, rengeteg korallzátonyával csalogatja oda azokat is, akik még nem hódolnának annyira ennek a sportnak, de szeretnék kipróbálni. Ez a hely egyszerűen tökéletes rá, hiszen a kezdő tereptől egészen a mély merülésig mindenre van mód és lehetőség. Persze egyedül sose induljunk neki, mindig a megfelelő felszereléssel, és ami még ennél is fontosabb szakképzett oktatók segítségével sajátítsuk el a búvárkodás alapjait egészen a legapróbb részletekig.

A szigetcsoportot három nagy szigetre tudnánk osztani: Mahé, Praslin és La Digue szigetekre. Ebből Mahé kapja az egyik legnagyobb szerepet, hiszen itt található a főváros is, mely szintén ezt a nevet kapta és a turisták egy jó nagy része is megfordul itt, mikor ide jönnek utazni. Alapvetően mind a három nagy sziget jól kiépített és leginkább megfelelnek az ide látogató vendégek elképzeléseinek. Hosszan elterülő finom homokos tengerpart, pálmafákkal szegélyezve, valamint olyan kék tenger, melyet talán még sose láttunk. Azt azért érdemes tudni, hogy ha a fő szigetekre tervezzük a szállásunkat és végig ott szándékozunk tartózkodni, akkor jóval magasabb áron tesszük ezt meg, mintha egy kisebb szigetet vennénk célba.

Seychelles nyaralás, Seychelles utazás

Kiemelt Seychelle sszállodáink:

Mauritius 3*-os szállodái

Mint minden olyan desztináció, melyről úgy véljük, hogy nem nekünk való, mert messze van, vagy drága, rendelkezik olyan lehetőségekkel és adottságokkal, valamint szálláshelyekkel, amelyek még számunkra is megfizethető. Itt is vannak három, négy vagy akár öt csillagos szállodák is. Ma szeretnék egy pár három csillagos szállodát bemutatni Önöknek.

Ocean Beach 3*:

Nem egy túl nagy szállodáról beszélünk, ám annál inkább mondható családbarátnak ráadásul közvetlenül a fehér homokos tengerpart mellett fekszik. Az élet ezen a helyen igazi pörgést rejt és mivel nem egy nagy térségről van szó, így akár gyalogosan is fel tudjuk fedezni az egészet. A szállodában étterem és bárok találhatóak, valamint szórakozási lehetőségnek spa részleg, medencék és ha bátrabbak vagyunk akkor akár búvárkodhatunk is. Ellátását tekintve félpanziót szokott általában tartalmazni az ár, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet egy ebédet helyben eltölteni. Összesen 45 szobával rendelkezik a szálloda, melyek egytől-egyig mind jól felszereltek. Ha nászutas pár utazik hozzájuk és erről tudomások is van, akkor nekik pezsgőbekészítés és egyéb kedvességek járnak.

Coin de Mire Hotel Attitude 3*:

A szálloda saját partszakasszal és parti sétánnyal rendelkezik, valamint az egész létesítményt 2009-ben újították fel teljes körűen. A szállodai szoba árak a fél panziós ellátást tartalmazzak alapjáraton, de felár ellenében lehetőség van befizetni akár All Inclusive ellátásra is. Több medence várja a kicsiket és nagyokat minden nap, valamint különböző sportolási lehetőségek közül is választhatunk. Kipróbálhatjuk a búvárkodást, az asztaliteniszt, vagy ha nem sportolni szeretnénk akkor beülhetünk egy bárba vagy vásárolhatunk a kedvelt ajándékboltokba.

Veranda Paul & Virginie 3*:

Ez egy igazán romantikusnak mondható szálloda, mely a szigetnek az északi részén található meg. A nyüzsgő várostól mindösszesen 30 percre fekszik, így ha pörgésre várunk akkor könnyedén be tudunk menni a szórakoztató éjszakába is akár. A szálloda és a szobák felszereltsége nagyon jónak mondható, minden megtalálható ami a pihenéshez és a nyaraláshoz szükséges. Különböző medencék és bárok várják a kikapcsolódásra vágyó vendégeket, valamint esténként szórakoztató show műsorokat is megnézhetünk.

Veranda Pointe Aux Biches 3*:

A szálloda az úgy nevezett mezítlábas stílust kedveli és ebben a jegyben is épült fel. A gyermekek egyáltalán nem jelentenek itt problémát hiszen számunkra kimondottan mini clubokat hoztak létre, és így nekik is van számos szórakozási lehetőség. Ezen felül persze ott vannak a medencék, a sportolási lehetőségek és a csodálatos bárok. A tengerparti rész fehér homokos, melynek a partvonalát a türkizkék tenger mossa. Itt egy pillanatig sem lesz arra módunk és lehetőségünk, hogy unatkozzunk, hiszen sportolhatunk vagy búvárkodhatunk is.

Mauritius utazás, Mauritius nyaralás

Kiemelt Mauritius szállodáink:

Minden, ami Mauritius

Mauritius egy csodálatos hely az Indiai-óceánon, mely napról napra kedveltebb a turisták köreiben. Hogy vajon minek is köszönheti azt, hogy nagyobbra és nagyobbra növi ki magát? Részben a trópusi időjárásának, ami miatt mondhatni egész évben utazható az ország, valamint a sziget káprázatos kinézetének egyaránt. Alapjáraton véve egy elég kicsi szigetről beszélünk, melyet egy nap alatt autóval simán minden gond nélkül körbe tudunk járni, ám amit ez idő alatt tapasztalunk az maga az álom. A sziget egy igazi növénybomba, melytől igazi kontrasztokat állít elő. A zöldellő hegyek és hófehér homokos tengerpart, melynek a türkizkék tengerpart mossa a partját, igazi festői kép.

Azért szeretnek ide utazni az emberek, mert egyszer messze van a hazájuktól, és így ki tudnak szakadni a mindennapi nyüzsgésből és fáradt mindennapoktól, valamint azért is mert Magyarországhoz képest mindösszesen csak 3 óra az időeltolódás. Nagyon kellemes időtöltés esténként sétálni a naplementében, napozni a strandon vagy éppen a szállodák által nyújtott szórakozási lehetőséget is ki lehet próbálni.

Habár úgy gondolnánk, hogy mindenhol vakítóan fehér homokos partszakaszokkal találkozunk, ez azért nem teljesen így van. Vannak részei a szigetnek, ahol inkább kavicsosnak mondható a rész és elég sok tengeri sün is előfordul, itt minden képen érdemes műanyag lábbelit viselni nem csak a parton, hanem a vízben is. Persze mikor felfedezték a szigetnek a hatalmas vonzó hatását a turisták köreiben, arra is odafigyeltek, hogy a szállodák a lehető legszebb partszakaszokra épüljenek fel, így ott nem kell aggódni a kavics, vagy bármi más miatt, ott csak élvezni kell ahogy a homok csiklandozza a talpunkat. Télen és nyáron is egyaránt utazható a hely, hiszen mindig körülbelül olyan 25 Celsius fok körüli a víz és a hőmérséklet is. E miatt is nagyon kedvelt a hely, mondjuk a Karib-térséggel szemben, ahol inkább a novembertől májusig időszak az ami utazható.

Mauritius egy érdekessége, hogy egy különleges természeti jelenséget vélhetünk felfedezni madártávlatból. Ha felülről nézzük a szigetet, akkor annak is a dél-nyugati részén egy furcsa illúzió látható, melynek köszönhetően úgy néz ki mintha egy vízesés lenne a tengeren belül. Ennek az-az oka, hogy az iszap és a homok, olyan furcsán rakódik le, melynek következtében műholdas, vagy akár repülőről készített felvételek alapján, hirtelen nem is tudjuk hova tenni ezt az egész látványosságot.

Ez a sziget egy igazi csoda, ahol a zöld fák és a tengerpart mellett még rengeteg szórakozási lehetőség is vár ránk. Búvárkodhatunk, kipróbálhatjuk a szállodák által nyújtott lehetőségeket, vagy csak pihenhetünk a parton ha éppen csak ahhoz van kedvünk. Mauritius utazás, Mauritius nyaralás

Kiemelt Mauritius szállodáink:

Maldív-szigetek gasztronómiája

A Maldív-szigeteken nagyon kedveltek a halak és a tenger gyümölcsei, ami egyáltalán nem mondható meglepőnek, hiszen a szigetek adottságait figyelembe véve, valamint mivel egy igen sok szigetből álló szigetcsoportról beszélünk, így a halászási lehetőségek is rendkívül magas színvonalon működnek. Így itt biztos, hogy jobbnál jobb halas ételt tudunk megkóstolni és azokat is rengeteg féle módon tudják elkészíteni és tálalni is. Maldív ételekről érdemes tudni, hogy gazdagon vannak fűszerezve és a csípős ízeket előnyben minősítik. Így ha helyi ízeket szeretnénk megkóstolni, akkor erre minden féle képen, készüljünk fel. Az egyik legkedveltebb helyi étel a halleves, amit érdemes megkóstolni ott tartózkodásunk során.

A halakból is és a tengeri gyümölcsökből is a legjobban a következőket kedvelik: polipok, kalamárok és rengeteg halfaj. Nem csak ezek teszik az ételeik fő részét, vannak más alapanyagok is melyeket szívesen használnak, mint például a kókusz, az ananászt vagy akár a mangót is.

Persze nem kell megijedni, hogy csak ilyen jellegű ételeket ehetünk, a szállodák fel vannak készülve a turistákra és mondhatni minden egyes üdülőkomplexumban nemzetközi ízekkel találkozhatunk. Így mind elő-, és főételekben, valamint desszertekben és italokban is megtaláljuk azokat, amik hozzánk a legközelebb állnak. Az olasz konyhától a franciáig minden megtalálható az éttermekben, de nem csak az európai ízek ütik fel a fejüket, hanem a többi földrészek ízei is rengeteg formában kerülnek fel az étlapra.

Habár a Maldív-szigeteknél úgy alakult ki, hogy lényegében ahány sziget annyi szálloda komplexum jött létre, vannak dolgok, amikre egységesen megpróbáltak oda figyelni és ilyen például az étkezés. Rájöttek arra, hogy szeretik a vendégek a svédasztalos kiszolgálási formát és nekik, is mint ott dolgozóknak könnyebb az egésznek a lebonyolítása. Svédasztalos formában mind a három étkezést megtalálhatjuk, ám az igazán luxus minőségű szállodákban már az sem meglepő, ha magát az ebédet és a vacsorát esetleg már a la carte formában választhatjuk ki, azaz étlapról tudunk választani az ott kínált ételek közül. Mivel az egyik kedvelt fűszer a kari, amit rengetegszer használnák ám ez viszont csípős, így minden olyan ételt külön megjelölnek, ami ez nem tartalmazza. Első sorban ilyenkor a gyerekekre gondolnak, ám mindig van olyan felnőtt is, aki kerül az erősebb ízeket.

Két féle típusú ételt különböztethetünk meg a Maldív-szigeteken, az egyik az úgy nevezett hosszú ételek, míg a másik az úgy nevezett rövid ételek. Az első csoportját alkotják azok az ételek, melyek krumpli, rizs és hal keverékeiből tevődik össze. A második csoportját az édességek teszik ki. Egy szónak is száz a vége, éhen biztos nem fogunk halni a Maldív-szigeteken, hiszen a helyi ételeik is finomak, valamint a nemzetközi ízeket is megtaláljuk a szállodákban. Maldív-szigetek utazás, Maldív-szigetek nyaralás

Kiemelt Maldív szállodáink: