Görögország utazási érdekességek

A Balkán-félszigeten fekvő, gazdag kultúrájú ország Európában Görögország. Történelmére hatást gyakorolt a Római birodalom a Bizánci birodalom a törökök uralma és persze a saját varázslatos múltja. Innen indult a matematika alapjai vagy a drámának a tragédia és komédia ágai.

Földrajza nagyon változatos, hisz vannak szigetei és félszigetei egyaránt. Két tenger határolja az egyik a Jón-, a másik az Égei-tenger. Kedvelt szigetei a turisták szempontjából Kréta, Korfu vagy éppen Rodosz is. Az ország két harmadát hegyek ívelik át melyek akár 2000 méter magasan is lehetnek. Komolyabb folyókkal nem büszkélkedhet az ország, és azok is a tengerbe ömlenek rövid idő alatt. Ismertebb tava a Prészpa-tó vagy a Vólvi-tó. A mediterrán égövhöz tartozik az ország és ennek megfelelően alakultak ki az évszakok. A turisták leginkább nyáron utaznak, amikor nagyon jó meleg száraz időjárás van, de még szeptember is kedvező az utazás az országba.

Talán Európa egyik legsokszínűbb konyhájával találkozhatunk Görögországi látogatásunk során. Hús alapanyagait tekintve a marha és a birkahús, amiket a legtöbbet használnak, és rengeteg formában készítenek el. Gazdagon fűszerezik az ételeket és ezek közül a koriandert, a fahéjat, az oregánót vagy éppen a köményt használják előszeretettel. Kedvelik a különböző salátákat, melyeket feta sajttal esznek. Itt is mind minden más tengerrel rendelkező országnál kedveltek a tengeri halak és a tenger gyümölcsei egyaránt. A török uralom hatásai jelentősen érezhetőek a konyhájukban. A tzatziki vagy a polip sok féle módon elkészítve teljesen törökös ételek. És persze ha Görögország biztos, hogy mindenkinek szinte rögtön eszébe jut a gyros, mely egy hússal és zöldségekkel töltött pita különböző szósszal leöntve. Italait tekintve is nagyon különleges. Az egyik kedvelt alkohol ital az uzo, mely igazából nem más, mint egy ánizspálinka. A metaxa ami nem más mint egy konyak a másik kicsit már magasabb színvonalú tipikus görög ital. Különlegességnek örvend még a gyantás bor, mely specialitásnak minősül, sajnos azonban már nem mindenhol tudjuk megkóstolni. Inkább a kisebb falacskákban tudunk ráakadni erre a különlegességre.

Görögország telis teli van látnivalókkal, mind természeti, mind épített kincsekkel egyaránt. Egy ott töltött nyaralás nem is elég arra, hogy mindent felfedezzünk, hiszen a szigetei is ott vannak még pluszba, hogy bővítsék a megtekinteni kívánt területek számát. Fővárosa Athén, mely rengeteg történelmi emlékkel rendelkezik. Athéni látogatásunk során meg kell nézni feltétlenül a díszes őrségváltást, vagy el kell mennünk a híres athéni piacra, ahol rengeteg kézzel készített dolgot tudunk vásárolni. Athén város fölé tornyosul a Parthenón, mely ma már romos mivoltában maradt fent, de még így is látszik rajta, hogy fénykorában egy díszes szobrokkal dekorált emlékmű. Nem csak látnivalóival tud kedveskedni nekünk az ország, hanem a remek jó sportolási lehetőségeivel is. Akár a hegyekbe is elmehetünk kirándulni, de a tengerpartok mentén számos vízi sportot kipróbálhatunk, vitorlázás, búvárkodást, vagy a turisták körében kedvelt banánt is számos helyen megtalálhatjuk. görög utak

Kiemelt görög hoteleink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük