Érdekességek Mexikói utazásokról

Észak-Amerika déli részén található Mexikói Egyesült Államok, vagy a köznyelvben inkább Mexikóként elterjedt ország. Fővárosa Mexikóváros. Népességét tekintve Mexikó a legnépesebb ország.

Mexikó központi területe tengerszint feletti magasságát tekintve körülbelül 1000 és 2500 méter magasságban fekszik. Ez az úgy nevezett Mexikó-fennsík vagy úgy is szokták hívni, hogy Mexikói-magasföld. Kordillerák vonulatai az egész Magas-fennsíkot veszik körül, ahol a mai nap is találhatunk még működő vulkánokat is. Mocsaras vidék jellemzi a Mexikó-öböl területét valamint a Yucatán-félszigetet is. A Kaliforniai-félszigeten lagúnákat és korallzátonyokat találhatunk. Több nagy folyó is található Mexikóban, mint például a Rio Bravo, a Rio Usumacinta, a Rio Grijalva vagy éppen a Rio Yaqui.

mexikó santo domingo templom

Két különböző éghajlatot figyelhetünk meg Mexikóban a Ráktérítőnek köszönhetően. Az egyik a mérsékelt a másik pedig a trópusi éghajlat. A Ráktérítő vonulatától északra haladva az időjárás a téli hónapokban érezhetően hűvösebb, míg a Ráktérítőtől délre haladva a hőmérséklet állandó egész évben. Északon kevesebb a csapadék és a térség is szárazabb, míg délen egyre több csapadékot figyelhetünk meg.

Maya vár

Élővilága is annyira változatos és különleges, mint az éghajlata, hisz az élet a növények és állatok számára is úgy alakult ki, ahogy az éghajlatok. Mexikó északi részén több a préri és a homoksivatagok, ennek köszönhetően itt a tipikus sivatagi állatokat figyelhetünk, meg akik jól bírják, és jól tudnak alkalmazkodni az időjáráshoz. Délen viszont a sok csapadék és az esőerdő kialakulása miatt inkább az erre jellemző állatokkal és növényekkel tudunk találkozni. Ismert növényei és állatai: a puma, a szirti sas, Mexikói farkas, Kék agávé, Pálmaliliom és persze a kaktuszok.

Maya romok

A Mexikói emberek összetételét tekintve több mint a fele mesztic, ami nem más, mint fehér és indiai emberek keveréke, a többi ember indián, fehér és kis mértékben fekete. Hivatalos nyelvük a spanyol, de a turizmus miatt az angolt is igen jól beszélik. Vallási összetételüket figyelembe véve mondhatni, hogy szinte mindenki a római katolikus vallást tartja, igen vallásos népről beszélünk, de ettől függetlenül azért előfordulnak még a Jehova tanúi, az evangélikusok stb. is.

Mexikó két nagy repülőtérrel rendelkezik, az egyik a fővárosban-Mexikóvárosban található, míg a másik Cancúnban van. Az autó utak jól kiépítettek és autókölcsönzésre is van lehetőség, de a leginkább közkedvelt közlekedési eszköz az az autóbusz, mert igen olcsó és nagyon sok járattal bír. A buszokon külön osztályokat különböztetünk meg, így van első-, másod-, és kiemelt osztályú autóbusz is.

Cancun Beach - fehér homok

Mexikó gasztronómiájában szinte elhagyhatatlan alapanyag a tortilla, a bab és persze a chili. Kedvenc italuk a tequila, mely alkoholos ital és egyik különleges alkoholmentes gyümölcslevükkel fogyasztják együtt a jugossal.

Ha Mexikóba járunk feltétlenül meg kell néznünk a fővárosát, mely a legtöbb maja és azték emlékeket őrzi. Valamint ne feledkezzünk meg Cancúnról és Acapulcoról sem. Mexikóvárost inkább csoportosan fedezzük fel, és kerüljük azokat a negyedeket, amikről nem túl jókat hallottunk. Főbb látnivalói: a Függetlenség angyala, a Nemzeti palota vagy éppen a Három kultúra tere is. A város közepén található a Guadalupe ami egy zarándokhely és itt három gyönyörű templomot is megtekinthetünk. Mexikói nyaralások

Kiemelt mexikói hoteleink:

Mexikói körutazások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük