Egyiptomi utazások sokszínű világa

Az Egyiptomi Arab Köztársaság, vagy ismertebb nevén Egyiptom a Sínai-félszigeten helyezkedik el. Azon szerencsés adottsággal van megáldva, hogy szárazföldi módon is át lehet jutni Afrikából Ázsiába, hisz Egyiptom az, ami összeköti őket. Határolja a Földközi-tenger valamint a Vörös-tenger is. Leghosszabb folyója a Nílus, melynek mentén alakultak ki a városok is, így Kairó a fővárosa is. Az emberek a folyó partvonala mentél telepedtek le, mert csak itt volt alkalmas a terület az állattartásra és a növénytermesztésre. Az ország többi részén a Szahara sivataggal találkozhatunk. Másik nagy és ismert városa Alexandria.

egypt nílus hajókázás

Igen nagy területi országról beszélünk, így rangsorban a harmincadik helyen áll. Az éghajlat miatt ennek a nagy területnek igen kis része az ami a népesség számára kihasználhat, mivel nagy részét sivatag borítja. Itt található a Szuezi csatorna, mely összeköti a Vörös-tengert az Indiai-óceánnal. A sivatagban a látványt maximum a homokdűnék nyújthatják, amik akár a 30 méter magasságot is képesek elérni. Két sivatagot említhetünk a Szaharát és a Libiai sivatagot.

egypt luxor emberszobrok

Egyiptom éghajlatát tekintve sivatagi éghajlattal rendelkezik, kivéve a Földközi-tenger part mentén, mert ott szubtrópusi az éghajlat. A legtöbb csapadékra télen számíthatunk. Az átlaghőmérséklet 32 Celsius fok köré tehető, de nyáron akár elérheti a 43 Celsius fokot is, de az se ritka, ha télen 13 Celsius fok körül van a hőmérséklet.

Vallásukat tekintve a lakosság több mint a két harmada a szunnita, muszlim vallást tartja, de azért megtalálható még kis számban a keresztény egyéb fajtái is. Hivatalos nyelvük az arab, de ennek is azt a változatát beszélik, ami az úgy nevezett egyiptomi arab nyelv. Persze a turizmus miatt igen jól beszélik az angolt és a franciát is.

egypt karnak emberszobrok

Kb. 64 000 km hosszú közúthálózattal rendelkezik, vasúthálózata is igen kimagasló. Emellett van kilenc darab kikötője és 71 darab repülőtere is.

Az egyiptomi konyhára a sokszínűség a jellemző. Kedvelt ételük a taamiya mely babból készült étel, melyet olajban kisütnek, fűszereznek és jól össze tőrnek. Számunkra falafel néven ismertebb lehet. Nagyon kedvelt még a kushari, mely egy különleges paradicsomszósszal készített rizs. Hús leginkább csak ünnepkor vagy különleges alkalmakkor fogyasztanak az átlagemberek, ilyenkor viszont bárányt, birkát, de még galambhús is előfordulhat. A tenger partjai mentén és Alexandirában kedveltek a halételek és annak különböző módon való elkészítésük. A desszertjeik mézzel és tésztából készülnek, mint például a baklava. Ha Kairóban járunk feltétlenül be kell térnünk ezekbe az éttermekbe és kipróbálni a különleges ételeiket: Khan El-Khalili Restaurant, Zamakmak vagy akár az Abou Tarek.

egyipt sok piramis

Látnivalókban igen gazdag országról beszélhetünk. Az első és talán legfontosabb látnivaló, amiért szinte mindenki egyszer szeretne eljutni Egyiptomba azok a Gízai piramisok. Kairóban feltétlenül meg kell néznünk a Kairói Egyiptomi Múzeumot, vagy a Hasszán szultán mecsetjét. Ha már ott járunk feltétlenül menjünk el egy Nílusi hajókirándulásra, lehetőleg olyan hajóval aminek üveg a fedélzetének az alja. És persze elengedhetetlen, hogy ha már ott vagyunk, akkor a Bazárt feltétlenül nézzük, meg és csodáljuk meg annak a forgatagát is. Egyiptomi utazási specialista

Egyiptomi utak

Kiemelt hoteleink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük