Nyári közkedvelt szállodák 2018-ban

Mint minden évben vannak olyan szállodák, melyek hatalmas népszerűségnek örvendenek az oda látogatók köreiben. Ez 2018-ban sem lesz másként. Már most mindenki azon gondolkozik, hogy melyik irány fele vegye az utat és, hogy hova is utazzon. Mindig vannak újabb és újabb szállodák, valamint olyanok, amelyek évről évre nagy látogatottsággal bírnak. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ma már két vagy több gyermekkel sem jelent gondot az utazás, hiszen a nyári desztinációk közül a legtöbb rendelkezik olyan család barát szállodákkal, melyeknél egy percnyi unatkozási lehetőségünk sem lesz.

nyár vége

Bemutatok néhány szállodát különböző desztinációkból, melyek igen nagy látogatottságnak örvendnek valamint már most lehetők őket előfoglalási kedvezménnyel foglalni.

Bulgária egyik meseszép szállodája Sunrise All Suites Resort 4*, mely Obzor településen helyezkedik el. A homokos tengerpart mindösszesen 250 méterre található, amit nem neveznék túl nagy távolságnak. Ellátás szempontjából All Inclusive ellátással találkozhatunk, ami biztosítja számunkra a háromszori étkezést, az italfogyasztást egész nap. Az étkeztetés svédasztalos rendszerben működik, de lehetőség van kipróbálni az a’la carte éttermet az ellátás formájában egyszeri alkalommal. A mindennapos szórakozásról az animációs programok gondoskodnak, melyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedvelt elfoglaltságok nyújtanak. A felnőtteknek és a gyermekeknek is lett külön-külön medence kialakítva, így ha valaki nem szeretne egész nap a tengerparton lenni, de csobbanni szeretne az is meg tudja oldani. A sportokat kedvelők is megtalálhatják a számukra megfelelő kikapcsolódást, hiszen lehet íjászkodni, focizni vagy akár asztaliteniszezni is.

6768

Korfu is remek szálláslehetőségeket és kikapcsolódást nyújt számunkra. A Century Resort 4*-os szálloda Archaravi tengerparton található. Családok szempontjából nagyon kedvelt a hely, hiszen játszótér és gyermekmedence is megtalálható a felnőtt medence mellett. A napágyak és napernyők használatáért nem kell fizetni, így biztosítják azt, hogy még kényelmesebb legyen a nyaralásunk körülményei. Ez egy nyugodtabb szálloda, ahol a pihenni vágyók biztos meg találják a számukra megfelelő kikapcsolódást. A szálloda ellátásáról a központi étterem gondoskodik, mely mellett azért egy snack bár is mindig figyeli, hogy ki mire vágyik.

1

Le Chateau Lambousa 5*-os szálloda Észak-Cipruson helyezkedik el. A tengerpart mindösszesen 300 méterre található, ami szerintem egy kellemes sétának tudható be. A szállodát 2014-ben újították fel teljesen, aminek köszönhetően kialakításra került egy központi étterem is. Három különböző helyen találkozhatunk bárral, így felfrissülhetünk a lobbynál, a medencénél és tengerparton is. Családok körében eléggé közkedvelt szálloda, hiszen a gyermekpancsoló mellett animációs programok is szórakoztatják a kicsiket. Az ellátás formáját tekintve bármelyik kérhető, amelyik nekünk a legkényelmesebb. Talán az All Inclusive az, amelyik az egész nyaralásunkról leveszi a gondot.

0_L

Kiemelt szállodáink:

TOP 7 turisztikai desztináció 2016-ban

Costa Blanca

Costa Blanca, vagy másik nevén a Fehér part, Spanyolország egyik leglátogatottabb térsége az idei évben. Hogy minek is köszönheti, ezt a hatalmas népszerűségét? Talán az egyik oka az lehet, hogy el sem kell hagynunk Európát ahhoz, hogy Miamiba érezhessük magunkat. Tengerpartja varázslatos fehér homokos, és kristálytiszta, nem is véletlen, hogy az ország legszebb partjai közé van sorolva ez a rész. Télen, nyáron folyamatosan utazható, hiszen a leghidegebb napokban is olyan 15 Celsius fok körüli időjárásra számíthatunk. Costa Blanca üdülőhelyei igazán változatosak, hiszen a tömeg turisták által kedvelt helyek is fellelhetőek, míg a festői környezetben elhelyezkedő kis halászfalvak is rengeteg vendéget csábítanak oda.

Mallorca

Mallorca, nem csak egy sziget, ami a nyaralási vágyainkat elégi ki, hanem egy igazi álom valóra váltója is. Megérkezve a szigetre, rögtön egy más világban érezzük magunkat, ahol megcsap a tengernek a sós illata, és a levegőben terjengő növények aromája. Klímájának köszönhetően egész évben utazható, így aki szeretné felfedezni a szigetet, ám a bulizó turistákat és tömeget viszont elkerülni, akkor az őszi, téli időszak nagyon kellemes lehet. A nyár a napozásról, a bulikról és a folyamatos pörgésről szól, ám nem csak fiataloknak tudnám ajánlani a helyet, hanem családoknak is, hiszen partjai és szálláshelyei számukra is teljesen megfelelő.

Tenerife

Tenerife, Spanyolországhoz tartozó sziget, mely a Kanári-szigetcsoport kimagasló tagja. Akik már jártak itt, biztos, hogy visszavágyódnak, hiszen az örök tavasz az ami itt vár az utazókra. Ha szeretnénk látni ezt a szigetet, nem kell megvárnunk a nyarat, hiszen akár télen is ide utazhatunk, és akkor is igen kellemes időjárás fog minket várni. Nem csak a szó szoros értelmében vett nyaralásra alkalmas a sziget, hanem kirándulásra, felfedezésre és persze azért pihenésre is. Családoknak is ideális nyaralóhely, de akár nászútnak is teljesen megfelelő hely lehet, a maga sajátos szépségével.

Horvátország

Horvátország az egyik legközelebb eső mediterrán térség hazánkhoz, melyet akár pár óra utazással is már kényelmesen elérünk. Itt is lehetőségünk van szigetre vagy szárazföldre foglalni a nyári pihenést, ami biztos mindenhol nagyon jól fogjuk érezni magunkat. A pálmafákkal szegélyezett utak, vagy akár a kiviből készül lugasok igazán különleges látványt nyújtanak. Tengerpartja inkább kavicsos, ám ettől függetlenül kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a maguknak való legjobb szórakozási lehetőséget.

Ciprus

Ciprus igazán különleges sziget, részben, mert két nemzet uralja, így az északi részen a török, míg a déli részen a görög kultúrával találkozhatunk. Ezen kívül itt született Aphrodité istennő is, így nem véletlen, hogy a szerelem szigetének is szokták nevezni. Aki nyugalomra és inkább pihenésre vágyik, nekik tudnám ajánlani az északi részt, de aki a pörgést kedveli mindenképen a déli irány felé, vegyék az irányt. Mivel nem nagy szigetről van szó, fakultatív kirándulások alkalmával lehetőség van akár felfedezni a másik részét is.

Málta

A Földközi-tenger csodálatos gyöngyszeme, melyet a vadregényes táj igazán felejthetetlennél. A sziget összességében nagyon sziklás, így partszakaszairól sem mondható el igazából, hogy homokosak. Ám ettől függetlenül remek jó kirándulóhelyekkel rendelkezik, melyeket egy-egy ott tartózkodásunk alkalmával érdemes bejárni. Klímáját tekintve nyáron itt is jó meleg van, és a napsütésben sincs hiány.

Észak-Olaszország

Olaszország egy örök kedvenc a turisták körében, mely talán sose fog kimenni a divatból. Az ország területi elhelyezkedését tekintve a magas hegyektől a homokos tengerpartokig minden megtalálható. Aki szeretné megismerni és felfedezni az olasz kultúra érdekességet és hagyományait, de nem szeretne sokat és messzire utazni, akkor az Észak-Adriai rész tökéletes lehet. Üdülőövezetei családbarátok és jól kialakítottak, így a kicsik mellett a felnőttek is biztos jól fogják magukat érezni. Mediterrán utazás, Mediterrán nyaralás

Kiemelt TOP 7 turisztikai desztináció 2016-ban:

Famagusta és Bafra, Ciprusi nyaralás

Ciprus minden egyes kis város egy gyöngyszem a maga módján. Nem is véletlen, hogy ékszerdoboznak is szokás ezt a szigetet nevezni, hiszen annyi szépséget rejt magában, amennyit csak elbír. A macskák szigete, vagy éppen a szerelem szigete, mind-mind egy olyan jelző, ami csak érdekesebbé varázsolja.

Észak-Ciprus egyik legkedveltebb helye Famagusta, mely részben egy közigazgatási kerület, részben a szigetnek a legnagyobb kikötővárosa is. Úgy vélik, hogy a város történelme egészen a Krisztus előtti időkig nyúlik vissza, azon belül is a 245-re. Igazából csak 1191 volt az az éve, amikor mondhatni fejlődésnek indult a város és említésre méltó emlékek kezdtek fent maradni. A velenceiek itt is számottevően hagyták itt a nyomaikat, mely mind építészetben, mint más-más értékben fent maradt. Mint már említette egy igazán komoly kikötővárosról beszélhetünk, mely régen is igen jelentős szerepet töltött be, így a kelet felé is szépen nyitották meg a kapuikat az itt élő emberek. Ennek hatására színpompás emlékek maradtak fent, valamint rengeteg dolgot vettek át egymás kultúrájából, amiket beleolvasztottak a saját minden napjaikba.

Itt, is mint mindenhol megtalálható az óváros részt, melyet itt falakkal vettek körbe, hogy így védjék meg magukat a támadók ellen. Ezt a szokást is tipikusan a velenceiektől vették át. Ciprus egyik legerősebb és legvédettebb városai közé volt sorolható, melyről a 15 bástya vagy éppen a falak bátran árulkodnak. Itt található meg Shakespeare egyik darabjának színhelye is az Otelló-torony.

Leglátogatottabb helye a térségnek a Szent Miklós katedrális, melyet a gótika remekének is tartanak. Ma már azért sajnos nem teljes pompájában csodálhatjuk meg, hiszen a török hódítások ideje alatt szép szerével lerombolódott egy jó része az építménynek. Famagusta időjárását és ide utazását figyelembe véve nagyon kedvezőek az esélyek. Augusztus és október között akár a folyamatos 36 Celsius fokra is számíthatunk, de előtte se kell a hidegektől tartanunk. Rengeteg szálláshellyel rendelkezik köztük az olcsóbbaktól egészen a drágábbakig minden megtalálható.

Bafra

Bafra Karpaz régiójában helyezkedik el, de van olyan, aki a régi nevén jobban ismeri, mely nem más, mint Vokolida. Egy igazi üdülőhelyről beszélünk, ahol minden olyan, mint a nagy könyvben. Hosszasan elterülő homokos tengerpart várja a napozni vágyókat, melyet a kristálytiszta kék vize csak még látványosabbá varázsol. Történelmi emlékekben egyáltalán nincs hiány, így érdemes pár órát, vagy egy teljes nap ezeknek a csodáknak a felfedezésére szentelni. Az András apostol nem csak, mint építmény érdekes, hanem azért is, mert egy szépséges forrás mellett épült fel, ami csodálatos látványt nyújt neki. Ciprus utazás, Ciprus nyaralás

Kiemelt ciprusi szállodáink:

Kyrenia, Észak-Ciprusi utazás

Ciprus igazán sok témát és esélyt megérdemel, hiszen nagyon érdekes és különleges kis szigetország a Földközi-tengerben. De most nem a kettéosztott fővárosáról vagy két nemzet uralta életről lesz szó, hanem egyik kedvelt üdülő részéről Kyrenia-ról. Észak-Cipruson található és hatalmas kedveltség örvend. Első körben azoknak ajánlanám ezt a helyet, akik a pihenést részesítik előnyben, hiszen a városka a nyugodtságával ennek tökéletesen eleged tud tenni. Ha történelmi szempontból közelítjük meg a helyet, akkor egészen időszámításunk előtti 10. századig vissza tudunk menni, hiszen ebből az időből származnak az első emlékek. A luxus szállodák a homokos tengerpart mellett terülnek, valamint a város apró házai és a múltat idéző utcái rengeteg különleges emléket nyújtanak.

A városka mögött húzódik el a Kyrenia-hegy, melynek lábánál helyezkedik el a festői szépségű város, és annak minőségi szálláshelyei is. Minden képen vessünk egy pillantást a Kyrenia-várra, mely már a bizánci idők óta áll és túlélt rengeteg kalóztámadást is. Később persze funkcióját vesztette és börtönné alakult át. Ám ami miatt érdemes ide felmenni, hogy a magasból beláthatjuk az egész kikötőt és ezt a látványt biztos, hogy nem felejtjük el olyan gyorsan, hiszen pompás.

Általában egy nyaralás csak részben áll pihenésből, a másik részét szeretjük felfedezésekre fordítani, hiszen nem minden nap jut el az ember egy másik országba, egy teljesen más kultúrába. Erre itt is teljes mértékben lesz módon és lehetőségünk, hiszen számos múzeummal és templommal is találkozhatunk. A hajótöröttek múzeuma érdekességnek számít, hiszen még Nagy Sándor idejéből is maradtak itt fent hajók, melyeket meg lehet tekinteni. Több fellegvár is található Észak-Cipruson, ám az összes közül a leghíresebb a Szent Hilarion fellegvár. A szerepe nem volt más, mint védeni a várat és már a fent magasból hamar kiszúrni, ha ellenségek közelednek a vízen keresztül.

Akik más szemszögből is kívánják megnézni a helyi nevezetességeket, neki ajánlanom a Bellapais apátságos, mely gótikus stílusban épült fel. A hegység oldalában található és számos érdekességet hordoz magában. Érdemes ide elutazni és a pihenés mellett ezeknek az emlékeknek is némi időt szentelni és meglátogatni őket.

Egy tökéletes nyaralóhely, melyről még eddig rosszat talán nem is hallottunk. A szállodák rengeteg programmal és szórakozási lehetőséggel várják a kedves vendégeket. Vannak alacsonyabb és magasabb kategóriájú szállások, melyek akár csúszdákkal és animátori programokkal egyaránt rendelkeznek. Cipruson rengeteg fakultatív program van, agy az egyik nap keretein belül akár a fővárost is felfedezhetjük és megtudhatjuk miről is szól pontosan a kettéosztott város története és hogy, hogyan élnek ott az emberek. Ciprus utazás,Ciprus nyaralás

Kiemelt ciprusi szállodáink:

Ciprus kézműipara, népművészete

Ciprusról már oly sokat írtam, mint a szerelmesek szigete, vagy az-az ország melynek fővárosa a mai napig kettő van osztva és két nemzet uralja. Már megtudtuk róla, hogy kellemesek és szépek a szállodái valamint fantasztikus fürdőzési lehetőséget nyújt számunkra a tengerpart szakasz. Ettünk és ittunk is a helyi ételekből, italokból és a környék látványosságait is felfedeztük. Ám még sosem ismerkedtünk meg Ciprussal a kézműipara és a népművészete szemszögéből. Pedig ez is legalább annyira izgalmas, hiszen egy országnál érdemes minden kis apró mozdulatot megismerni, hogy jól vagy akár „otthon” tudjuk magunkat ott érezni. Nézzük is meg mit hoztam mára.

c1

Kézműipara nagyon fejlett és igen széles körű árut kínál a vásárlók számára. Ez az iparág már egészen a neolitikum idejétől megfigyelhető, hiszen a fazekasságot, mint mesterséget már az óta űzik a ciprusi emberek. Ez az ágazata nagy titkokat rejt mások számára, melyet csak azok tudhatnak, akik fazekas családban születtek, hiszen minden apáról fiúra, anyáról lányra szállt sok-sok éven keresztül. De mik azok a termékek melyeket mi turisták szívesen vásárolunk és viszünk haza szuvenírként magunkkal. Kedveltek a kerámiák és a vörösrézből készült tárgyak, persze ezek mellett még szerepet kapnak a kézzel készített babák a hímzések is. Mind-mind külön értéket képviselnek melynek az idő múlásával még nagyobb vonzalma és értéke lesz.

c4

A Yemeni, nem más, mint egy tradicionális fejkendő Cipruson. Régen úgy véltek, hogy akinek ilyen van, gazdag ember lehet, hiszen annak a szimbólumaként tartották számon. Nők viselete volt ez a házilag elkészített kendő. Virágmintákkal díszítették és pamutcérnából készítettek el. Lefkarai csipke az, amiről már lehet sokan hallottunk, hiszen Ciprus egyik legismertebb és legjellegzetesebb kézműves terméke. Cipruson a csipkekészítés a mai napig nagyon kedvelt és folyamatosan készülnek az újabbnál újabb darabok.

c2

Így azon sem szabad meglepődni, ha a vásárokon és a piacokon belefutunk egy-egy minőségibb drágább darabba. Régen a termékeket nem eladásra, hanem saját használatra készítették el, ám ma már hatalmas szerepe lett a világ keresett exportcikkei között is. Itt akár még a selyemkészítéssel is találkozhatunk, hiszen régi tradíciókig nyúlik vissza ez az érdekes mesterség. Érdekessége, hogy ahogy régen készítették az ősi időkben, úgy készítik még mondhatni ma is, hiszen az alapjai sosem változtak meg a készítésnek. A selyemhernyó gubójából az eltávolított hernyó mirigyváladékából készül ez a páratlan csoda. Ruhák díszítésére használják fel a legtöbbet.

c3

Ha bár első körben nyaralni jövünk ide, és nem tanulni vagy bele ásni magunkat a sziget komoly dolgaiba, mégis jó tudni azt, hogy amiket megvásárolunk azok valóban kézzel vannak készítve, vagy valóban hernyóselyem található e azon a ruhán. Ciprus utazás, Ciprusi utak

Kiemelt ciprusi szállodáink:

Ciprus legszebb partszakaszai

Ciprus a Földközi-tenger egy igazi kis gyöngyszeme, sőt talán azzal se túlzok egyáltalán, ha azt mondom valóságos kincses doboz. Ez a kis sziget, oly sok mindenen ment keresztül és annyira szélsőséges dolgoknak lehetett tanúja, mint például, hogy ketté van osztva a fővárosa két nemzet által, de még így is nagy erővel bír. A szerelem sziget, vagy a macskák szigete? Szerintem mindenki döntse el magának, vagy fedezze fel akár mind a két szemszögből a dolgokat, hiszen egyik sem alaptalan állítás. De most a csodálatos partjait szeretném megmutatni, hiszen abban sincs hiány, és arról talán kevesebbet is hallanak, illetve tudnak az emberek. Ezek a partszakaszok, úgy lettek kialakítva, hogy ha oda utazunk, akkor minden kívánságunknak meg tudjanak felelni, valamint nem egy elenyésző dolog, hogy a tenger melletti részek talán az egyik legfontosabbak itt, is mint minden országban. Nézzük is meg a csodálatos részeit.

c1

Nissi beach:

Ez lehet talán a legjobban ismert része Ciprusnak, melyről talán már mindenki hallott. Rengeteg turistát fogad évről évre, melyet azzal köszön meg, hogy csodálatos és tiszta részekkel várja az utasokat. A partszakaszt fehér homok borítja, melyet a türkizkék tenger ölel körbe. Családoknak is kedvező lehet ez a hely, hiszen igen lassan mélyül a partszakasz, így a kicsik biztonságosabban játszhatnak a vízben. A hely egyik különlegessége abban rejlik, hogy a parttal szemben egy kis sziget található, melyet, ha szerencsés időjárást fogunk ki, akkor akár gyalog is megközelíthetjük. Ami viszont kicsit kellemetlen lehet, hogy nem csak minket hoz lázba a kis sziget a lagúnáival, hanem másokat is, így néha kisebb tumultus fordulhat elő.

c2

Konnos:

Konnos partszaka teljesen más, mint a többi, hiszen itt kellemes zöld növényzettel is találkozhatunk, melyek kisebb és nagyobb dombocskákon jelennek meg. Talán ez a hely mintázta a régi tájversek némelyikét, mikor arról tanulunk, hogy vadregényes tájak jelennek meg a versben, simán gondolhatnánk Ciprus Konnos részére is. Miért is mondom ezt? Azért mert a vízből kinyúló sziklák egyszerűen csodás látványt nyújtanak. A levegőben terjeng a fenyő és a tenger sós illatának keveréke, amit már csak a kristálytiszta víz tesz még élvezetesebbé.

c3

Fügefa-öböl:

Itt is azt fogjuk kapni, amit várunk a helytől, vagyis nem a helytől várjuk, hanem a képzeletünktől. A vize természetes lélegzetelállítóan kék és teljesen tiszta, bár vannak időszakok, amikor a víz színe a kék és zöld különböző árnyalataiban pompázik a napsugaraiban fürödve. Tökéletes kontrasztként jelenik meg a víz mellett a világos színű homok, ami arra készteti az ember, hogy ne csináljon egész nap semmi, csak heverjen és napozzon. Azon, hogy ennek a résznek ekkora a népszerűsége nem is szabad csodálkozni, hiszen már kép alapján is vágyakat ébreszt az emberben. Ciprus utazás, Ciprusi utak

c4

Kiemelt ciprusi szállodáink:

Ciprus fakultatív programlehetőségei 2

Ciprus északi része a Török Köztársaság független államaként van nyilván tartva. Mondhatni itt mindenki török nyelven beszél. Fővárosa Nicosia, mely nem csak Észak – Ciprus, hanem Dél – Ciprus fővárosa is. Itt aztán igazi vendégszeretetben lesz részünk, hiszen az itt élő emberek nagyon oda figyelnek arra, hogy az ott nyaraló turisták jól érezzék magukat. Rengeteg emlékkel és élménnyel térhetünk haza innen, melyeket az alább programlehetőség által érhetjük el.

Nicosia – Kyrenia:

észak1

Két helyet is megismerhetünk egy nap alatt, az egyik Nicosis, míg a másik Kyrenia lesz. Mind a két helynek felfedezhetjük a történelmi és kulturális értékeit, valamint Kyrenia-ban az ott tartózkodásunk ideje alatt lehetőség van majd egy kis szabadprogramra is. Megnézzük a Szent Hilarion várat, melyet, ha meglátunk talán mindenkinek ismerős lesz egy kicsit, hiszen Disney Csipkerózsika meséjében ő köszön vissza. A délutáni órákat már Nicosia városában töltjük, ahol megnézhetjük a kettéosztott város török és görög részét is.

Karpaz:

észak2

Ennek a kirándulásnak köszönhetően Észak – Ciprus egy különlegességét tekintjük meg, Karpazt. Karpaz nem más, mint egy félsziget, mely földnyelvként nyúlik el a tengerbe. Ez a hely ma már nemzeti parknak van minősítve, ahol az állatvilágától megkezdve egészen a lélegzetelállító tengerpartjáig sok – sok látnivaló vár ránk. A nap folyamán betérünk egy olívaolaj gyárba, ahol betekintést nyerhetünk a bogyó sajtolásának folyamatába. Meglátogatjuk a Szent – András templomot, mely rengeteg görög cipriótát vonz oda. A nap délutáni részében mindenkinek szabad programra van lehetősége, így aki szeretne, tud napozni, fürdeni vagy akár hatalmas sétával felfedezni a területet.

Famagusta:

észak3

Farmagusta az a hely a szigeten, mely rengeteg kulturális és történelmi emlékkel bír. A kirándulásunkat Salamis városában kezdjük meg, ahol rengeteg ősi maradvánnyal találkozhatunk. Ilyen például a fürdő, vagy éppen a színház is. Tovább haladva utunkhoz eljutunk a Szent Barnabás templomhoz, mely az egyik legkiemelkedőbb szenthelye. Végül elérünk Famagusta városába, ahol a csodálatos óvárosának felfedezésével kezdjük, majd a velencei erőd és végül a Lala Mustafa pasa mecsetet is megtekintjük.

Morphou:

észak4

Ciprusnak ez az a helye, melyet gyümölcsöskertnek is szoktak nevezni. Az egész napos kirádnulásunk alkalmával ellátogatunk a Szent Mamasz kolostorhoz, mely még a 18. századból maradt fent. A templom mellett egy múzeum helyezkedik el, mely nem csak régészeti kincsekben gazdag, hanem betekintést mutat nekünk a sziget állatvilágába, úgy hogy nagyon sok állat kitömött alakját láthatjuk. Kirándulásunk utolsó helyszíne Soli város maradványai, ami a nagyon jó állapotban megtekinthető padlómozaikokról híres.

Folklór est:

Ezen az esten megismerhetik, hogyan is mulatnak a ciprusi törökök. Kellemes helyen lehetünk részesei egy ínycsiklandozó vacsorának, valamint fergeteg show műsoroknak is. Betekintést nyerhetünk milyen is az igazi hastánc bemutató, és aki úgy gondolja és pár mozdulatot akár el is sajátíthat.

Hajókirándulás:

Fantasztikus hajókázási lehetőség Kyrenia közelében elhelyezkedő partvidék mentén. A bátrabbak akár kétszer is megmártózhatnak a nyílt vízen, vagy akár ugrálhatnak is. Akik nem szeretnének fürdőzni azok viszont, élvezhetik a nap kényeztetését a hajó fedélzetén.

Jeep szafari:

ciprus5

Egy egész napos kirándulás alkalmával ismerhetjük meg Észak – Ciprus kisebb részeit és a Kyrenia hegyét, melyet mind-mind nyitott tetejű jeepekből nézhetjük meg. Az ebédelési lehetőségről a túravezetők gondoskodnak. Észak-Ciprusit nyaralás, Ciprusi utak

Kiemelt ciprusi szállodáink:

Ciprus fakultatív programlehetőségei 1

Ciprus igen nagy kedveltségnek örvend a turisták körében és azon belül is Dél – Ciprus az, mely sokkal több turistát vonz. Kedvelt a sziget a szerelmesek körében hiszen, a legendák úgy tartják, hogy itt született Aphrodité görög istennő, mely a szerelemért volt felelős. Nézzük, melyek azok a programok, amin ciprusi utazásunk során részt tudunk venni.

Paphos – Curium:

ciprus1

Ez az a kirándulás, mely leginkább a szerelmesek vonzhat és talán még azokat is, akik nagyon szeretik a görög mitológiát, hiszen Aprodithé útjait követve jutunk egyik színhelyről a másikra. Nem csak a történelmi emlékeknek hódolunk, hanem a mitológiai csodákat is felfedezzük. Limassol felé vesszük az irányt, ahol mindenkinek szabadidős lehetőséget nyújtunk, így aki szeretné felfedezni a helyet és a óvárosi részt lehetősége nyílik rá, de aki inkább csak vásárolna neki is lesz rá módja. Curium városában egy amphiteatrumot tekinthetünk meg, mely hatalmas újításokon ment keresztül. Paphosba érkezve megtudjuk, hogy azért olyan neves ez a hely, mert itt élt Theseus és Dionysos, valamint a szülőházukban lévő mozaikot is megtekinthetjük. Paphosba megnézzük még a Szent Pál bazilikát, majd itt is lehetőség van egy kicsit mindenkinek önállóan eltölteni az idejét. A délutáni órákat Aphrodite nyomán haladva tesszük meg és megnézzük a híres sziklát, amit a szülőhelyének tartanak a legenda szerint. Akinek kedve van annak lehetősége nyílik fürdőzni a parton.

Észak – Ciprus felfedezése:

ciprus2

Észak – Ciprus rengeteg látnivalót tartogat magában, így ne hagyjuk ki ezt a programot és fedezzük fel a csodálatos kincseit. Nicosiában kelünk át a sziget másik felére, ahol az első megállónk a Szent Hilarion Kastélyhoz vezet. Innen fantasztikus kilátás tárul elénk a tengerpartra. Ha az időjárás lehetővé teszik, akkor a Földközi-tengerben lesz egy rövidebb fürdőzési lehetőség. A kastély meglátogatása után a Bellapai apátsághoz megyünk el, mely igazi zöld helyszínen fekszik. Kyrena-ban nem csak a kikötő nyújt lenyűgöző látványosságot, hanem a kastély is, mely rengeteg kiállításnak az otthona. Itt lesz egy kis szabad program, mely alatt akár ebédelhetünk, vagy éppen egyedül felfedezhetjük azokat a helyeket, melyek számunkra érdekesek lehetnek. Állomásunk utolsó szakasza Famagusta, melyet talán sokan úgy ismernek, hogy szellemváros.

Ciprus belsejének felfedezése:

ciprus3

Ezen a kiránduláson a hagyományok és a vallás nyomába eredünk. Két falut fogunk megtekinteni melyek csodálatos zöld környezetben helyezkednek el. Megnézzük Ciprus legnagyobb kolostorát is. Kakopetria az a hely ahol megtalálható egy ma már az UNESCO világörökség része ként is fent tartott 11. századból fent maradt bizánci templom. Következő állomásunk a Kykkos kolostorhoz vezet majd, mely sűrűn látogatott zarándokhelyként is nyilván van tartva. Itt majd ebédelhetünk és vásárolhatunk is, hiszen lesz erre szabad programunk is. Ciprusi nyaralás, Ciprusi utak

Kiemelt ciprusi szállodáink:

Ciprus gasztronómiája, ciprusi utazás

Ciprus egy nagyon különleges ország, és ez nincsen másképp a konyhaművészetével sem. Rengeteg nemzet hagyta ott a nyomát a szigeten, melyek közül, ha azt mondom, hogy a görög és a török, ízek vélhetőek fel a legjobban nem árulok zsákbamacskát. Persze a keleti ízek is jószerével felütik a fejüket és így ők hárman alkotják az igazi fantasztikus ciprusi ízeket. Az ebédidő náluk fél egytől egészen fél négyig tart, mi alatt bárhol el tudjuk fogyasztani a második legfontosabb étkezésünket.

Talán már mindenki hallott a meze-ről, mely nem más, mint több mint 10 fogásból álló előétel, mellyel szinte bárhol találkozhatunk. Ez tartalmaz húsokat, szószokat, salátákat és rengeteg ízletes sajtot. Érdekesség, hogy Cipruson is megtalálható a tzatziki, bár nem ezen a néven terjedt el hanem talaturi néven. Annyiban tér el a görög változattól, hogy az alap hozzávalókon kívül még fodormentát is tartalmaz. Ezen a meze tálon még találkozhatunk padlizsánból készült pürével is, melyet érdemes megkóstolni, pláne ha van hozzá igazán friss kenyér is.

A humuszról már mi európai emberek is hallhattunk, bár sokkal ritkában fogyasztjuk, mint mondjuk a ciprusi emberek. Itt biztos, hogy fogunk vele találkozni és valószínű, hogy az ízét is mindenki kedvelni fogja.

Nem árt tudni, hogy Cipruson túlnyomó részben inkább húsételekkel találkozhatunk és sokkal kevesebb olyan étellel mely csak zöldségekből tevődik össze. Ez sajnos a vegetáriánus utasoknak kevésbé kedvező, de azért éhen halni ők sem fognak. Húsok közül a csirkét, a bárányt és a sertéshúst kedvelik leginkább. Kolbászkedvelőknek feltétlenül meg kell kóstolnia az íncsiklandozó ciprusi kolbászkákat. Hiszen fantasztikus íz világgal találkozhatunk.

Ha levesesek vagyunk, akkor a trachanászt kell megkóstolnunk, hiszen egy igaz jellegzetes ciprusi leves. Alapjáraton véve húsleves, de teljesen mást, mint amit mi magyarok szoktunk főzni. Ez a leves a húson és zöldségeken kívül tartalmaz még joghurtot és hántolt búzát is. Ha muszakát rendelünk, akkor nem fog minket meglepetés érni, hiszen ha ettünk már ilyet Görögországban, akkor ugyan azt az íz világot fogjuk kapni. A ravioli is ismert étel itt is és hazánkban is, ám ők a megszokottól kicsit másképp készítik el, hiszen sós juhsajtot és mentát is tesznek bele.

Nem csak finom ételeket ehetünk, hanem édességeket és desszerteket is. Itt teljesen a keleties ízek vannak hatással a konyhára, így nem meglepő, hogy a baklavával akár itt is találkozhatunk. Jó mandulás és jó mézes édesség, mely réteslapból van elkészítve. E mellett még találkozhatunk a kandakival mely szegfűszeges sziruppal van még jobban édesítve a különleges zölddió mellett. Bár maga a konyhája változatos és sokszínű, még is sokan azt hiszek, hogy itt csak tipikus görög és török ételeket fognak találni. Biztos vagyok benne, hogy mindenki nagyon kellemes ízekkel fog találkozni és ebből a szempontból is jól fogja magát mindenki érezni. Ciprusi utazás | Ciprusi utak

Kiemelt ciprusi hoteleink:

Ciprusi utazás: a kettéosztott főváros

Ciprus fővárosa Nicosia, mely már legalább 1000 éves múlttal rendelkezik. Ez az a város, ahova életünkben egyszer el kell látogatnunk, hiszen nagyon különleges. Különlegessége abban rejlik, hogy ketté van választva az egész, mely két ország kormányzása alatt áll. Ma már ez az egyetlen kettéválasztott város a világon. A sziget mondhatni közepén helyezkedik el, és nagyon jó a megközelíthetősége minden irányból. Látnivalókban nem lesz hiány, így bőven hagyjunk időt mindennek a felfedezésére.

nicosia

Az óvára igazán pompás és különleges látványt nyújt, mivel az egész körbe van véve kőfallal, ami a velenceiek keze műve. Maga az óváros szűk kis utcákból tevődik össze, ahol rengeteg kis apró boltot, múzeumot és kávézókat találhatunk. Maga az egész óváros talán olyan hatást vált ki mindenkiből, mintha egy egész időutazáson mennénk keresztül. Két főutcája van, melyet csak gyalogosok vehetnek igénybe, így elkerülve a hatalmas tömeget és balesetet a járművek miatt. Nem szabad kihagyni az Ékszermúzeumnak a felfedezését, ahol nagyon értékes és látványos ékszereket tekinthetünk meg több féle korból. Ha szeretnének többet megtudni a város történelméről, akkor erre a legmegfelelőbb hely a Leventis Körzeti Múzeum, mely büszkélkedhet az év európai múzeuma díjjal is melyet 1991-ben kapott meg.

nicosia2

A Ciprusi Múzeumban vannak a szigetnek a történelmi emlékei és kincsei, melyek segítenek jobban megismerni az ország történelmét. Egészen az őskortól napjainkig megtalálhatóak itt emlékek. A híres Zöld vonal választja el kétfelé a várost, melynek az egyik felét a törökök a másik felét a görögök uralják. Ezt nagyon jól lehet érezni, hiszen mind az építészeti stílusukban, mint a gasztronómiájukban erősen rányomja a bélyegüket a saját kultúrájuk. Nem is ismerik el a másik részt sajátjuknak és az országok is a sajátjuknak tekintik a saját területüket a városból.

nicosia3

Ciprus egy igazán lenyűgöző sziget, mely még e mellett is képes rengeteg turistát vonzani és hatalmas élményekhez juttatni őket. A szerelem szigete nevet is méltón viseli a sziget, hiszen itt született Aphrodité szerelem istennő, akit a görög mitológiából ismerhetünk. E miatt a szerelmes párok úgy vélik, ha itt házasodnak össze és pecsételik meg az életüket a boldogító igennel, akkor ez a szerelem örökké fog tartani és elválaszthatatlanok lesznek. Nászútként is hasonló okok miatt kedvelt a sziget, nem beszélve arról, hogy mennyi és milyen természeti látnivalója van a múzeumokon kívül.

nicosia4

Talán a macskák otthonának is nevezhetnénk a szigetet, hiszen itt kezdték meg a háziasítást az ókorban. E miatt itt nagy kedveltségnek örvend ez az állatfaj, és aki szereti a cicákat biztos, hogy jól fogja érezni magát köztük. Biztos, hogy nem fogják megbánni, ha egyszer elutaznak erre a csodálatos szigetre és felfedezik az össze lehetőséget, melyet csak adni tud. Ciprusi nyaralás, Ciprusi utak

Kiemelt ciprusi szállodáink: