Ciprus utazási érdekességek

Ciprus, vagy Ciprusi köztársaság nem más, mint a harmadik legnagyobb sziget a Földközi-tengerben. Ha földrajzilag nézzük meg a szigetet, akkor Ázsiához tudnánk sorolni, viszont egyéb más szempontokat figyelembe véve Ciprus Európához tartozó szigetállam. A sziget fővárosa Nicosia. A szigetet ketté tudjuk osztani, így az egyik felén leginkább görögökkel találkozhatunk, míg a másik felén meg inkább törökökkel.

cyp teknős öböl

A ciprusi sziget négy részre osztható földrajzi szempontból:

 1. Kerínia-hegység
 2. Tróodosz-hegység
 3. Mezaoria-síkság
 4. Partvidék

Említésre méltó és egyben a leghosszabb folyója a Pedieosz, sajnos kevés folyója van és sokszor alakul ki a szigeten vízhiány. A téli csapadék által kialakított medrek nyáron csak szárazon állnak. A vízhiányt a tározókban összegyűjtött csapadékokkal próbálják meg valamelyest javítani. Az is elő szokott fordulni, hogy annyira száraz az időjárás és egyáltalán nincs csapadék, hogy Görögországtól kapnak vizet, melyet tankhajókkal szállítanak.

ciprus renger

A sziget mediterrán éghajlatú, mely a nyári üdüléseknek nagyon nagymértékben kedvez. Olyankor nagyon meleg és száraz idő van, csapadék csak a téli hónapokban fordul elő. A sziget magasabb pontjain, mint például Tróodoszon kontinentális éghajlat fordul elő.

Rengeteg különleges állat- és növényfajjal találkozhatunk a szigeten. A leghíresebb a Larnacai- és Akrotiri-sótónál telelő flamingó vagy a ciprusi vadjuh. Növények közül nem csak olajfát, hanem cipsusfát vagy éppen tamariszkuszt is találunk. Abban a különleges és csodálatos helyzetben van a sziget, hogy a madárvonulás kiemelkedő helyszíne. A madarak szeretnek a szigeten leszállni és megpihenni, amíg persze lehet bennünk gyönyörködni. De persze nem egy utolsó látvány ennyi madárnak a vonulása az égen.

cyp aphrodité sziklája

Ciprus összesen nyolc Nemzeti parkkal rendelkezik:

 • Tróodosz Nemzeti Erdőpark
 • Athalassa Nemzeti Erdőpark
 • Cavo Gkreko Nemzeti Erdőpark
 • Polemidia Nemzeti Erdőpark
 • Rizoelia Nemzeti Erdőpark
 • Tripylos Rezervátum
 • Akamas Nemzeti Erdőpark
 • Lara-Toxeftra Tengeri Rezervátum

Leginkább görögök és törökök találhatóak a szigeten, minimális az egyéb népcsoport. Ebből kifolyólag a görög és a török a hivatalos nyelvük, de a turizmus erős hatásának köszönhetően nagyon jól beszélnek angolul is. A népesség két harmada görög-ortodox keresztény, a maradék viszont iszlámvallású.

Tábla aya napa cipruson

Konyhájukról elmondható, hogy igen jó hatással van a szervezetre, nem nehezek az ételek és egészségesek. Gasztronómiájukra a mediterrán stílus a jellemző, de persze nagyon jól észrevehető a görög és a török ízeinek keveredése, valamint a közel-keletnek a fűszereinek a használata. Legismertebb ételük a meze, mely lehet húsos vagy halas. Ha ott járunk meg kell kóstolnunk a karidaki-t, mely egy ciprusi édesség fahéjas és szegfűszeges ízesítéssel. Nagyon híres a borairól, a legismertebb talán a Commandaria.

Ma már egy nagyon látogatott szigetről beszélünk, de régen ez nem így volt a kettéosztottságának köszönhetően. Ha elutazunk Ciprusra, meg kell tekintenünk a gyöngyszemeit feltétlenül. Ilyen például a római korból fent maradt amphiteátrum a Curium, mely Paphosba található. Ha már Paphosba vagyunk, akkor nézzük meg a belvárosát, mely nem csak csodálatos, de az UNESCO világörökség részét is képezi. A Tróodosz-hegység csodálatos kolostora is a szemünk elé tárul a Kykko kolostor. És persze elengedhetetlen a szórakozás a szigeten. Hangulatos estéket tölthetünk el a buzuki zene hallgatásával, fényűző táncbemutatókkal és remek jó ételekkel. Ciprusi utazás

Kiemelt ciprusi hoteleink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük