Búvárkodás Máltán utazással

Málta a Földközi tenger középső részén található sziget. A búvárkodás szerelmeseinek mindenképpen egyik kedvenc merülőhelyük. Rengeteg barlang, hajóroncs található ezen a részen, a sziget partjai közelében és a Földközi tengerhez képest igen gazdag az élővilág is, a tenger nagyon tiszta, a látótávolság remek.

Hajóroncsok Máltán:

Kezdőknek ajánlatos a Szent Elmó erőd közelében található a HMS Maori hadihajóval kezdeni, amely 1941-ben víz alá került és most 13-18 méter mélyen fekszik. A hajó nagy részét iszap fedi, azonban az elmény biztosan felejdhetetlen, márcsak azért is, mert a vízbe jutás egy kávézó teraszáról történik.

 

Szintén kezdőknek is izgalmas a Valetta közelében található 12-21 méter mélyen lévő Carolita uszály, amit 1942 ben a II. világháborúban bombáztak le. Találhatunk itt korházi ágyat, tolószékeket és hasonló tárgyakat.

Blenheim bombázó maradványai a sziget déli részén található 42 méter mélyen, amiből már alig látszik valami, de élménynek szintén izgalmas. 1991 óta van 36 méter mélyen a Rozi nevű vontatóhajó Cirkewwa közelében. A roncsnál általában 30 méter körüli a látótávolság, így egyben is ráláthatunk a hajóra, ezen kívül két helyen is be lehet úszni a roncsba. A merülés végén egy viszonylag gazdag élővilágú kisebb zátony mellett tarthatjuk meg a biztonsági megállót. 1995-ben  az Um El Faroud hajó egy robbanás következtében kettétört és 9 matróz életét is vesztette. A hajót nem lehetett megmenteni, kifejezetten a búvároknak süllyesztették el, azonban a hajó nem a legjobb merülőhely, mivel túl sokat itt sem lehet látni. 2006-ban két hajó is elsüllyedt, a Karwela és Cominoland. Ezek a legújabb roncsok, amik 35 méter mélységben találhatóak és ezek a ma legnépszerűbb merülőhelyek. Nagyon kedvelt merülőhely még a P29 üzemanyagot szállító hajó is, amelyet mesterségesen süllyesztettek le Málta partjainál 37 méterre. Akik kezdő búvárok, vagy csak a tenger szépségében szeretnének gyönyörködni, ismerkedni, az alábbi merülő helyeket ajánljuk:

Crocodile Rock, ami a krokodil formájáról kapta a nevét. A merülést általában ennél a sziklánál kezdjük és utána egy 45 méterig leszakadó fal mellett nézegethetjük az elég színes élővilágot. Hasonló fal melletti merülést kínál a San Dimitri Point és Reqqa Point, ahol szintén számos halat láthatunk a skorpióhaltól kezdve a sügéreken át a polipokig.

Quawra Point -hoz a parttól egy kis sétával a sekély vízben juthatunk el. 3-9 méter mélyen van a búvárhely, ahol a szivacsoktól a tintahalakig mérsékelten mozgalmas élővilágot láthatunk ebben. A parttól távolabb egy zátony található 3 méteren, majd a homokos-tengeri füves aljzat szépen mélyül 30 méterig. Nem a legizgalmasabb merülőhelyek közé tartozik.

málta gozó sziget tenger

 

A Quawra közelében található az Imperial Eagle nevű merülőhely, hajóval megközelíthető víz alatti park, ahová többek között a 1938-ból származó The Royal Lady szobrot és egy Krisztus-szobrot süllyesztettek le 38 méter mélyre. A közelben viszonylag gazdag az élővilág, de valójában a szobrok az izgalmasak. A Málta déli részén található a szintén igazából a kezdőknek nagy élményt nyújtó Delimara Point, ahol mindig fantasztikusan jó a látótávolság – bár maga a merülőhely annyira nem izgalmas. Van itt több kis üreg és egy hatalmas szika, amely mellett 25 méteres maximális mélységig úszhatunk le. Az elővilág viszonylag változatos.

A Fessej Rock leginkább a víz feletti látvány miatt érdekes, mivel a Fessej sziklatömb a tengerből emelkedik ki és a merülés tulajdonképpen a szikla megkerüléséből áll.

A Cirkewwa Madonna a partról könnyedén merülhető teljesen kezdő búvárok számára is. A 2-11 méter mélység előnyeit legtöbbször a tanfolyamosok élvezik. A szikrázóan aranyszínű korallok nyújtják az egyetlen látványosságot ebben a mélységben. Innen nyugatra tartva egy 18 méteren végződő leszakadás található, ami aztán tovább mélyül 26 méterig. A merülőhely nevét részben az itt található nagyon pici bemélyedésben elhelyezett Madonna-szoborról kapta, amit az egyik helyi búvárközpont helyezett el. Az élővilág egész érdekes a merülés vége felé: láthatunk itt kisebb murénákat, skorpióhalakat és tintahalakat.

 1. Málta leghíresebb búvárbázisa a Maltaqua, amely egész Európa első PADI-bázisa.A magas színvonalú merüléseket kínáló búvárbázis másban is kiemelkedő lett: ez lett a világon az első búvárbázis , amely elnyerte a Superbrands státuszt. A bázis havonta más, tematikus programokat szervez. Ajánljuk tapasztalat és kezdő búvárok számára is, mivel az áraik normálisak, például 150 euróba kerül 6 merülés a partról.
 2. Paradise Bay Resort Hotel homokos, apró kavicsos partján található a Paradise Diving búvárközpont, ahonnan 10 percnyi hajóútra van Comino és Gozo szigete. Málta legtöbb településére térítésmentesen értünk jönnek és vissza is visznek délután 5 óra körül. A bázison ingyenes  wi-fi elérhető.Egy tájékoztató jellegű ár: egy 6 merülésből álló csomag hajón 165 EUR, ami teljesen normálisnak mondható. Az intró avagy próbamerülés ára 75 euró egy napra, két merüléssel, ami nem vészes, de feltehetőleg intróra egy nem a barlangok és a roncsok a legideálisabb terep, a többi pedig kevésbé színpompás, így intrót mi nem Máltán csinálnánk.

Málta gozo azur ablak

 

A kezdő búvártanfolyam ára 380-385 EUR körül van, így ha tanácsolhatjuk, ne Máltán kezdjünk bele a búvárkodásba, mert azért ez sokkal olcsóbban is megoldható – akár itthon (bár ez annyira nem szórakoztató), akár Egyiptomban. De ha csak feledhetetlen merülésekre vágyunk, akkor irány Málta, mert a roncsok és a barlangok elképesztően izgalmasak és a merülések árai is rendben vannak! Máltai utak

BÚVÁR BÁZISOK:

 • Scubanauts
 • Paradise Diving Malta
 • Maltaqua
 • Aquatica Diving Center
 • Deep Blue Diving Center
 • Subway, honlapja
 • Corsair Diving Malta
 • H2O Diving Center
 • Dive Malta, honlapjuk
 • New Dimension Scuba
 • Anchor Dive Center
 • Discover Malta
 • Luna Diving Center

Kiemelt hoteleink: