Bulgária utazás: a Fekete-tenger gyöngyszeme

Bulgária egy nagyon különleges kis ország Európában, hiszen keverednek benne mind a gasztronómiai stílusok és a történelmi sokszínűség is egyaránt. A Fekete-tenger partján fekszik és Szófia a fővárosa.

bulg szófia

Nagyon sok tájegységre bontható az ország, és főként dombos vidék borítja. Csodálatos hegységei vannak, melynek a legmagasabb pontja a 2376 méter Botev-csúcs. Valamint nagyon népszerű a Bolgár tengerpart, mely a Fekete-partján fekszik. Lenyűgöző partokat találhatunk, melyekből a legkedveltebb az Aranypart. A partoknál a víz lassan mélyül és csodásan homokos. Az ország vizeinek több mint a fele a Fekete-tengerbe ömlik, a maradék viszont az Égei-tengerbe. A Duna a legnagyobb folyója, mely a legtöbb vizet szállítja az országba. Nem csak folyókkal, hanem nagy tavakkal is találkozhatunk a térségben, mint például a Burgaszi-tó, az Iszkar víztározó vagy éppen a Sztudenkladencei-víztározó.

bulgária-ördög híd erdővel

Bulgária éghajlata hasonló a miénkhez, ám azért vannak eltérések. A nyár igen forró, a tél hideg és akár mínuszok is lehetnek. A tavasz és az ősz kellemes kirándulásokra alkalmas évszakok.

Bulgáriát két részre osztja a hegység az országot, mely a határtól egészen a Fekete-tengerig húzódik. A hegyeket leginkább lombhullató növények borítják. Az UNESCO világörökség részét képezi a Pirin Nemzeti Park és a Szrebarna bioszféra-rezervátum.

shutterstock_192727814

Bulgária azon szerencsés desztinációk közé mondhatja magát, akit nem csak azért választanak, mert csodálatos hely, hanem mert olcsó is. Minimális összeg az, amiből jól tudunk lakni és akár három fogást is el tudunk fogyasztani. A bolgár konyha sajátos alapanyagai szinte minden ételben megtalálható, ilyen a joghurt a sajt vagy éppen a bárány. Nagyon szeretik a halakat és a zöldségeket különböző módon elkészíteni. Vannak ételek melyeknél hasonlóság fedezhető fel a szerb, a görög és a török konyhái között. Az étekés befejezése a bolgároknál is feketekávéval zárul, jó erős törökkávéval. Tipikus bolgár étel a tarator, mely egy uborka leves joghurttal és kaporral ízesítve. Szinte mindig hidegen tálalják. Főételeik közül a legkedveltebb a kavarma, mely egy húsos zöldséges étel. Az ismert desszertet a baklava itt is nagyon népszerű és kedvelt.

shutterstock_193626698

Szófia látnivalókban igen gazdag és változatos. Különböző múzeumokat, könyvtárakat és történelmi emlékeket egyaránt felfedezethetünk. Albena város azt a hatást kelti, mintha egy zárt város lenne, hisz a városba csak sorompóin keresztül juthatunk el, ezzel is gátolva az autólopásokat. Igen sok erre fele az román turista, hisz tőlük ez igazából nincsen messze. Neszebár vagy Napospart szállodáit tekintve már nagyon magas színvonalon biztosítanak szállást, ám a folyamatosan szépülő és épülő part látványa néha kicsit visszataszító lehet a turisták számára. Sajnos még a betonút sincsen kialakítva mindenhol. Szozopol egy tipikus kis bolgár nyaraló rész tele a saját építészetükre jellemző házakkal és építményekkel. Családoknak is kellemes lehet, hiszen nyugodt kellemes légkör van itt, a turistákkal kedvesek és part sem túlzsúfolt. Várna mindenki számára ismerősen csenghet, hiszen egy történelmi városról beszélünk. Itt találhatunk Aquáriumot és Természeti múzeumot valamint haditengerészeti múzeumot is. Bulgáriai utazás

Kiemelt bolgár hoteleink:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük