Argentína utazás: a sokszínűség országa

Dél-Amerika egyik meghatározó országa Argentína. Fővárosa a sokak számára közkedvelt és vallásilag is fontos szerepet játszó Buenos Aires. Az ország területe földrajzi szempontból nagyon eltérő, ezért három tájegységre szoktuk osztani. Az első a Paraná-alföld, mely északon húzódik és legmagasabb pontja is itt csak 250 méter maximum. A második tájegység a Pampa, mely az ország déli részén található, másik neve, ahogyan még ismerős lehet nekünk az a mérsékelt övi sztyepp. Ez a terület kiválóan alkalmas állat- és növénytenyésztésre egyaránt. És végül a harmadik tájegység a Gran Chaco mely keleten terül el és ez is egy sztyepp csak szubtrópusi. Persze nem csak ezek a tájegységek vannak Argentínában, ezek csak a legfontosabbak. Találkozhatunk még az Argentin Mezopotámiával, a hegyvidéki térséggel valamint Patagóniával. A Cerro Aconcagua az ország legmagasabb pontja, mely 6962 méter magas.

Éghajlata északról délre haladva folyamatosan változik. Északon igen melegek és szárazak a nyarak a telek ezzel szemben csapadékosak. Az ország középső területein akár zivatarokkal is találkozhatunk a meleg nyári napokon. Itt a telek eléggé hidegek. Délen már jóval hűvösebb nyarakról beszélünk, és télen sok hóval találkozhatunk.

Csak itt találkozhatunk az argentin tapírral a világon. Az ország változatosságának köszönhetően a növény- és állatvilága is ugyan olyan különleges. Találkozhatunk fókákkal, pingvinekkel vagy éppen jaguárral is.

Argentína is büszkélkedhet UNESCO világörökségekkel:

  • Los Glaciares Nemzeti Park
  • Iguazú Nemzeti Park
  • Valdés-félsziget
  • Ischigualasto és Talampaya Természeti parkok

Az Argentin gasztronómiát a baszk, a spanyol konyhák határozzák meg, de felfedezhető benne az olaszokra jellemző íz világ is. Nagyon szeretik a húsos ételeket, így majdnem minden fogásban megtalálható ez az alapanyag. Kedvelt előételük a matambre, mely egy zöldséges tojásos hústekercs. A sütőtököt szinte minden formában készítik, hisz ez az egyik legkedveltebb zöldségük. Feltétlenül meg kell kóstolni az argentin steak-et melyről az ország híres. Marhahúsból készítik és szinte mindegyik étteremben megtalálható. Árát tekintve viszont igen kedvező. A Maté teáról már talán mindenki hallott, mely hasonlít a teára kinézetét tekintve, íz világa viszont teljesen más. Ezüst szívószállal fogyasztják, és külön kultusza van a Maté ivásának, hiszen kortyonként körbe szokták adni, ezzel megadva egymásnak a tiszteletet.

Argentína látnivalókban nagyon gazadag ország. Már maga a fővárosa is sok csodás emléket nyújt számunkra. Hatalmas a nyüzsgés a városban, fergeteges az éjszakai élet és ha a divatot kedveljük akkor is megtaláljuk számunkra a megfelelő helyet. Történelmi emlékeket őriz a Metropolitana katedrális, vagy éppen a Történeti múzeum. Persze ne feledkezzünk meg a város felett kimagasló Krisztus szoborról sem. Legszebb tengerpartja az országnak, mely mesébe illő a Mar del Plata az Atlanti-óceán partján. Az Iguazu Nemzeti Parkban a híres vízesés látványában gyönyörködhetünk, mely egész életünkre lenyűgöző emlék marad. Lehetőségünk van országban kipróbálni magunkat a rögbiben vagy éppen a lovaspólóban is. A téli Argentína nyújtja a világon az egyik legjobb sípályáját, ahol a sí és snowboard szerelmesei teljes mértékben kiélhetik magukat. Argentina utazás

Kiemelt argentin utazások: